Opublikowano 2 marca 200916 l Mam problema z piecem który niedawno kupiłem, zestaw : RAM - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Mobo - Gigabyte 73PVM-S2 /GeForce 7100/ Zasilacz - Tacens VALEO 460W rev.2 Proc - Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ HDD - Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 Od samego początku zawieszają mi się wszelkie możliwe programy, począwszy od Firefoxa (po prostu wyskakuje okno informujące o zakonczeniu programu i skontaktowaniu sie z Mozila), GG (podobne okno jak w FF), winampa (zawiesza kompa), skończywszy na Thunderbirdzie (znikaja wszystkie konta pocztowe i niekiedy okno jak w FF). Do tego masa blue screenów. Instalowałem XP SP3 z wszystkimi uaktualnieniami, Viste Ultimate tez - wersje sprawdzone wielkrotnie na innych kompach i zawsze jest to samo. Antyvir NOD32, wszystko ustawione tak jak uzywam od kilku lat. Jakies pomysły ?
Opublikowano 2 marca 200916 l Mam problema z piecem który niedawno kupiłem, zestaw : RAM - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Mobo - Gigabyte 73PVM-S2 /GeForce 7100/ Zasilacz - Tacens VALEO 460W rev.2 Proc - Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ HDD - Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 Od samego początku zawieszają mi się wszelkie możliwe programy, począwszy od Firefoxa (po prostu wyskakuje okno informujące o zakonczeniu programu i skontaktowaniu sie z Mozila), GG (podobne okno jak w FF), winampa (zawiesza kompa), skończywszy na Thunderbirdzie (znikaja wszystkie konta pocztowe i niekiedy okno jak w FF). Do tego masa blue screenów. Instalowałem XP SP3 z wszystkimi uaktualnieniami, Viste Ultimate tez - wersje sprawdzone wielkrotnie na innych kompach i zawsze jest to samo. Antyvir NOD32, wszystko ustawione tak jak uzywam od kilku lat. Jakies pomysły ? Pewnie sprawa lezy w fizycznym uszkodzeniu jakiegos komponentu. Stawilabym w pierwszej kolejnosci na RAM (pozyczyc od kogos chodzby 1GB ale sprawdzony). A na poczatek zastosowac "polska heurystyke" czyli poprzedmuchiwac i podociskac karty do slotow na plycie glownej itp.
Opublikowano 2 marca 200916 l No dokładnie. Jak Ci wywali bluscreena to przepisz nr błędu i wrzuć w google. Czasami podsuwa odpowiedź. A jak nie to sprawdź memki memtestem, twardziela hdtouch'em.
Opublikowano 2 marca 200916 l Tak jak wspomniał Mejm - sprawdź kości Memtest86+, później sprawdź I/O dysku za pomocą HD Tach (przy takich objawach prawdopodobnym jest, że wyskoczy Ci w wynikach duże zużycie cpu) a pod koniec wyłącz absolutnie wszystko i uruchom Orthosa na symulacji molekularnej Gromacs (aby sprawdzić CPU). Jeśli powyższe nic nie wykażą to będziemy dalej ograniczać pole manewru btw kręcony?
Opublikowano 3 marca 200916 l 1. Spróbuj lekko podnieść napięcie dla pamięci ram w biosie (widzę że hipotetycznie masz wyczynowe kości a te czasem standardowo nie tolerują standardowych napięć...) 2. mogłeś paść ofiarą tzw zrządzenia losu! niektóre komponenty po prostu nie będą ze sobą działać poprawnie :-( 3. pomyślę jeszcze :-)
Opublikowano 3 marca 200916 l Dzięki za rady. Okazało się że faktycznie RAM coś nie trybi. Memtest od razu pokazał masę błędów, wyjąłem jedną kość i już wszystko lata jak ta lala. Ramy po prostu wymienie na mniej wyczynowe, bo te faktycznie kupiłem troche na wyrost a i tak nic kompa nie będę podkręcał. Jeszcze raz dzieki, leń ze mnie bo juz dawno powinienem z tym ramem pokombinować.
Opublikowano 4 marca 200916 l jakie błędy? bo możliwe jest że kości są ok a jedynie napięcia musisz wyregulować i będzie git! szkoda takiego ramu na półkę odkładać...
Opublikowano 4 marca 200916 l No takie coś na przykład : Nie widziałem czy da rade tam wyniki jakoś zapisać wiec cyknąłem fotkę.
Opublikowano 15 kwietnia 200916 l Mam taki problem. Gdy chce uruchomić jakiś program, komp dostaje zamulenia na około 20sec po czym program dopiero zostaje uruchomiony. I wszystko chodzi cacy. Zauważyłem, że kiedy wyłącze kartę sieciową to Tego problemu nie ma. Wcześniej wszystko chodziło ok, dopóki nie podłączyłem kompa z laptopem kablem, by pograc sobie po Lanie. Gdy już podłączyłem właściwy kabel od internetu wo musiałem trochę poczekać na to by net załapał i pojawił się wyżej opisany problem. Any ideas? Win XP SP3 AthlonXP 3800+ 2GB Ram Kingston HyperX Geforce 8600GT Asus A8R-mvp
Opublikowano 18 kwietnia 200915 l Ale po rozłączeniu laptopa z kompem wszystko jest ok? jeśli tak to się nie przejmuj bo twój system po prostu tak ma i tyle...
Opublikowano 18 kwietnia 200915 l Ale po rozłączeniu laptopa z kompem wszystko jest ok? jeśli tak to się nie przejmuj bo twój system po prostu tak ma i tyle... Nie. Właśnie nie jest ok ;/
Opublikowano 19 kwietnia 200915 l a kabel masz z przeplotem?? może to wina sprzętu! karta przełącza się w tryb zgodności wymuszając jakiś konflikt, po prostu tak nie rób i tyle czasem tak bywa ze integrowanym sprzętem...
Opublikowano 2 maja 200915 l Mam dziwny problem. Zainstalowałem kość ram (Kingstona) i Everest jej nie widzi (nadal wyświetla, że mam 1gb), a CpuZ widzi (pokazuje, że mam 2gb). Któremy programowi "uwierzyć"?
Opublikowano 2 maja 200915 l Jak zamienisz kości jest to samo? Uruchamiałeś kompa tylko na tej nowej? Przekładałeś ramki?
Opublikowano 3 maja 200915 l Więc tak. Uruchomiłem na samej nowej kości i jest jedno wielkie buczenie. Znaczy, cały czas jest dźwięki piiiiii. Nie wiem o co chodzi z "przekładaniem ramów", ale do starej kości dodałem nową. Jednak podejrzewam, że zaliczyłem jakiegoś totalnego fail'a - mianowicie ta nowa kość jest znacznie mniejsza od szarej. Tj. jest tej samej szerokości, ale jest znacznie niższa - czy to ma znaczenie? Modele tych pamięci: Kingston KVR800D2N5/1G i Hynix HYMP512U64BP8-Y5 AB-T jeszcze nad tym ciągiem znaków jest: 1GB 2Rx8 PC2-5300U-555-12 Jestem laikiem w takich sprawach, więc proszę o wyrozumiałość. ; )
Opublikowano 6 maja 200915 l Kość może być ok... jednak to i tak nie zmienia faktu że nie zadziała i najstarsi górale nie wiedzą czemu? tak już jest że kości nawet z tej samej serii potrafią zachowywać się dziwnie na jednej płycie głównej! pech i tyle... spróbuj na innym kompie... A i tak na marginesie to powinieneś sobie kupić kości w "dualu" bo wtedy masz pewność że będą ze sobą działać jak należy, bo te dwie to tak niezbyt! kingston to DDR2-800 a Hynix to DDR2-667 wynikiem tego jeśli chodzi o wydajność będzie coś poniżej DDR2-667...
Opublikowano 6 maja 200915 l Nie będzie nic "poniżej 667" tylko 667, bo kości zawsze równają do najwolniejszej.
Opublikowano 6 maja 200915 l kurcze rozpisałem się o technikaliach na pół strony i zgubiłem wątek więc... ctrl+a, del, i po ludzku :-) Zwykły użytkownik nie poczuje różnicy ale mnie osobiście wkurza taki drobiazg jak niezgodność tablic taimingów... oraz downclocking... w świecie w którym każdy MHz jest na wagę złota... :-)
Opublikowano 7 maja 200915 l On jest lajkonikiem w tych sprawach i dla niego nie ma to żadnego znaczenia