keyzee 86 Opublikowano 27 maja 2014 Opublikowano 27 maja 2014 W tamtym tygodniu zrobiłem szynkę domową.W tym tygodniu pieczoną pierś z kurczaka.Nie wiem czy było tu o takich domowych wędlinach. Trochę czasu i na cały tydzień jest wędlinka.Nie potrzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności.Warto spróbować. Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 29 maja 2014 Opublikowano 29 maja 2014 Ojciec często robi domowe wędliny, zbudował sobie małą wędzarnię i jak wpadam do domu to zawsze są mięsiwa wszelakie bez grama konserwantu. Pyszności. 1 Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 29 maja 2014 Opublikowano 29 maja 2014 Ja też robię własną kiełbasę ale by zrobić chorizo musiałbym mieć Hiszpańską wędzoną paprykę której u siebie na wsi nie mogę zdobyć. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 1 czerwca 2014 Opublikowano 1 czerwca 2014 Właśnie zjadłem moją ulubioną jajecznicę z 5 jaj na cebulce, szczypiorku i wędzonym kurczaku. Życie jest piękne. A przy okazji polecam hamburgery z lidla. Pakowane po dwie sztuki, 98% mięsa wołowego, kosztują 4,99. Z grilla są zayebiste, z patelni nie jadłem. Cytuj
Gość Darude Opublikowano 4 czerwca 2014 Opublikowano 4 czerwca 2014 (edytowane) Zrobiłem swojego kebaba .Wrzuciłem swoje ulubione składniki duzo mięsa i sos mega pikantny i czosnkowy (czosnkiem pewnie będzie z ryja śmierdziało aż do jutra ,ale co tam ) Oto efekt ,złozony troche nie najlepiej ,ale co tam zezarłem to jednym tchem teraz sobie leze i ledwo co sie ruszam xd Edytowane 4 czerwca 2014 przez Darude 1 Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 4 czerwca 2014 Opublikowano 4 czerwca 2014 Wygląda świetnie. Gdzie kupowałes bułke do kebaba?. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 4 czerwca 2014 Opublikowano 4 czerwca 2014 (edytowane) ja widziałem podobne "bułki" w niektórych piekarniach, nie wiem czy durande użył właśnie takiej o jakiej ja myśle ale widywałem takie duże trójkątne bułko-placki (dosyć cieńkie jak na bułke), które można rozkroić i napakować do środka ogolnie ten kebab wygląda jak niektóre kebaby na miescie - prawie wcale nie widać mięsa btw właśnie - jakiego mięsa użyłeś? btw ja zwykle lubie na cienkim kebaby i używam czegoś co sie nazywa chlebek arabski do kupienia w realu, wygląda tak i odrazu mówie że to nie jest wcale naleśnik ani tortilla, ciasto jest właśnie chlebo-podobne tylko że bardzo cieńkie, wiec znacznie bardziej pasuje do kebaba niż tortilla Edytowane 4 czerwca 2014 przez Yano Cytuj
Gość Darude Opublikowano 4 czerwca 2014 Opublikowano 4 czerwca 2014 Wygląda świetnie. Gdzie kupowałes bułke do kebaba?. Basen Górniczy jest tam taka piekarnia która serwuje typowy chlebek do kebabów . http://www.piekarnialider.pl/wp-content/uploads/2013/04/kebab-245x163.jpg Co do mięsa to kupiłem kilo udka z kurczaka ,usunąłem kości potem wymemlałem to z solą ,pieprzem cayenne i olejem ,odstawiłem na kilka godzin coby się przeżarło .Następnie podsmażyłem mięsko na "suchej " patelni odlewając wodę która naparowała od mięcha podsmażając aż do przyrumienienia .Ogólnie mięso wyszło spoko .Jedynie co bym sobie tam zmienił to składniki sosu ,próbowałem juz różne wariacje i zawsze czegoś mi tam brakuje. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 5 czerwca 2014 Opublikowano 5 czerwca 2014 Za kurczaka to chyba minus sie należy. I jakrny jeżyk:p Cytuj
Gość Darude Opublikowano 5 czerwca 2014 Opublikowano 5 czerwca 2014 (edytowane) Za kurczaka to chyba minus sie należy. I jakrny jeżyk:p Raczej tobie chyży piśdzielelcu .hehe Edytowane 5 czerwca 2014 przez Darude Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 5 czerwca 2014 Opublikowano 5 czerwca 2014 też robię zawsze domowego kebaba z kurczakowego udka, nie jest ani suche, ani tłuste. spróbuj zrobić sos czosnkowy z : jednego jogurtu greckiegodużej łyżki majonezułyżeczki musztardyząbka - dwóch czosnkupo szczypcie cukru, soli, pieprzu+ ewentualnie co akurat pasuje: papryka, oregano, świeża bazylia lub natka pietruszki.czasem robię taki nawet do chipsów Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 5 czerwca 2014 Opublikowano 5 czerwca 2014 Z musztardą nigdy nie próbowałem, ciekawe, ciekawe. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 5 czerwca 2014 Opublikowano 5 czerwca 2014 (edytowane) a ja jogurt grecki zastępuje śmietaną 18%, jakoś lubie smak śmietany ale to było kiedyś ponieważ od niedawna olewam grzebanie się w sosie czonskowym ponieważ odkryłem (już o tym pisałem) - majonez kielecki czosnkowy. świetny w smaku, fajny, nie ma żadnych wad typowych "kupnych" sosów (zwykle mają dziwny chemiczny smak) serio polecam sprawdzić, bardzo fajny i w sumie wychodzi taniej wziąć pare łyżek tego majonezu czosnkowego niż kupować składniki i samemu sie babrać chociaż kielecki majonez zawsze był w pierwszej trójce moich ulubionych majonezów, więc być może to ma wpływ na moją ocene wersji czosnkowej też robię zawsze domowego kebaba z kurczakowego udka, nie jest ani suche, ani tłuste. nie hejtujcie mnie za to ale dla mnie kurczak to pod-mięso... mimo że udka zwłaszcza fajnie zrobione (smażone długo w minimalnej ilości wody która odparowuje i robi fajną glazure) są, przynaje, naprawde smaczne, to jednak ogolnie jakoś mam awersje do kurczaka, głównie przez suche piersi wiadomo że kebaby które często mają islamskie korzenie nie używają wieprzowiny, więc z tanich mięs zostaje im kurczak, ale kurde, kiedyś jadłem dużo kebabów i zawsze ten kurczak był naprawde słaby.. a zarazem kebabowinie które mają do wyboru oprócz kurczaka też baranine zwykle mają tą baranine w formie jakiejś dziwnej zmielonej podeszwy ja kebaby domowe zwykle robie z karkówki bo to fajny kawałek mięsa i jest dobry w różnych formach (min jako "kotlety" robione na grillu) Edytowane 5 czerwca 2014 przez Yano Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 6 czerwca 2014 Opublikowano 6 czerwca 2014 Ją szczerze zawsze wolę kurczaka niż baraninę która mi po prostu nie podchodzi. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 13 czerwca 2014 Opublikowano 13 czerwca 2014 Nazrywalem sobie wiadro czeresni u tesciow w ogrodzie i zjadlem cala miche. Tona fruktozy, ale niebo w gebie. Cytuj
Gość Orzeszek Opublikowano 13 czerwca 2014 Opublikowano 13 czerwca 2014 Przepij kefirkiem. I niech z doopy sie leje Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 13 czerwca 2014 Opublikowano 13 czerwca 2014 właśnie zjadłem makaron. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 13 czerwca 2014 Opublikowano 13 czerwca 2014 Nigdy nie posralem sie po owocach, kefirze O_o Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 13 czerwca 2014 Opublikowano 13 czerwca 2014 też coś słyszałem o tych czereśniach chociaż chyba znacznie mocniejsze efekty dają sliwki, chyba najbardziej suszone Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 13 czerwca 2014 Opublikowano 13 czerwca 2014 Dokladnie, to sliwy sa na przeczyszczenie. Czeresnie zjadlem ponad 2h temu i nawet mi nie zaburczalo w brzuchu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.