Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym tygodniu zrobiłem szynkę domową.W tym tygodniu pieczoną pierś z kurczaka.Nie wiem czy było tu o takich domowych wędlinach.

Trochę czasu i na cały tydzień jest wędlinka.Nie potrzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności.Warto spróbować.

Opublikowano

Właśnie zjadłem moją ulubioną jajecznicę z 5 jaj na cebulce, szczypiorku i wędzonym kurczaku. Życie jest piękne.

 

A przy okazji polecam hamburgery z lidla. Pakowane po dwie sztuki, 98% mięsa wołowego, kosztują 4,99. Z grilla są zayebiste, z patelni nie jadłem.

Gość Darude
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem swojego kebaba .Wrzuciłem swoje ulubione składniki duzo mięsa i sos  mega pikantny i czosnkowy (czosnkiem pewnie będzie  z  ryja śmierdziało  aż do jutra ,ale co tam :) )

Oto efekt  ,złozony troche nie najlepiej ,ale co tam :) zezarłem to jednym tchem teraz sobie leze i ledwo co sie ruszam xd

THQiQ2u.jpg

Edytowane przez Darude
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

ja widziałem podobne "bułki" w niektórych piekarniach, nie wiem czy durande użył właśnie takiej o jakiej ja myśle ale widywałem takie duże trójkątne bułko-placki (dosyć cieńkie jak na bułke), które można rozkroić i napakować do środka

 

ogolnie ten kebab wygląda jak niektóre kebaby na miescie - prawie wcale nie widać mięsa :P

 

btw właśnie - jakiego mięsa użyłeś?

 

 

btw ja zwykle lubie na cienkim kebaby i używam czegoś co sie nazywa chlebek arabski do kupienia w realu, wygląda tak

chlebek.jpg

 

i odrazu mówie że to nie jest wcale naleśnik ani tortilla, ciasto jest właśnie chlebo-podobne tylko że bardzo cieńkie, wiec znacznie bardziej pasuje do kebaba niż tortilla

Edytowane przez Yano
Gość Darude
Opublikowano

Wygląda świetnie. Gdzie kupowałes bułke do kebaba?.

Basen Górniczy jest tam taka piekarnia która serwuje typowy chlebek do kebabów .

http://www.piekarnialider.pl/wp-content/uploads/2013/04/kebab-245x163.jpg

Co do mięsa to kupiłem  kilo udka  z kurczaka ,usunąłem kości potem wymemlałem  to z solą ,pieprzem cayenne  i olejem ,odstawiłem na kilka godzin coby się przeżarło .Następnie podsmażyłem mięsko na "suchej " patelni  odlewając wodę która naparowała od mięcha podsmażając  aż  do przyrumienienia .Ogólnie mięso wyszło spoko  .Jedynie co bym sobie tam zmienił to  składniki sosu ,próbowałem juz różne wariacje i zawsze czegoś mi tam brakuje. :rolleyes:

Gość Darude
Opublikowano (edytowane)

Za kurczaka to chyba minus sie należy. I jakrny jeżyk:p

Raczej tobie  chyży piśdzielelcu .hehe

Edytowane przez Darude
Opublikowano

też robię zawsze domowego kebaba z kurczakowego udka, nie jest ani suche, ani tłuste. 
spróbuj zrobić sos czosnkowy z :

jednego jogurtu greckiego
dużej łyżki majonezu
łyżeczki musztardy
ząbka - dwóch czosnku
po szczypcie cukru, soli, pieprzu
+ ewentualnie co akurat pasuje: papryka, oregano, świeża bazylia lub natka pietruszki.
czasem robię taki nawet do chipsów 

 

Opublikowano (edytowane)

a ja jogurt grecki zastępuje śmietaną 18%, jakoś lubie smak śmietany

 

ale to było kiedyś ponieważ od niedawna olewam grzebanie się w sosie czonskowym ponieważ odkryłem (już o tym pisałem) - majonez kielecki czosnkowy. świetny w smaku, fajny, nie ma żadnych wad typowych "kupnych" sosów (zwykle mają dziwny chemiczny smak)

serio polecam sprawdzić, bardzo fajny i w sumie wychodzi taniej wziąć pare łyżek tego majonezu czosnkowego niż kupować składniki i samemu sie babrać

79790_big.jpg

 

 

chociaż kielecki majonez zawsze był w pierwszej trójce moich ulubionych majonezów, więc być może to ma wpływ na moją ocene wersji czosnkowej

 

 

 

też robię zawsze domowego kebaba z kurczakowego udka, nie jest ani suche, ani tłuste.

 

nie hejtujcie mnie za to ale dla mnie kurczak to pod-mięso...

mimo że udka zwłaszcza fajnie zrobione (smażone długo w minimalnej ilości wody która odparowuje i robi fajną glazure) są, przynaje, naprawde smaczne, to jednak ogolnie jakoś mam awersje do kurczaka, głównie przez suche piersi

 

wiadomo że kebaby które często mają islamskie korzenie nie używają wieprzowiny, więc z tanich mięs zostaje im kurczak, ale kurde, kiedyś jadłem dużo kebabów i zawsze ten kurczak był naprawde słaby..

 

a zarazem kebabowinie które mają do wyboru oprócz kurczaka też baranine zwykle mają tą baranine w formie jakiejś dziwnej zmielonej podeszwy

 

 

ja kebaby domowe zwykle robie z karkówki bo to fajny kawałek mięsa i jest dobry w różnych formach (min jako "kotlety" robione na grillu)

Edytowane przez Yano

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...