Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawsze sie bałem takich wynalazków zapaczkowanych z przyprawami i wszystkim "na grilla" , jakoś mam wrażenie że pakują tam nieświeże mięso i dowalają przypraw żeby zamaskować smak, wole kupic zwykłe i samemu doprawić

Opublikowano

Naszło mnie na smak dzieciństwa, który jadłem ostatni raz u ś.p. babci 100 lat temu. Mam pełno czereśni nazrywanych z ogrodu teściów, więc zrobiłem pyszną zupę czereśniową (0,5kg owocu + kisiel wiśniowy bez cukru) z "wkładką" w postaci gęstej kaszy jaglanej (babcia robiła sztywne "plasterki" kaszki manny).

Sniff, poczułem się jakbym miał znowu 5 lat.

Gość Orzeszek
Opublikowano

nigdy nie lubiłem 'zupy owocowej" ale sezon na jagody sie zaczął... pierogi z jagodami i smietaną mam na poniedziałek <3

Opublikowano (edytowane)

moja babcia też robiła zupe owocową za dziciaka, i w sumie nie była zła ale jakoś tak dzniwie mi bylo jeść zupe "na słodko" - chociaż to chyba ma poważny związek z tym że zwykle nie mam chcicy na słodkie rzeczy, jak jestem głodny to mam ochote na coś "poważnego" a nie na słodycze, zwłaszcza że szybko potrafie sie zasłodzić i zemdlić (może to jest powód dla którego nie jestem spasiony jak świnia - mimo że uwielbiam tłuste rzeczy to jednak słodycze jem jedynie "czasami" gdy najdzie mnie konkretna ochota. nie mam tak że musze codziennie podgryzać coś słodkiego. zwykle ochota na słodycze dopada mnie zaledwie 2-3 razy w miesiącu)

jedyne co lubie ze słodkich obiadów to naleśniki z serem polane śmietaną i cukrem, chociaż mimo że je lubie to do nich też się odnosi to co wyżej napisałem - szybko się przesładzam i mam dosyć. czasem nawert gdy mam wyraźną ochote na takie naleśniki to i tak po zjedzeniu 1-2 mnie zamula i odechciewa sie wszystkiego (a jem je bardzo rzadko 1-2 razy do roku albo i mniej)

takie robiła moja mama

nalesniki_z_serem.JPG

z jakiegoś powodu robiła kwadratowe (mimo że chyba trójkątne i "rulony" są znacznie częściej spotykane)

ale też lubie je w wersji z serem (niezbyt słodkim) i polane dużą ilością śmietany (bardzo lubie śmietane, moge jeść łyżką) i posypane niewielką ilością cukru, ewentualnie odrobiną cynamonu

tylko takie lubie

jeśli mają cukier puder, albo jakieś sosy owocowe, albo czekoladowe albo inne słodkie dodatki to znacznie mniej mi smakują, praktycznie odrazu jestem przesłodzony i odechciewa mi się jeść

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Yano, nie marnuj talentu, tylko kolejnym razem po 0.5 zoladkowej chwytaj za pioro i pisz ksiazke:

- rozdzial 1: wspomnienia z dziecinstwa czyli zupa owocowa

- rozdzial 2: tesco i wołowe rozkosze

Opublikowano

Yano, nie marnuj talentu, tylko kolejnym razem po 0.5 zoladkowej chwytaj za pioro i pisz ksiazke:

- rozdzial 1: wspomnienia z dziecinstwa czyli zupa owocowa

- rozdzial 2: tesco i wołowe rozkosze

Red ale wołowinę mieloną z paczki Tesco to ty szanuj!

Gość Orzeszek
Opublikowano

od trzech dni mam pierogi z jagodami i śmietaną 22% fioletowy język jak od jodyny