Rudiok 3 372 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Coś koło 5 zł, ale wagowo to niewiele, bo to lekkie jak fiks, ale paczka wielkości średnich Laysów. 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Beef Jerky z Żabki nawet spoko, ale 5 zł za 25g to neizbyt atrakcyjna cena, można taniej znaleźć. Cytuj
zlewo 233 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Opublikowano 9 kwietnia 2017 jak t sie przyrzadza ? Co to jest ? Cytuj
_Red_ 12 025 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Zgaduję, że wspomniane wyżej przekąski z alg z firmy Tao Kae Noi Przyrządza się z paczki do ust. Zapomniałem to kupić, a już zjadłem przydział snacków w postaci paluszków słonych :( Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 10 kwietnia 2017 Opublikowano 10 kwietnia 2017 xd red mistrzu Rudiok w jakim miescie w zabce to dorwałes? Cytuj
Rudiok 3 372 Opublikowano 10 kwietnia 2017 Opublikowano 10 kwietnia 2017 Krosno, Rzeszów, Tarnów. Cytuj
Mejm 15 332 Opublikowano 10 kwietnia 2017 Opublikowano 10 kwietnia 2017 W Krosnie kupil, w Rzeszowie zaplacil, w Tarnowie zjadl. 1 Cytuj
Rudiok 3 372 Opublikowano 10 kwietnia 2017 Opublikowano 10 kwietnia 2017 Obieżyświat je.bany. Delegacje tu, delegacje tam i można próbować różnych rzeczy . Cytuj
ogqozo 6 559 Opublikowano 11 kwietnia 2017 Opublikowano 11 kwietnia 2017 (edytowane) Próbowałem pierwszy raz zrobić chana masala. Mniejsza już o wiele uroczych dylematów tego dania. Najbardziej odczułem jeden. Dałem na całą patelnię trzy papryczki chili. Wydawało mi się, że to tak średnio. A jednak. W ustach piekło lekko za bardzo przy jedzeniu, a co gorsza... kurna piecze mnie w rękę. Napie'rdala mnie cała dłoń, którą obracałem papryczki i wycierałem to danie. Piecze! Jakbym oblał wrzątkiem, tylko że zamiast ustawać, ból rośnie z każdą godziną. Czy to jest kurna normalne? Bez jaj zamiast spać będę leżał i płakał, bo o 18 robiłem danie z chili. Edytowane 11 kwietnia 2017 przez ogqozo Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 11 kwietnia 2017 Opublikowano 11 kwietnia 2017 poczekaj jak będzie wychodzić dupom, to dopiero będzie zabawa Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 11 kwietnia 2017 Opublikowano 11 kwietnia 2017 Czasami piecze też przy sikaniu. Ja się boję bo zamówiłem papryczki 300-400 tys w skali Scoville'a. Cayenne nie jest dla mnie ostry ale to może być za duży przeskok. Zobaczymy. Rękawiczki już mam. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 12 kwietnia 2017 Opublikowano 12 kwietnia 2017 To będzie spory przeskok, Cayenne dobija w porywach do 50 tys.Ale tak czy siak, ostre papryki serio używane w kuchni (tajska i Indyjska), to granice 50-200 tys - powyżej tego to zabawa dla samej pikantności. Co do jeszcze wcześniejszych wpisów, dla nieprzyzwyczajonej osoby reakcje są właśnie takie. Ostrość chili to kapsaicyna, a kapsaicyna oddziałuje na receptory bólu. Zresztą proces wytwarzania jej w samej papryce, jest procesem obronnym. Dlatego hodując paprykę i chcąc wydobyć maksymalną ostrość, balansuje się na granicy śmierci rośliny - jak największe słońce i temperatura, przy jak najmniejszym dostępie wody.W ogóle osoby zaczynające przygodę z kuchnią indyjską, tajską lub nawet chińską muszą być przygotowane na pikantność potraw, papryczki chili to jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, dlatego nie ma co narzekać - wybór jest świadomy (a i tak na naszym rynku wybór świeżych ostrych papryk jest znikomy i ogranicza się w zasadzie do tych najlżejszych). 1 Cytuj
ogqozo 6 559 Opublikowano 12 kwietnia 2017 Opublikowano 12 kwietnia 2017 Wydalanie bez problemów, jedzenie zresztą też, jak mówiłem, jadłem dużo pikantniej. Po prostu nikt mi nie powiedział, że tak piecze kurna ręka od samego robienia chili. Poguglałem i już wiem, że ludzie zakładają rękawiczki itp. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 13 kwietnia 2017 Opublikowano 13 kwietnia 2017 Hendrix: no właśnie, kiedyś hodowałem jakieś ostre papryczki, ale zdechły z nadmiaru wody.A tak z innej beczki, to w Castoramie widziałem ostatnio drzewka oliwkowe, za ok. 200 zł. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 14 kwietnia 2017 Opublikowano 14 kwietnia 2017 Koktajl z mleka kokosowego, kaszy jaglanej, banana i odżywki czekoladowej. Gurwa, ale kozak, choć jakaś waniliowa odżywka byłaby lepsza. Cytuj
Gość Opublikowano 15 kwietnia 2017 Opublikowano 15 kwietnia 2017 40 g Ile pieniędzy? Ja ostatnio próbowałem kupić w Krakowie algi z wasabi tej samej firmy i ... są. Drogie, więc wytrzymam i kupię w Zakopcu, bo tam sprzedają po 3 złote z kawałkiem. Sprzedają też tam najtaniej jak widziałem morele suszone na słońcu (czyt. w cenie normalnych suszonych moreli z E220) Właśnie ukończyłem konsumpcję boczniaków w panierce. Gumowate (może jak pomoczę w mleku to zmiękną?), ale w smaku pyszne. Mleko kokosowe z durianem. Dobre, ale brzydko mi się po tym bekało. No już, już poprawiam... Cytuj
Mejm 15 332 Opublikowano 15 kwietnia 2017 Opublikowano 15 kwietnia 2017 Ladna kompozycja ramowa posta pajgi. Boczniaki im starsze tym gorsze, wiadomo. Lepiej mlode wykorzystywac. Cytuj
_Red_ 12 025 Opublikowano 15 kwietnia 2017 Opublikowano 15 kwietnia 2017 Pajgi 5 golda z tego co kolega wcześniej pisał. Nie udało mi się tego dorwac w 4 różnych żabkach Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 15 kwietnia 2017 Opublikowano 15 kwietnia 2017 w chorzowie mam to w zabce 50metrow ode mnie, komu komu bo ide do domu :P Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 26 kwietnia 2017 Opublikowano 26 kwietnia 2017 Szaszłyki o jezu jakie dobre KOCHAM MIĘSO Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 26 kwietnia 2017 Opublikowano 26 kwietnia 2017 jak dobrze byc ulaną gurwą 4 1 Cytuj
Metoda 1 325 Opublikowano 26 kwietnia 2017 Opublikowano 26 kwietnia 2017 Ale czemu ketchup do jajówy? :/ 1 Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 26 kwietnia 2017 Opublikowano 26 kwietnia 2017 i sos vinegret do sałaty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.