Opublikowano 9 kwietnia 20177 l Coś koło 5 zł, ale wagowo to niewiele, bo to lekkie jak fiks, ale paczka wielkości średnich Laysów.
Opublikowano 9 kwietnia 20177 l Beef Jerky z Żabki nawet spoko, ale 5 zł za 25g to neizbyt atrakcyjna cena, można taniej znaleźć.
Opublikowano 9 kwietnia 20177 l Zgaduję, że wspomniane wyżej przekąski z alg z firmy Tao Kae Noi Przyrządza się z paczki do ust. Zapomniałem to kupić, a już zjadłem przydział snacków w postaci paluszków słonych :(
Opublikowano 10 kwietnia 20177 l Obieżyświat je.bany. Delegacje tu, delegacje tam i można próbować różnych rzeczy .
Opublikowano 11 kwietnia 20177 l Próbowałem pierwszy raz zrobić chana masala. Mniejsza już o wiele uroczych dylematów tego dania. Najbardziej odczułem jeden. Dałem na całą patelnię trzy papryczki chili. Wydawało mi się, że to tak średnio. A jednak. W ustach piekło lekko za bardzo przy jedzeniu, a co gorsza... kurna piecze mnie w rękę. Napie'rdala mnie cała dłoń, którą obracałem papryczki i wycierałem to danie. Piecze! Jakbym oblał wrzątkiem, tylko że zamiast ustawać, ból rośnie z każdą godziną. Czy to jest kurna normalne? Bez jaj zamiast spać będę leżał i płakał, bo o 18 robiłem danie z chili. Edytowane 11 kwietnia 20177 l przez ogqozo
Opublikowano 11 kwietnia 20177 l Czasami piecze też przy sikaniu. Ja się boję bo zamówiłem papryczki 300-400 tys w skali Scoville'a. Cayenne nie jest dla mnie ostry ale to może być za duży przeskok. Zobaczymy. Rękawiczki już mam.
Opublikowano 12 kwietnia 20177 l To będzie spory przeskok, Cayenne dobija w porywach do 50 tys.Ale tak czy siak, ostre papryki serio używane w kuchni (tajska i Indyjska), to granice 50-200 tys - powyżej tego to zabawa dla samej pikantności. Co do jeszcze wcześniejszych wpisów, dla nieprzyzwyczajonej osoby reakcje są właśnie takie. Ostrość chili to kapsaicyna, a kapsaicyna oddziałuje na receptory bólu. Zresztą proces wytwarzania jej w samej papryce, jest procesem obronnym. Dlatego hodując paprykę i chcąc wydobyć maksymalną ostrość, balansuje się na granicy śmierci rośliny - jak największe słońce i temperatura, przy jak najmniejszym dostępie wody.W ogóle osoby zaczynające przygodę z kuchnią indyjską, tajską lub nawet chińską muszą być przygotowane na pikantność potraw, papryczki chili to jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, dlatego nie ma co narzekać - wybór jest świadomy (a i tak na naszym rynku wybór świeżych ostrych papryk jest znikomy i ogranicza się w zasadzie do tych najlżejszych).
Opublikowano 12 kwietnia 20177 l Wydalanie bez problemów, jedzenie zresztą też, jak mówiłem, jadłem dużo pikantniej. Po prostu nikt mi nie powiedział, że tak piecze kurna ręka od samego robienia chili. Poguglałem i już wiem, że ludzie zakładają rękawiczki itp.
Opublikowano 13 kwietnia 20177 l Hendrix: no właśnie, kiedyś hodowałem jakieś ostre papryczki, ale zdechły z nadmiaru wody.A tak z innej beczki, to w Castoramie widziałem ostatnio drzewka oliwkowe, za ok. 200 zł.
Opublikowano 14 kwietnia 20177 l Koktajl z mleka kokosowego, kaszy jaglanej, banana i odżywki czekoladowej. Gurwa, ale kozak, choć jakaś waniliowa odżywka byłaby lepsza.
Opublikowano 15 kwietnia 20177 l 40 g Ile pieniędzy? Ja ostatnio próbowałem kupić w Krakowie algi z wasabi tej samej firmy i ... są. Drogie, więc wytrzymam i kupię w Zakopcu, bo tam sprzedają po 3 złote z kawałkiem. Sprzedają też tam najtaniej jak widziałem morele suszone na słońcu (czyt. w cenie normalnych suszonych moreli z E220) Właśnie ukończyłem konsumpcję boczniaków w panierce. Gumowate (może jak pomoczę w mleku to zmiękną?), ale w smaku pyszne. Mleko kokosowe z durianem. Dobre, ale brzydko mi się po tym bekało. No już, już poprawiam...
Opublikowano 15 kwietnia 20177 l Ladna kompozycja ramowa posta pajgi. Boczniaki im starsze tym gorsze, wiadomo. Lepiej mlode wykorzystywac.
Opublikowano 15 kwietnia 20177 l Pajgi 5 golda z tego co kolega wcześniej pisał. Nie udało mi się tego dorwac w 4 różnych żabkach
Opublikowano 15 kwietnia 20177 l w chorzowie mam to w zabce 50metrow ode mnie, komu komu bo ide do domu :P