Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano

ale smaczne było, niczym na wakacjach nad morzem.

 

Czyli w ogóle?

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 416 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

 

ale smaczne było, niczym na wakacjach nad morzem.

Czyli w ogóle?

Pardą, zapomniałem dodać, że nie nad naszym morzem, więc smaczne.

Opublikowano

A propos. Lubię sobie narobić bolognese (nigdy spaghetti!) na 3 dni do gara, by uczynić ten zajmujący pół dnia proces jak najbardziej wydajnym. Sporo składników wziętych pod kątem zminimalizowania pracy. Niestety nie mam odpowiednio dużej patelni ani niczego, więc ledwo się mieściło. Poniżej chyba wszystkie składniki (gdzieś niewidoczne masło) - zeszło mi i na 4 sute obiady, a razem bodaj 60 zł (w tym sporo wino, którego oczywiście idzie mało. Bieda-metoda na dziś to zrobić bez wina i ciul).

 

W każdym razie - za powód wyjątkowego zadowolenia mam tutaj parmezan sprowadzany przez Auchan (przynajmniej w Manufakturze był). Mimo przystępnej dość ceny i bycia, ble, pre-grated z torebki, my pany tak nie jemy, przypasował mi jak mało który.

 

Całe danie - jak to bolognese. Trzy mięsa potęgują efekt i się uzupełniają, zdecydowanie warto jest w dowolnej formie jednak ich tyle użyć, choć naprawdę idealne zawsze trudno znaleźć (i mi się nie chce). Kto ma kasę, może np. połączyć cielęcinę, jagnięcinę i wieprzowinę, szukając najlepszego balansu konsystencji i smaku. Na tej drodze innym służą np. wołowina, wątróbka, bulion, osobna żelatyna i wiele innych mięsnych rzeczy. Ja zadowoliłem się wołowiną, boczkiem i rozpieprzaniem białej kiełbasy, by osiągnąć efekt w tym też kierunku... Zdjęcia jak zdjęcia, ale na żywo ten kolor, zapach i smak tłustości... 

 

lNsIwpA.jpg

 

1W5lRj2.jpg

 

TlaoBJP.jpg

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

Mieszkam w lesie i nieraz zbieram świeże jedzenie, jak to się mówi, z pola. I w sumie to jego się bardziej obawiam niż takiego z wielkiej sieci, muszącej kontrolować jakość, żeby klient zaraz nie wrzucił na fejsa zdjęcia jednej brzydkiej sztuki, jednego robala w koszu jabłek, nie mówiąc o potencjalnych miliardowych kosztach jakby cała partia miała wywołać choroby. Żarcie z pola drastycznie szybko się psuje i nigdy w sumie nie wiesz, co w nim na pewno jest.

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

A w takim pomidorku z biedry tez nie wiesz co w nim jest, czym pryskany itp. Tam nawet gorzej, bo żaden robak nie chce tego podjadać. Chyba wolałbym wielkiego, nieksztaltnego, zdrowego pomidora z pola, niż idealne, równiutkie pomidorki bezzapachowe i bezsmakowe z Biedry.

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano

Mieszkam w lesie i nieraz zbieram świeże jedzenie, jak to się mówi, z pola. I w sumie to jego się bardziej obawiam niż takiego z wielkiej sieci, muszącej kontrolować jakość, żeby klient zaraz nie wrzucił na fejsa zdjęcia jednej brzydkiej sztuki, jednego robala w koszu jabłek, nie mówiąc o potencjalnych miliardowych kosztach jakby cała partia miała wywołać choroby. Żarcie z pola drastycznie szybko się psuje i nigdy w sumie nie wiesz, co w nim na pewno jest.

Widac ze nigdy nie miales do czynienia z gospodarka rolna. Mleko swiezo wydojone od krowy tez nigdy nie piles z rana. Ach te wspolczesne kubki smakowe..

Opublikowano

spocone burgery jana mają konkurencje


A w takim pomidorku z biedry tez nie wiesz co w nim jest, czym pryskany itp. Tam nawet gorzej, bo żaden robak nie chce tego podjadać. Chyba wolałbym wielkiego, nieksztaltnego, zdrowego pomidora z pola, niż idealne, równiutkie pomidorki bezzapachowe i bezsmakowe z Biedry.

 

Pomidorów nie hoduje się w polu. 

Opublikowano

Pomidorow sie nie hoduje tylko uprawia.

Opublikowano

To też racja :potter:

Opublikowano

hahahahaha ogqozo woli warzywa z supermarketu niż prosto z pola XDDD dawno nie czytałem takich rzeczy XDD

Opublikowano

no m to chyba jednak mocno pryskane warzywa jadł w dzieciństwie :/

Opublikowano

no m to chyba jednak mocno pryskane warzywa jadł w dzieciństwie :/

 

jemu to chyba szczepionki te co wywołują autyzm jednak podawali

Opublikowano

Widać sami specjaliści od uprawy. Nawet przy najbardziej bio warzywach nie ma ch/uja we wsi żeby coś na nie nie siadło, mszyce, ślimaki, inne badziewia. Dochodzi do tego, że chcąc cokolwiek mieć nie da się nie użyć jakichś środków chemicznych (słabych no słabych, ale zawsze). Więc mit, że bio = zdrowe i bez śmieci to trochę jak wiara w Św. Mikołaja.

Opublikowano

Jak ktos chce pomidorka bez pryskania to sobie sadzi piec krzaczkow na dzialce a zbiera z jednego, reszte wpier.dalaja robaki. 

 

Poniewaz powstala moda na zdrowe odzywianie i inne anny lewandowskie to ktos wpadl na pomysl, aby te same marchewki sprzedawac w woreczkach z napisem bio i golic frajerow. W ogole jak to brzmi - warzywa i owoce bio. A jakie niby maja byc, drukowane w 3d? Klonowane z probowki?

Opublikowano

(pipi)zuszka po biobananach jest innej konsystencji, lepiej się spłukuje

Opublikowano

Bio, czyli po prostu mniej środków ochrony roślin i mniej szkodliwe, ale jakieś na pewno.

Opublikowano

no m to chyba jednak mocno pryskane warzywa jadł w dzieciństwie :/

Skad taki wniosek narcyz

Opublikowano

Polędwiczki z kurczaka w panierce z migdałów i parmezanu, smażone we frytkownicy, z sosem majonezowym cytrynowo-czosnkowym.

Opublikowano

Rudiok, niedługo  się nie zmiescisz w okienku na Avatar,  daj przepis, bo brzmi  super.

Opublikowano

Fak, muszę zmienić avatar bo schudłem :/

 

Polędwiczki z kuraka z Lidla, obtoczone w mące z papryką wędzoną, czosnkiem, pieprzem i solą, następnie w jajku i panierowane w mieszance bułki tartej, mielonych migdałów i tartego parmezanu, 5-6 minut w 180 stopniach, wychodzą soczyste jak majtki koleżanki z liceum pod namiotem. Sos to majonez z jogurtem i cytryną, ząbek czosnku, sól, pieprz i szczypiorek.

 

Wbrew pozorom takie smażenie w głębokim >>>>>> smażenie na patelni, mniej tłuszczu, bardziej soczyste mięso.

Opublikowano

wychodzą soczyste jak majtki koleżanki z liceum pod namiotem

 

Chociaż, w sumie...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.