krupek 15 481 Opublikowano 8 listopada 2017 Opublikowano 8 listopada 2017 Jakieś plusy po odstawieniu białego pieczywa zauważyłeś? Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 8 listopada 2017 Opublikowano 8 listopada 2017 Podobno sie mniej pierdzi. Ale czy to plus? Nie wiem. Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 Mniej pierdze. I po 3 miesiacach smakuje jak zloto. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 Dobry ten hummus kurła mać. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 ten hummus z pieczonym burakiem :wub: Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 (edytowane) Vindaloo se z ryżem zrobiłem. Pali 4 razy. żresz i płaczesz, srasz ogniem, rzygasz ogniem, ale potem i tak wpierdalasz, bo jest takie pyszne Edytowane 9 listopada 2017 przez gekon Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 który?Z Lidla, klasyczny. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 Mi bardziej ten Biedrowy smakuje, szczególnie pomidorowy, albo paprykowy. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 Kurczę te pakowane to jednak średniaweczka, biedrowy jest ok, ale bez szału z braku laku opie.rdole, ten paprykowy chyba najlepszy z tej trójki. Polecam pójść do jakiejś knajpy co mają świeżo robiony. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 albo zrobić sobie w domu, nie trzeba do tego żadnego skilla praktycznie :sorcerer: ze sklepowych to lidlowy z burakiem, i drugi z czarnuszką najlepsze IMO Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 Skila nie ale troche sie trzeba nameczyc przy tahini. Kupilem ostatnio kupne tahini ale jeszcze nie mieszalem z ciecierzyca, sam jestem ciekaw efektu. Niemniej w ogolnym rozrachunku humus jest latwy. Nawet nie wiedzialem, ze w lidlu i biedrze sa jakies nowe odmiany. Zatrzymalem sie na tym biedrowy co byl w okraglym opakowaniu 3 "smaki". A tu jakies czarnuszki. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 W Biedrze nadal tylko ten 3 smaki i osobno zwykły. Chyba, że sam jestem nie na czasie. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 A to zle zrozumialem. Myslalem, ze te pomidorowe i paprykowe smaki sa osobno. I fakt, ten biedrowy > lidlowy. Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 Racja, Biedra>Lidl w humusach. Natomiast też zachęcam do domowego, bo największy koszt to tahini a i tak starczy na sporo porcji. Puszka cieciorki, trochę oliwy, soku z cytryny, sól, pieprz i tahini, a reszta wedle uznania, ostatnio robiłem z wędzoną papryką i czosnkiem np. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 9 listopada 2017 Opublikowano 9 listopada 2017 też polecam samodzielnie. Zawsze zasypują suszoną chili Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 10 listopada 2017 Opublikowano 10 listopada 2017 Rogala świętomarcińskiego z mojej ulubionej cukiernii Karpicko. Nie dość, że GOTY rogale to jeszcze wysyłają kurierem. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 10 listopada 2017 Opublikowano 10 listopada 2017 A jak to w końcu z nimi jest? Są produktem regionalnym i prawdziwe mogę być sprzedawane tylko w Wielkopolsce? Bo ostatnio nawet w Biedrze pod taką nazwą były. Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 10 listopada 2017 Opublikowano 10 listopada 2017 (edytowane) Żeby móc nazywać rogale świętomarcińskimi to trzeba mieć certyfikat UE z oznaczeniem geograficznym i certyfikat rzemieślniczy z Poznania dopuszczający do posługiwania się tą nazwą po spełnieniu wszystkich warunków (rodzaj ciasta, nadzienie, proporcje itd.). A po spełnieniu warunków można sprzedawać wszędzie. Dlatego w dyskontach są najczęściej rogale "królewskie", "Marcina", "z białym makiem" itp., które niekoniecznie przypominają oryginalne. Ale w Biedrze pamiętam że kiedyś były faktycznie oryginalne, ale ze średniej cukierni. Edytowane 10 listopada 2017 przez Rudiok Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 10 listopada 2017 Opublikowano 10 listopada 2017 Dostałem smsa, że to prawdziwe Świętomarcińskie, ale jak już wyjaśniłeś to ma to sens. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 10 listopada 2017 Opublikowano 10 listopada 2017 Probowalem z biedry tych rzekomo certyfikowanych, ale sie nie umywaja do poznańskich z jednej swojskiej cukierni. Rogal mial zaebiste ciasto polfrancuskie, ktore mozna bylo rozwarstwiac wrecz na plastry. W biedrze niemal jednolita bułka. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 11 listopada 2017 Opublikowano 11 listopada 2017 O jenysiu, ale by teraz taki wleciał do kawy. Cytuj
raven_raven 12 013 Opublikowano 12 listopada 2017 Opublikowano 12 listopada 2017 właśnie opier,doliłem całego GOTY rogala świętomarcińskiego do kawy, wczoraj też był grany, jeszcze mam jednego na jutro xD na obiad za to Mustafa's Gemüse Kebap, godzinę czekania w kolejce za cholerstwem było, no ale jest dość wyjątkowy i faktycznie smaczny jak ktoś ma za dużo czasu w Berlinie to może sobie kiedyś też ogarnąć, chociaż ja już drugi raz byłem i nie robił aż takiego wrażenia jak za pierwszym Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 12 listopada 2017 Opublikowano 12 listopada 2017 Godzine czekania na kebab w miescie kebabow? Cytuj
Gość ragus Opublikowano 12 listopada 2017 Opublikowano 12 listopada 2017 Chinkali - gruzińskie pierogi wypełnione pysznym farszem i jeszcze pyszniejszym bulionem. Wspaniałe. Wcześniej jeszcze wleciała zupa z boczniaków, z ziemniakami, cebulką i sosem czosnkowym. Pychota. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.