Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.06.2019 o 23:02, Rudiok napisał:

@Rozi Żurownia w Kato dobra :thumbsup:

 

Kulebele - jak kluski slunskie niezbyt lubię tak tutaj były genialne, świetny pomysł żeby zawinąć roladę w kluskę. Żurek całkiem inny niż u nas lokalnie, ale też dobry. Zapiekanka kaszanka z ziemniakami - idealny comfort food. Najmniej mi smakował śląski kebab czyli wołowina z kapustą w picie. Ale miejscówka godna polecenia, dzięki :lapka:

 

edit. Hehe autokorekta. 

 

Kopalnia lodów jedynie bo blisko a byliśmy w biegu - takie meh 6/10. Next time buks wjedzie. 

Też byłem na kulebelach tam jakieś 3 tygodnie temu i smakowało wybornie.

Żuruś równie dobry. 

Lokal fajnie urządzony, ale chyba najwięcej zabulili za spawanie tych krzeseł :pawel:

 

Polecam.

Opublikowano

chrupiacy kurczakburger z McD. Jezu ale mi sie beka teraz. Posmak maku ze slodkiej chałki sniadaniowej, taka sobie paniera, dziwny sos. Ogolnie startu nie ma do Grandera Bourbon. 

 

Do dupy wydane 15 zl.

Opublikowano

Niezgorszy byl ten burger jak na kurczakowy wyrob z maca. Lekko suchy bo malo sosu ale zjadlem z zadowoleniem. Niemniej zapomnialem zueplnie o tym fakcie az do postu Michaelisa.

Opublikowano

Makaron z ciecierzycy, ze świeżym czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, oregano, rozmarynem, passatą i odrobiną kieczupu, posypane szczypiorkiem. Ostatnio moje ulubione danie na szybko, gotowe w niecałe 10 minut.

Opublikowano

Bób - nadal moje ulubione zastosowanie to pasty. Doubanjiang to mus u mnie w kuchni (syczuańska pasta z bobu i chilli - jedna z moich ulubionych rzeczy do stir-fry) - kuchnię syczuańską bez tego składnika ciężko sobie wyobrazić. No i jako składnik mieszanki Yu Xiang jest niezastąpiona.  Mieszankę polecam każdemu - jedna z najbardziej uniwersalnych rzeczy w kuchni chińskiej.

Mieszanka zwykle składa się z siekanego piklowanego chili, cukru, soli, ww. pasty, równym porcjom jasnego sosu sojowego, czarnego octu i  wina shaoxing, imbiru, czosnku i białej części zielonej cebuli.

Yu Xiang Rou Si  (siekana wieprzowina) i Yu Xiang Qie Zi ( bakłażan blanszowany w oleju) - to chyba najsławniejsze potrawy z jej użyciem, ale mieszankę można dosłownie użyć do wszystkiego. Do moich ulubionych zaliczam w wersji wege: fasolę szparagową deep-fry'owaną i później stir-fry'owaną z mieszanką i czerwoną papryką; w wersji non-wege: wątróbka stir fry'owana razem z yu xiang i shitake.


 

  • Plusik 1
Opublikowano

Teraz mamy sezon na bób i jest pięknie, ale poza sezonem polecam obczaić bób w puszkach. Smaczny, zachowuje smak i miękki. Właśnie dobry do past.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

oyakata_dania_pl.png_alpha-127_nc_710x65

Japonski klasyczny bardzo dobry. Japonska wolowina ch.ujowa, pachnie jak zdechnieta krowa (troche jak beef jerky).

 

Chetnie sprobuje dwoch pozostalych. Kupowane w lidlu. Niestety porcje degustacyjne.

Opublikowano (edytowane)

Czy to jest makaron noodle z proszkiem i sosem w torebce? Taka zupka chińska?

 

A już sprawdziłem, zwykły rak. Myślałem, że w końcu jakieś proste noodle.

Edytowane przez krupek
Opublikowano

Tak, noodle. Tylko ze jest sam sos. Aczkolwiek w obu byl o roznej konsystencji.

 

Tylko, ze to nie jest klasyczna zupa a cos takiego jak wariant danie w diabolo pomidoro, czyli po zaparzeniu makaronu odsaczasz wode i dopiero dodajesz sos.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Swieza chrupiaca bagietka z zielonym pesto, kabanoskiem i serem :obemix:

 

Do tego domowa kawka z ekspresu. O jak dobrze znowu byc w chacie po 2.5 tyg bujania sie po januszowych barach.

Opublikowano

A propos bagietki, to zrobilem (z kupnej) zapiekanke z farszem ze swiezo zebranych grzybow przysmazonych z maslem i cebula a na to mozarella i parmezan grana padano.

Opublikowano
7 godzin temu, Mejm napisał:

A propos bagietki, to zrobilem (z kupnej) zapiekanke z farszem ze swiezo zebranych grzybow przysmazonych z maslem i cebula a na to mozarella i parmezan grana padano.

Jak to..? Z kupnej? jak frajer? 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

comment_m2lIzS7U7yaUgjxXEGdVwqb6VXIfEPIe.jpg

 

W Netto wysypało ostatnio nowych, ciekawych produktów. Sprawdziłem ten z selera, fajna konsystencja, smak taki sobie, niby niezły, ale za mało wyraźny, za mało przypraw.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kurczaka po tajsku z makaronem od panów i pań azjatek z ogólnopolskiej sieciówki Zent Thai:

 

1243.jpg

 

Na zdjęciu akurat kaczka, ale kurcza jest w podobnej panierce. Nie wiem, co te skośnookie przystojne skurczybyki tam dają, ale ten ciemny sos z mięciutkimi warzywami, ta panierka, podsmażany makaron, borze tucholski, mógłbym to jeść codziennie.

 

Edytowane przez Rozi
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...