Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Rozi napisał:

Ale sztosioooooor, podobne w smaku do burgerów (czyli zajebiste), do tego z pikantną przyprawą, smakują jak marquezki :banderas: 

Spróbuj coś z Bezmięsny Mięsny, podobny styl. 

Opublikowano (edytowane)

Już żech pisoł nieraz o Okiem i Brzuchem, czyli najlepszej zupkarni świata, ale dzisiaj znowu miałem okazję jeść jedną z moich ulubionych, czyli 4. Okoorient - wywar orientalno-warzywny, pieczone boczniaki, shitake, shimeji, wakame, imbir marynowany, kiełki fasoli mung, olej z palonego czosnku, dodatki: ogórek zielony, nori, szczypiorek, makaron ramenowy. Dla takich smaków człowiek żyje, podrasowałem jeszcze sezamem i srirachą, niebo w gębie to za mało powiedziane. Być w Katowicach i nie zjeść tam? Bluźnierstwo. Taka piękna zupka:

J9YI9Px.jpg

VbxiO9f.jpg

 

Piękna, zdrowa i smaczna.

Edytowane przez Rozi
Opublikowano

15 złotych za pół litra, 23 za 900 ml, można też brać 2 x 250 ml albo trzy razy, żeby posmakować różnych zup, bo codziennie jest 6 różnych.

Opublikowano

@20inchDT Dziękuję bardzo. 

Przeważnie internet, to moje główne źródło przepisów(kilka lat temu kupowałem książki kucharskie)  - instagram, yt lub strony z przepisami. Jednak często lubię eksperymentować i modyfikować czyjś przepis bardziej pod siebie. 

 

Niestety uważam, że za bardzo dobiegłem od naszej rodzimej kuchni i skierowałem testowanie oraz robienie potraw włoskich, meksykańskich, azjatyckich a i czasami uda się z innego regiony świata.

 

Choć by czeska zupa czosnkowa 

 

wkrrRAg.jpg

 

@MaZZeo

 

Polecam Ci spróbować Falafele z cieciorki (na początku gdzieś w restauracji a potem można samemu robić)  - miałeś wcześniej zdjęcia tych co ja robiłem. 

 

Dużo jest fajnych przepisów bez mięsa i często można zamienić  mięso na coś innego.

 

LXS2Vbl.jpg

 

Ryż z warzywami i sosem paprykowo-teriyaki, a zamiast mięsa  dałem boczniaki.

 

 

mxH6gMx.jpg

 



dQIXWu7.jpg

 

K5McCWz.jpg

 

francuskie ratatouille - bardzo dobre danie i sławne dzięki bajce :) 

 

 

lmkl4lN.jpg

 

guacamole, ale to jako dodatek bardziej. 

 

3gHwTl3.jpg

 



qKecD4o.jpg

 

Zupa dyniowa z grzankami.

 

 

 

  • Plusik 6
  • Lubię! 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, _Red_ napisał:

Jesteś wolny? :gsr:

Od dnia kiedy tu dałem pierwszą fotkę jedzenia już nie. 

A tak na poważnie to mam rodzinę i dzieci. 

 

 

2 godziny temu, Mejm napisał:

Tynio czy ty nie jestes z wroclawia? :ogor:

 

Tak z Wrocka jestem. 

 

1 godzinę temu, grzybiarz napisał:

@Tynio ale grasz tez na konsoli czy tylko gotujesz?

 

Gram i jak czas pozwala to nawet sporo jak na człowieka z rodziną. 

Choć czasem chciał bym więcej pograć za dnia, a nie tylko wieczorami.

 


W domu mam ponad 35 konsol i sporo gier wiec czasem szykając coś w kuchni układam w głowie co w dziś zagram 
 

 

 

45 minut temu, krupek napisał:

Tynio to chyba nawet jak kanapki z pasztetową zrobi to ładnie wyglądają.

 

We bez przesady, ale fakt staram się by jedzenie wyglądało apetycznie 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 2
Opublikowano

Żeberka natarte autorskim dry-rub (co było w szafce - papryka zwykła i wędzona, czosnek, kminek, imbir, sól, pieprz) i pieczone: pół godziny w 200 stopniach, 6h w 90 stopniach, posmarowane sosem BBQ i na chwilę pod broiler :banderas:

 

Opublikowano
W dniu 23.11.2019 o 12:22, 20inchDT napisał:

Większość współczesnych kobiet poczułaby się zawstydzona po zobaczeniu takich dań. Gdzie wyszukujesz przepisy?

 

W dniu 23.11.2019 o 17:38, Tynio napisał:

Przeważnie internet, to moje główne źródło przepisów(kilka lat temu kupowałem książki kucharskie)  - instagram, yt lub strony z przepisami. Jednak często lubię eksperymentować i modyfikować czyjś przepis bardziej pod siebie. 

 

Niestety uważam, że za bardzo dobiegłem od naszej rodzimej kuchni i skierowałem testowanie oraz robienie potraw włoskich, meksykańskich, azjatyckich a i czasami uda się z innego regiony świata.


Tak, dzięki internetowi teraz jest łatwo o przepisy, szczególnie jeśli ktoś serio interesuje się gotowaniem i zna podstawy danej kuchni,  sam na YT najwięcej mam subskrypcji kanałów z gotowaniem :D

Jednak jeśli komuś miałbym coś na początek zabawy z poważniejszym* gotowaniem polecić, to byłaby to książka Kenjiego Alt-Lopeza - The Food Lab: Better Home Cooking Through Science - dotyka wielu tematów czysto technicznych (i obala popularne mity) związanych z gotowaniem, jest dobrze napisana i można wiele rzeczy się z niej nauczyć, zresztą Serious Eats, strona z którą autor współpracuje, sama ma też sporo przydatnych informacji i przepisów. Chyba najlepsza książka związana z gotowania wydana w XXI wieku.


* - no dla osoby totalnie początkującej, to raczej za dużo wiadomości na raz (no i nie ma polskiego wydania, plus tania nie jest)

Opublikowano

Pewnie, choć ludzie obok zostawiali. Może myśleli, że to element dekoracji? Frajerzy xd miałbym zostawić najlepszą część? Ciepła  Chrupiąca skórka nasączona przepysznym żurem. No i takim daniem można się najeść.

 

  • Plusik 3
  • Lubię! 1
Opublikowano

Nigdy nie zapomnę jak kumpel jadł żurek w chlebie, zjadł tak do połowy, chciał sobie urwać kawałek chleba i rozerwał całą chlebomiskę, powódź żurkowa na stole i spodniach, przykry widok.

  • Haha 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...