Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Już żech pisoł nieraz o Okiem i Brzuchem, czyli najlepszej zupkarni świata, ale dzisiaj znowu miałem okazję jeść jedną z moich ulubionych, czyli 4. Okoorient - wywar orientalno-warzywny, pieczone boczniaki, shitake, shimeji, wakame, imbir marynowany, kiełki fasoli mung, olej z palonego czosnku, dodatki: ogórek zielony, nori, szczypiorek, makaron ramenowy. Dla takich smaków człowiek żyje, podrasowałem jeszcze sezamem i srirachą, niebo w gębie to za mało powiedziane. Być w Katowicach i nie zjeść tam? Bluźnierstwo. Taka piękna zupka:

J9YI9Px.jpg

VbxiO9f.jpg

 

Piękna, zdrowa i smaczna.

Edytowane przez Rozi
Odnośnik do komentarza

@20inchDT Dziękuję bardzo. 

Przeważnie internet, to moje główne źródło przepisów(kilka lat temu kupowałem książki kucharskie)  - instagram, yt lub strony z przepisami. Jednak często lubię eksperymentować i modyfikować czyjś przepis bardziej pod siebie. 

 

Niestety uważam, że za bardzo dobiegłem od naszej rodzimej kuchni i skierowałem testowanie oraz robienie potraw włoskich, meksykańskich, azjatyckich a i czasami uda się z innego regiony świata.

 

Choć by czeska zupa czosnkowa 

 

wkrrRAg.jpg

 

@MaZZeo

 

Polecam Ci spróbować Falafele z cieciorki (na początku gdzieś w restauracji a potem można samemu robić)  - miałeś wcześniej zdjęcia tych co ja robiłem. 

 

Dużo jest fajnych przepisów bez mięsa i często można zamienić  mięso na coś innego.

 

LXS2Vbl.jpg

 

Ryż z warzywami i sosem paprykowo-teriyaki, a zamiast mięsa  dałem boczniaki.

 

 

mxH6gMx.jpg

 



dQIXWu7.jpg

 

K5McCWz.jpg

 

francuskie ratatouille - bardzo dobre danie i sławne dzięki bajce :) 

 

 

lmkl4lN.jpg

 

guacamole, ale to jako dodatek bardziej. 

 

3gHwTl3.jpg

 



qKecD4o.jpg

 

Zupa dyniowa z grzankami.

 

 

 

  • Plusik 6
  • Lubię! 2
Odnośnik do komentarza
3 godziny temu, _Red_ napisał:

Jesteś wolny? :gsr:

Od dnia kiedy tu dałem pierwszą fotkę jedzenia już nie. 

A tak na poważnie to mam rodzinę i dzieci. 

 

 

2 godziny temu, Mejm napisał:

Tynio czy ty nie jestes z wroclawia? :ogor:

 

Tak z Wrocka jestem. 

 

1 godzinę temu, grzybiarz napisał:

@Tynio ale grasz tez na konsoli czy tylko gotujesz?

 

Gram i jak czas pozwala to nawet sporo jak na człowieka z rodziną. 

Choć czasem chciał bym więcej pograć za dnia, a nie tylko wieczorami.

 


W domu mam ponad 35 konsol i sporo gier wiec czasem szykając coś w kuchni układam w głowie co w dziś zagram 
 

 

 

45 minut temu, krupek napisał:

Tynio to chyba nawet jak kanapki z pasztetową zrobi to ładnie wyglądają.

 

We bez przesady, ale fakt staram się by jedzenie wyglądało apetycznie 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 2
Odnośnik do komentarza
W dniu 23.11.2019 o 12:22, 20inchDT napisał:

Większość współczesnych kobiet poczułaby się zawstydzona po zobaczeniu takich dań. Gdzie wyszukujesz przepisy?

 

W dniu 23.11.2019 o 17:38, Tynio napisał:

Przeważnie internet, to moje główne źródło przepisów(kilka lat temu kupowałem książki kucharskie)  - instagram, yt lub strony z przepisami. Jednak często lubię eksperymentować i modyfikować czyjś przepis bardziej pod siebie. 

 

Niestety uważam, że za bardzo dobiegłem od naszej rodzimej kuchni i skierowałem testowanie oraz robienie potraw włoskich, meksykańskich, azjatyckich a i czasami uda się z innego regiony świata.


Tak, dzięki internetowi teraz jest łatwo o przepisy, szczególnie jeśli ktoś serio interesuje się gotowaniem i zna podstawy danej kuchni,  sam na YT najwięcej mam subskrypcji kanałów z gotowaniem :D

Jednak jeśli komuś miałbym coś na początek zabawy z poważniejszym* gotowaniem polecić, to byłaby to książka Kenjiego Alt-Lopeza - The Food Lab: Better Home Cooking Through Science - dotyka wielu tematów czysto technicznych (i obala popularne mity) związanych z gotowaniem, jest dobrze napisana i można wiele rzeczy się z niej nauczyć, zresztą Serious Eats, strona z którą autor współpracuje, sama ma też sporo przydatnych informacji i przepisów. Chyba najlepsza książka związana z gotowania wydana w XXI wieku.


* - no dla osoby totalnie początkującej, to raczej za dużo wiadomości na raz (no i nie ma polskiego wydania, plus tania nie jest)

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...