D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Dlatego nieobyci ludzie powinni jadać w makdonaldzie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Te chleby na żurek to nie polecam jeść. Jak piekarnia Noname to po prostu ładują w te chleby dużo badziewia żeby było twarde i nie nasiąkało żurem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 21 godzin temu, Hendrix napisał: Tak, dzięki internetowi teraz jest łatwo o przepisy, szczególnie jeśli ktoś serio interesuje się gotowaniem i zna podstawy danej kuchni, sam na YT najwięcej mam subskrypcji kanałów z gotowaniem Jednak jeśli komuś miałbym coś na początek zabawy z poważniejszym* gotowaniem polecić, to byłaby to książka Kenjiego Alt-Lopeza - The Food Lab: Better Home Cooking Through Science - dotyka wielu tematów czysto technicznych (i obala popularne mity) związanych z gotowaniem, jest dobrze napisana i można wiele rzeczy się z niej nauczyć, zresztą Serious Eats, strona z którą autor współpracuje, sama ma też sporo przydatnych informacji i przepisów. Chyba najlepsza książka związana z gotowania wydana w XXI wieku. * - no dla osoby totalnie początkującej, to raczej za dużo wiadomości na raz (no i nie ma polskiego wydania, plus tania nie jest) W domu mam około 20-25 książek kucharskich i jak jeszcze 4-5 lat temu zaglądałem i czytałem to teraz leżą i się kurzą (czasem na wakacje zabierałem te ciekawsze by serwować coś ciekawego na kolację lub na imprezce ze znajomymi - ale teraz internet wygrywa) Za dobrą książkę warto dać każdą kasę by się nauczyć pewnych kruczków w kuchni - jak będę mieć czas i kasę to zapisze się na jakiś ciekawy kurs gotowania. 12 godzin temu, gekon napisał: Zawsze mnie to ciekawi. Zjadłeś chleb? Ja zjadałem taki chleb po zjedzeniu żurku - taki chrupiący i kruchy.... mniam Godzinę temu, Rudiok napisał: Te chleby na żurek to nie polecam jeść. Jak piekarnia Noname to po prostu ładują w te chleby dużo badziewia żeby było twarde i nie nasiąkało żurem. Ja staram się zawsze kupić w lokalnej piekarni i często mrożę taki chleb jak tylko jest świeży. Potem tylko do piekarnika z termoobiegiem i jest pyszny. Sam tak często serwuje żurek dla dzieciaków a ja zjadam skromnie w talerzu (i tak zjadam chleb po młodej bo nie zjada całego) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Żurek się uśmiecha Ale czy ja dobrze widzę kiełbasę drobiową w żurku? Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Godzinę temu, Rudiok napisał: Żurek się uśmiecha Ale czy ja dobrze widzę kiełbasę drobiową w żurku? No nie trafiłeś. Kiełbasa Śląska z szynki mięso wieprzowe 87% i była gotowana w żurku, a potem cięta na kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Zachcialo mi sie kebabu. Mam taka zasade, ze olewam cieplym moczem te budy gdzie dostaje mieso z odgrzewacza. No ale nowe miejsce, nie jadlem to sprobuje. Dostalem mieso z odgrzewacza. I frytki z odgrzewacza. Od dzis tylko petra gyros. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Mejm napisał: Zachcialo mi sie kebabu. Mam taka zasade, ze olewam cieplym moczem te budy gdzie dostaje mieso z odgrzewacza. No ale nowe miejsce, nie jadlem to sprobuje. Dostalem mieso z odgrzewacza. I frytki z odgrzewacza. Od dzis tylko petra gyros. Kebab ..... a też robiłem i takiego w bułce też. ktoś sobie też zażyczył w tortilli Jednak w domowych warunkach ciężko się to robi(dużo zabawy) i musi się marynować ponad 24h Co do Petry to aktualnie chyba jeden z lepszych gyrosów w mojej okolicy Choć jeszcze 4 lata temu polecił bym Ci inny lokal, ale kolega zrezygnował i ktoś inny prowadzi ten bar, a jedzenie się zepsuło jakościowo. Muszę kiedyś też podjechać do Petry. Edytowane 29 Listopada 2019 przez Tynio 6 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Ja jeszcze lubie ten kolo FATu. Nie pamietam uliczki jakas boczna Grabiszynskiej niedaleko ronda. Dziela bude razem z domowymi obiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 615 Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 jezu ta szakszuka dziś to taki banderas był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Mejm, spróbuj sułtana na jedności, najlepszy kebab w mieście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Chetnie ale mocno mi nie po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Ostatnio probowalem kilku vege pedalstw: -soczewica bdb -smalczyk z fasoli bdb -humus db humus z buraczkiem bdb -tofu tutaj nie mam pewnosci czy to zywnosc czy moze sluzy tylko do uszczelniania okien. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez kanabis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Bo tofu trzeba umieć przyrządzić. Dobrze zamarynowane jest złotem. To samo tofurnik. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Szacun dla tego, kto podjął się zadania przekonania ludzi do jedzenia utwardzonych wytłoczyn z soi i mu się udało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Większość ludzi, którzy hejtują tofu pewnie jadło samo i tym się zraziło i mnie to nie dziwi, bo to smaku nie ma. Sam jakimś wielkim fanem nie jestem, ale jadłem już taki opcje z nim, że naprawdę daje pole do popisu. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 609 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 @Tynio@Mejm oj tak, nie ma nic lepszego we Wro. Najciekawsze jest to ze oni od kilkunastu lat maja ten sam smak. I ten keczupik z dozownika. Z zamkniętymi oczami ich rozpoznam. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 20 godzin temu, krupek napisał: Większość ludzi, którzy hejtują tofu pewnie jadło samo i tym się zraziło i mnie to nie dziwi, bo to smaku nie ma. Sam jakimś wielkim fanem nie jestem, ale jadłem już taki opcje z nim, że naprawdę daje pole do popisu. najlepsze smazone Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 W dniu 28.11.2019 o 18:11, Mejm napisał: Od dzis tylko petra gyros. Petra Gyros. Jak otwierali się na Legnickiej byłem jednym z 1 klientów bo akurat pracowałem obok wtedy za małolata. Jakieś 18 lat temu? Coś koło tego. Pizza hut się popsuła a cholerna Petra po dziś dzień robi świetne żarcie! Gyros zawsze z cycka, próżno szukać tam żylastych udek. Pierwsza jakość. Ja biorę tylko z ryżem i sosikiem majonezowym, które rozpoznam z zamkniętymi oczami. @Tynio Patrzę na rzeczy, które pichcisz dzieciakom i... Nie chciałbyś mnie adoptować? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 @Mejm masz na myśli chyba Samos. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Jotrazydwa napisał: Petra Gyros. Jak otwierali się na Legnickiej byłem jednym z 1 klientów bo akurat pracowałem obok wtedy za małolata. Jakieś 18 lat temu? Coś koło tego. Pizza hut się popsuła a cholerna Petra po dziś dzień robi świetne żarcie! Gyros zawsze z cycka, próżno szukać tam żylastych udek. Pierwsza jakość. Ja biorę tylko z ryżem i sosikiem majonezowym, które rozpoznam z zamkniętymi oczami. @Tynio Patrzę na rzeczy, które pichcisz dzieciakom i... Nie chciałbyś mnie adoptować? ciebie niedlugo psy zaadoptuja. Jadlem chlebek ziarnisty z lososiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 11 godzin temu, Wojtas1986 napisał: @Mejm masz na myśli chyba Samos. Tak, samos to ten kolo fatu. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 W dniu 1.12.2019 o 09:33, Rudiok napisał: Szacun dla tego, kto podjął się zadania przekonania ludzi do jedzenia utwardzonych wytłoczyn z soi i mu się udało. Dobrze zrobione tofu jest dobre i hooj. Ale kabi pewnie jadł w woreczku. Ne, to żaden wege przytyk czy inne pedalstwo. Po prostu tofu może być super smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ale wiesz, masę pergaminową jak dobrze doprawisz to też by człowiek zjadł, ale chyba nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 No wciąż nie rozumiesz za bardzo. Dobrze doprawione i przyrządzone tofu ma fajną konsystencję i jest dobrym nośnikiem różnych smaków i ich połączeń. Jadłem różne mięsa w Chinach, ale to jednak tofu w rozmaitej postaci było najciekawszym jedzeniem. Dodatkowo dochodzi fakt, że jest źródłem białka i wapnia dla wegan, czy ludzi ograniczających lub eliminujacych mięso, ale tu już podejmowanie dyskusji raczej sensu nie ma xd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Najtmer 1 082 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) tofu to po prostu produkt do ktorego sie nie zblizaj jesli nie umiesz przyrzadzicj. to nie kurczak ktorego prawie sie nie da spier,dolic. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Najtmer Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.