Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te chleby na żurek to nie polecam jeść. Jak piekarnia Noname to po prostu ładują w te chleby dużo badziewia żeby było twarde i nie nasiąkało żurem. 

Opublikowano
21 godzin temu, Hendrix napisał:

 


Tak, dzięki internetowi teraz jest łatwo o przepisy, szczególnie jeśli ktoś serio interesuje się gotowaniem i zna podstawy danej kuchni,  sam na YT najwięcej mam subskrypcji kanałów z gotowaniem :D

Jednak jeśli komuś miałbym coś na początek zabawy z poważniejszym* gotowaniem polecić, to byłaby to książka Kenjiego Alt-Lopeza - The Food Lab: Better Home Cooking Through Science - dotyka wielu tematów czysto technicznych (i obala popularne mity) związanych z gotowaniem, jest dobrze napisana i można wiele rzeczy się z niej nauczyć, zresztą Serious Eats, strona z którą autor współpracuje, sama ma też sporo przydatnych informacji i przepisów. Chyba najlepsza książka związana z gotowania wydana w XXI wieku.


* - no dla osoby totalnie początkującej, to raczej za dużo wiadomości na raz (no i nie ma polskiego wydania, plus tania nie jest)

 

W domu mam około 20-25 książek kucharskich i jak jeszcze 4-5 lat temu zaglądałem i czytałem to teraz leżą i się kurzą (czasem na wakacje zabierałem te ciekawsze by serwować coś ciekawego na kolację lub na imprezce ze znajomymi - ale teraz internet wygrywa)

 

Za dobrą książkę warto dać każdą kasę by się nauczyć pewnych kruczków w kuchni - jak będę mieć czas i kasę to zapisze się na jakiś ciekawy kurs gotowania.

 

 

12 godzin temu, gekon napisał:

Zawsze mnie to ciekawi. Zjadłeś chleb? 

 

Ja zjadałem taki chleb po zjedzeniu żurku - taki chrupiący i kruchy.... mniam :) 

 

Godzinę temu, Rudiok napisał:

Te chleby na żurek to nie polecam jeść. Jak piekarnia Noname to po prostu ładują w te chleby dużo badziewia żeby było twarde i nie nasiąkało żurem. 

 

Ja staram się zawsze kupić w lokalnej piekarni i często mrożę taki chleb jak tylko jest świeży. 

Potem tylko do piekarnika z termoobiegiem i jest pyszny. 

 

Sam tak często serwuje żurek dla dzieciaków 

 

g2muFJV.jpg

 

a ja zjadam skromnie w talerzu (i tak zjadam chleb po młodej bo nie zjada całego)

 

X59taTN.jpg

 

 

  • Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, Rudiok napisał:

Żurek się uśmiecha :D

 

Ale czy ja dobrze widzę kiełbasę drobiową w żurku? :down:

 

No nie trafiłeś.

Kiełbasa Śląska z szynki mięso wieprzowe 87% i była gotowana w żurku, a potem cięta na kawałki.

Opublikowano

Zachcialo mi sie kebabu. Mam taka zasade, ze olewam cieplym moczem te budy gdzie dostaje mieso z odgrzewacza. No ale nowe miejsce, nie jadlem to sprobuje. Dostalem mieso z odgrzewacza. I frytki z odgrzewacza.

 

Od dzis tylko petra gyros.

  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Mejm napisał:

Zachcialo mi sie kebabu. Mam taka zasade, ze olewam cieplym moczem te budy gdzie dostaje mieso z odgrzewacza. No ale nowe miejsce, nie jadlem to sprobuje. Dostalem mieso z odgrzewacza. I frytki z odgrzewacza.

 

Od dzis tylko petra gyros.

 

Kebab :) ..... a też robiłem 

 

RmLH4ra.jpg

 

i takiego w bułce też.

 

Ww7e2ui.jpg

 

ktoś sobie też zażyczył w tortilli 

 

AfX1z0b.jpg

 

Jednak w domowych warunkach ciężko się to robi(dużo zabawy) i musi się marynować ponad 24h 

 

 

 


 LaAGJiQ.jpg

bL9YtAz.jpg

 

JAO0fPc.jpg

 

ILSCP9V.jpg

 

TuHZ75t.jpg

 

qNGO7xQ.jpg

 sNkJj7I.jpg

 

 

 

 

Co do Petry to aktualnie chyba jeden z lepszych gyrosów w mojej okolicy 

Choć jeszcze 4 lata temu polecił bym Ci inny lokal, ale kolega zrezygnował i ktoś inny prowadzi ten bar, a jedzenie się zepsuło jakościowo.

Muszę kiedyś też podjechać do Petry. :) 

 

 

 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 6
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Ja jeszcze lubie ten kolo FATu. Nie pamietam uliczki jakas boczna Grabiszynskiej niedaleko ronda. Dziela bude razem z domowymi obiadami.

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio probowalem kilku vege pedalstw:

 

-soczewica bdb

-smalczyk z fasoli bdb

-humus db humus z buraczkiem bdb

-tofu tutaj nie mam pewnosci czy to zywnosc czy moze sluzy tylko do uszczelniania okien. 

Edytowane przez kanabis
  • Haha 1
Opublikowano

Większość ludzi, którzy hejtują tofu pewnie jadło samo i tym się zraziło i mnie to nie dziwi, bo to smaku nie ma. Sam jakimś wielkim fanem nie jestem, ale jadłem już taki opcje z nim, że naprawdę daje pole do popisu.

Opublikowano
20 godzin temu, krupek napisał:

Większość ludzi, którzy hejtują tofu pewnie jadło samo i tym się zraziło i mnie to nie dziwi, bo to smaku nie ma. Sam jakimś wielkim fanem nie jestem, ale jadłem już taki opcje z nim, że naprawdę daje pole do popisu.

najlepsze smazone

Opublikowano
W dniu 28.11.2019 o 18:11, Mejm napisał:

Od dzis tylko petra gyros.

 

Petra Gyros. :banderas: Jak otwierali się na Legnickiej byłem jednym z 1 klientów bo akurat pracowałem obok wtedy za małolata. Jakieś 18 lat temu? Coś koło tego. Pizza hut się popsuła a cholerna Petra po dziś dzień robi świetne żarcie! Gyros zawsze z cycka, próżno szukać tam żylastych udek. Pierwsza jakość. Ja biorę tylko z ryżem i sosikiem majonezowym, które rozpoznam z zamkniętymi oczami. 

 

@Tynio Patrzę na rzeczy, które pichcisz dzieciakom i... Nie chciałbyś mnie adoptować? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jotrazydwa napisał:

 

Petra Gyros. :banderas: Jak otwierali się na Legnickiej byłem jednym z 1 klientów bo akurat pracowałem obok wtedy za małolata. Jakieś 18 lat temu? Coś koło tego. Pizza hut się popsuła a cholerna Petra po dziś dzień robi świetne żarcie! Gyros zawsze z cycka, próżno szukać tam żylastych udek. Pierwsza jakość. Ja biorę tylko z ryżem i sosikiem majonezowym, które rozpoznam z zamkniętymi oczami. 

 

@Tynio Patrzę na rzeczy, które pichcisz dzieciakom i... Nie chciałbyś mnie adoptować? 

ciebie niedlugo psy zaadoptuja.

 

Jadlem chlebek ziarnisty z lososiem.

Opublikowano
W dniu 1.12.2019 o 09:33, Rudiok napisał:

Szacun dla tego, kto podjął się zadania przekonania ludzi do jedzenia utwardzonych wytłoczyn z soi i mu się udało. 

Dobrze zrobione tofu jest dobre i hooj. Ale kabi pewnie jadł w woreczku. 

 

Ne, to żaden wege przytyk czy inne pedalstwo. Po prostu tofu może być super smaczne. 

Opublikowano

No wciąż nie rozumiesz za bardzo. Dobrze doprawione i przyrządzone tofu ma fajną konsystencję i jest dobrym nośnikiem różnych smaków i ich połączeń. Jadłem różne mięsa w Chinach, ale to jednak tofu w rozmaitej postaci było najciekawszym jedzeniem.

 

Dodatkowo dochodzi fakt, że jest źródłem białka i wapnia dla wegan, czy ludzi ograniczających lub eliminujacych mięso, ale tu już podejmowanie dyskusji raczej sensu nie ma xd

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

tofu to po prostu produkt do ktorego sie nie zblizaj jesli nie umiesz przyrzadzicj. to nie kurczak ktorego prawie sie nie da spier,dolic.

Edytowane przez Najtmer

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...