Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Hendrix napisał:

 


Tak, dzięki internetowi teraz jest łatwo o przepisy, szczególnie jeśli ktoś serio interesuje się gotowaniem i zna podstawy danej kuchni,  sam na YT najwięcej mam subskrypcji kanałów z gotowaniem :D

Jednak jeśli komuś miałbym coś na początek zabawy z poważniejszym* gotowaniem polecić, to byłaby to książka Kenjiego Alt-Lopeza - The Food Lab: Better Home Cooking Through Science - dotyka wielu tematów czysto technicznych (i obala popularne mity) związanych z gotowaniem, jest dobrze napisana i można wiele rzeczy się z niej nauczyć, zresztą Serious Eats, strona z którą autor współpracuje, sama ma też sporo przydatnych informacji i przepisów. Chyba najlepsza książka związana z gotowania wydana w XXI wieku.


* - no dla osoby totalnie początkującej, to raczej za dużo wiadomości na raz (no i nie ma polskiego wydania, plus tania nie jest)

 

W domu mam około 20-25 książek kucharskich i jak jeszcze 4-5 lat temu zaglądałem i czytałem to teraz leżą i się kurzą (czasem na wakacje zabierałem te ciekawsze by serwować coś ciekawego na kolację lub na imprezce ze znajomymi - ale teraz internet wygrywa)

 

Za dobrą książkę warto dać każdą kasę by się nauczyć pewnych kruczków w kuchni - jak będę mieć czas i kasę to zapisze się na jakiś ciekawy kurs gotowania.

 

 

12 godzin temu, gekon napisał:

Zawsze mnie to ciekawi. Zjadłeś chleb? 

 

Ja zjadałem taki chleb po zjedzeniu żurku - taki chrupiący i kruchy.... mniam :) 

 

Godzinę temu, Rudiok napisał:

Te chleby na żurek to nie polecam jeść. Jak piekarnia Noname to po prostu ładują w te chleby dużo badziewia żeby było twarde i nie nasiąkało żurem. 

 

Ja staram się zawsze kupić w lokalnej piekarni i często mrożę taki chleb jak tylko jest świeży. 

Potem tylko do piekarnika z termoobiegiem i jest pyszny. 

 

Sam tak często serwuje żurek dla dzieciaków 

 

g2muFJV.jpg

 

a ja zjadam skromnie w talerzu (i tak zjadam chleb po młodej bo nie zjada całego)

 

X59taTN.jpg

 

 

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza
14 godzin temu, Mejm napisał:

Zachcialo mi sie kebabu. Mam taka zasade, ze olewam cieplym moczem te budy gdzie dostaje mieso z odgrzewacza. No ale nowe miejsce, nie jadlem to sprobuje. Dostalem mieso z odgrzewacza. I frytki z odgrzewacza.

 

Od dzis tylko petra gyros.

 

Kebab :) ..... a też robiłem 

 

RmLH4ra.jpg

 

i takiego w bułce też.

 

Ww7e2ui.jpg

 

ktoś sobie też zażyczył w tortilli 

 

AfX1z0b.jpg

 

Jednak w domowych warunkach ciężko się to robi(dużo zabawy) i musi się marynować ponad 24h 

 

 

 


 LaAGJiQ.jpg

bL9YtAz.jpg

 

JAO0fPc.jpg

 

ILSCP9V.jpg

 

TuHZ75t.jpg

 

qNGO7xQ.jpg

 sNkJj7I.jpg

 

 

 

 

Co do Petry to aktualnie chyba jeden z lepszych gyrosów w mojej okolicy 

Choć jeszcze 4 lata temu polecił bym Ci inny lokal, ale kolega zrezygnował i ktoś inny prowadzi ten bar, a jedzenie się zepsuło jakościowo.

Muszę kiedyś też podjechać do Petry. :) 

 

 

 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 6
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
W dniu 28.11.2019 o 18:11, Mejm napisał:

Od dzis tylko petra gyros.

 

Petra Gyros. :banderas: Jak otwierali się na Legnickiej byłem jednym z 1 klientów bo akurat pracowałem obok wtedy za małolata. Jakieś 18 lat temu? Coś koło tego. Pizza hut się popsuła a cholerna Petra po dziś dzień robi świetne żarcie! Gyros zawsze z cycka, próżno szukać tam żylastych udek. Pierwsza jakość. Ja biorę tylko z ryżem i sosikiem majonezowym, które rozpoznam z zamkniętymi oczami. 

 

@Tynio Patrzę na rzeczy, które pichcisz dzieciakom i... Nie chciałbyś mnie adoptować? 

Odnośnik do komentarza
1 godzinę temu, Jotrazydwa napisał:

 

Petra Gyros. :banderas: Jak otwierali się na Legnickiej byłem jednym z 1 klientów bo akurat pracowałem obok wtedy za małolata. Jakieś 18 lat temu? Coś koło tego. Pizza hut się popsuła a cholerna Petra po dziś dzień robi świetne żarcie! Gyros zawsze z cycka, próżno szukać tam żylastych udek. Pierwsza jakość. Ja biorę tylko z ryżem i sosikiem majonezowym, które rozpoznam z zamkniętymi oczami. 

 

@Tynio Patrzę na rzeczy, które pichcisz dzieciakom i... Nie chciałbyś mnie adoptować? 

ciebie niedlugo psy zaadoptuja.

 

Jadlem chlebek ziarnisty z lososiem.

Odnośnik do komentarza
W dniu 1.12.2019 o 09:33, Rudiok napisał:

Szacun dla tego, kto podjął się zadania przekonania ludzi do jedzenia utwardzonych wytłoczyn z soi i mu się udało. 

Dobrze zrobione tofu jest dobre i hooj. Ale kabi pewnie jadł w woreczku. 

 

Ne, to żaden wege przytyk czy inne pedalstwo. Po prostu tofu może być super smaczne. 

Odnośnik do komentarza

No wciąż nie rozumiesz za bardzo. Dobrze doprawione i przyrządzone tofu ma fajną konsystencję i jest dobrym nośnikiem różnych smaków i ich połączeń. Jadłem różne mięsa w Chinach, ale to jednak tofu w rozmaitej postaci było najciekawszym jedzeniem.

 

Dodatkowo dochodzi fakt, że jest źródłem białka i wapnia dla wegan, czy ludzi ograniczających lub eliminujacych mięso, ale tu już podejmowanie dyskusji raczej sensu nie ma xd

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...