Figaro 8 220 Opublikowano 31 grudnia 2019 Opublikowano 31 grudnia 2019 (edytowane) @Tynio dzisiaj zrobiłem pierwsze kimchi w życiu, powiedz mi, Ty to po prostu zakręcasz w słoiku i od razu wkładasz do lodówki? Bo to chyba powinno być w temp. pokojowej kilka dni? I widzę że używasz zwykłego słoja, a nie do tego do fermentacji, czy musisz codziennie na chwilę rozszczelnić żeby to nie wybuchło? Czy to prawda, że dodawana sól nie powinna być jodowana? Edytowane 31 grudnia 2019 przez Figaro Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 1 stycznia 2020 Opublikowano 1 stycznia 2020 @Figaro Pierwszy etap fermentacji poza lodówką i lepiej w pojemniku innym niż zwykły słoik (znaczy można i w zwykłym, ale trzeba często sprawdzać i wypuszczać gaz powstały w procesie fermentacyjnym, bo serio może rozsadzić słoik). Sól jodowana generalnie opóźnia rozwój bakterii, dlatego nie jest preferowana. 1 Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 1 stycznia 2020 Opublikowano 1 stycznia 2020 (edytowane) Czyli codziennie na chwilę otwierać słoik? Okej, dzięki. edit: minęła doba i nie mogłem się powstrzymać od spróbowania. O ku.rwa jakie ostre. Nie ma tam jeszcze tej cierpkości, ale już czuć coś dobrego. Edytowane 1 stycznia 2020 przez Figaro Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 Takie dobrocia wpadły na szybkim górskim wyjeździe. żur w chlebie pstrąg kaczka z kaszą, modrą kapustą z żurawiną i sosem wiśniowym a wy co? kebab w którym "kucharz sosu nie żałował"? 1 Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 (edytowane) niestety już po, 3 dni zleciały bardzo szybko. Dzięki za polecenie spoko noclegu i dobrego żarcia. Kącik zbójnicki w pyteczkę, choć tu go na zdjęciu nie ma. Edytowane 4 stycznia 2020 przez D.B. Cooper Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 jak w Wiśle to koniecznie zajrzyj do Batrice do dziś mi się śni tamtejszy schab z oscypkiem Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 a nie Beatris? Właśnie kaczka z tego lokalu Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 2 minuty temu, D.B. Cooper napisał: niestety już po, 3 dni zleciał bardzo szybko. Dzięki za polecenie spoko noclegu i dobrego żarcia. Kącik zbójnicki w pyteczkę, choć tu go na zdjęciu nie ma. Widziałeś rzeźbę Małysza z czekolady? Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 (edytowane) nie, ale muzeum Adasia i skocznia zaliczone serio jest tam Małysz z czekolady? Edytowane 4 stycznia 2020 przez D.B. Cooper Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 4 stycznia 2020 Opublikowano 4 stycznia 2020 Jest w urzędzie miejskim, zapomniałem Ci kurła powiedzieć Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 6 stycznia 2020 Opublikowano 6 stycznia 2020 jakoś wpadłem do meksykańskiego działu i naszła mnie ochota na tacosy, pierwszy raz zrobiłem, wyszło całkiem ok tylko placki musze następnym razem inne kupić bo sie rozwalały te przy jedzeniu 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 8 stycznia 2020 Opublikowano 8 stycznia 2020 I cyk, kolejna nowość wleciała: Smaczne, fajna konsystencja. Kiełbaski od nich wydały mi się dziwne, a klopsiki smakują, choć skład podobny. Muszę jeszcze raz sprawdzić te kiełbaski. Klopsiki są małe przez co fajnie nadają się do makaronu, co też uczyniłem. Oczywiście, są w Lidlu. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 8 stycznia 2020 Opublikowano 8 stycznia 2020 Kiełbaski węgierskie są sztosiwem absolutnym. Cytuj
Paolo de Vesir 9 122 Opublikowano 8 stycznia 2020 Opublikowano 8 stycznia 2020 Oj tak, te wegierkieskie są GOTY że ja (pipi)ę. Nie wyobrażam sobie sobotniego śniadania bez tych pysznych skurczybyków na talerzu. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 8 stycznia 2020 Opublikowano 8 stycznia 2020 Ja za każdym razem biorę coś od nich jak jestem w Lidlu, zazwyczaj burgery. Ostatnio były po 4 zł, przy zakupie 2 sztuk. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 8 stycznia 2020 Opublikowano 8 stycznia 2020 mi też bardzo zasmakowały te węgierskie, ostatnio wziąłem 4 paczki Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 11 stycznia 2020 Opublikowano 11 stycznia 2020 No i dzisiaj otworzyłem słoik z moim kimchi (6 dni fermentacji poza lodówką, myślę że styknie). o (pipi)a jakie ostre. Chyba kolejne zrobię białe kimchi, albo jakąś mniej pikantną wersja bo jest ostro. Ale czuć te pozytywne bakterie na języku 1 Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 chuy tam, będę pisał do siebie ostatnio zrobiłem zupę kimchi Niestety nie zmniejszyło to pikantności, druga połówka ledwo dała radę A dziś zrobiłem kolejną zupkę, taki jakby instant ramen z dodatkiem kimchi. I wyszła cudnie, biorąc pod uwagę, że rosół z kostki bulionowej, sosu sojowego i rybnego, gotowany 10 minut Ale mam plan zrobić po raz kolejny, tym razem na poważnie. Nawet makaron zrobię od podstaw. 2 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 Teraz masz w Biedrze dużo artykułów azjatyckich, a w tym fajne makarony do ramenu, sosy i przyprawy. Szczególnie makaronów spory wybór, więc polecam, bo taki makaron instant z zupek chińskich to się jedynie do śmietnika nadaje, albo na perukę dla gesslerowej. Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 Makaron chcę zrobić sam. Ale ciekaw jestem jakie mają tam sosy i przyprawy. Dzieki krupik. Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 W Lidlu też tydzień azjatycki. Mają pasty miso (dobre jako baza do ramenu), makarony, sosy Tao tao i pasty Kanokwan. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 (edytowane) O właśnie, w Biedrze też są pasty Kanokwan, kupiłem red chilli i była pyszna. Przypomniało mi się jeszcze, że wziąłem pastę Tom Yum. Zrobiłem sobie ją teraz z makaronem do ramenu i falafelem i ja pisgan, jaka ona jest ostra, morda mnie piecze teraz strasznie Nie wiedziałem, że ona taka ostra jest. Edytowane 15 stycznia 2020 przez krupek Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 Taka pasta to na cały gar zupy idzie przecie Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 15 stycznia 2020 Opublikowano 15 stycznia 2020 No całej nie dałem, ale chyba i tak za dużo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.