Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Tynio dzisiaj zrobiłem pierwsze kimchi w życiu, powiedz mi, Ty to po prostu zakręcasz w słoiku i od razu wkładasz do lodówki? Bo to chyba powinno być w temp. pokojowej kilka dni? I widzę że używasz zwykłego słoja, a nie do tego do fermentacji, czy musisz codziennie na chwilę rozszczelnić żeby to nie wybuchło? Czy to prawda, że dodawana sól nie powinna być jodowana?

Edytowane przez Figaro
Opublikowano

@Figaro

Pierwszy etap fermentacji poza lodówką i lepiej w pojemniku innym niż zwykły słoik (znaczy można i w zwykłym, ale trzeba często sprawdzać i wypuszczać gaz powstały w procesie fermentacyjnym, bo serio może rozsadzić słoik). Sól jodowana generalnie opóźnia rozwój bakterii, dlatego nie jest preferowana.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli codziennie na chwilę otwierać słoik? Okej, dzięki.

edit: minęła doba i nie mogłem się powstrzymać od spróbowania. O ku.rwa jakie ostre. Nie ma tam jeszcze tej cierpkości, ale już czuć coś dobrego.

Edytowane przez Figaro
Opublikowano

Takie dobrocia wpadły na szybkim górskim wyjeździe. 

żur w chlebie 

72d420c0c0deffe9med.jpg 

pstrąg

354deca2528454f5med.jpg

kaczka z kaszą, modrą kapustą z żurawiną i sosem wiśniowym :banderas:

6369f9efa030d70amed.jpg

a wy co? kebab w którym "kucharz sosu nie żałował"? 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

niestety już po, 3 dni zleciały bardzo szybko. Dzięki za polecenie spoko noclegu i dobrego żarcia. Kącik zbójnicki w pyteczkę, choć tu go na zdjęciu nie ma. 

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano
2 minuty temu, D.B. Cooper napisał:

niestety już po, 3 dni zleciał bardzo szybko. Dzięki za polecenie spoko noclegu i dobrego żarcia. Kącik zbójnicki w pyteczkę, choć tu go na zdjęciu nie ma. 

Widziałeś rzeźbę Małysza z czekolady?

Opublikowano

I cyk, kolejna nowość wleciała:

dobra_kaloria_klopski_grzybowe_vegetest.

Smaczne, fajna konsystencja. Kiełbaski od nich wydały mi się dziwne, a klopsiki smakują, choć skład podobny. Muszę jeszcze raz sprawdzić te kiełbaski. Klopsiki są małe przez co fajnie nadają się do makaronu, co też uczyniłem. Oczywiście, są w Lidlu.

Opublikowano

No i dzisiaj otworzyłem słoik z moim kimchi (6 dni fermentacji poza lodówką, myślę że styknie).

82465902_832541843836141_472118063477135

o (pipi)a jakie ostre. Chyba kolejne zrobię białe kimchi, albo jakąś mniej pikantną wersja bo jest ostro. Ale czuć te pozytywne bakterie na języku :)

• Plusik 1
Opublikowano

chuy tam, będę pisał do siebie

ostatnio zrobiłem zupę kimchi

82735075_1033174937063033_46224140178041

Niestety nie zmniejszyło to pikantności, druga połówka ledwo dała radę

A dziś zrobiłem kolejną zupkę, taki jakby instant ramen z dodatkiem kimchi.

82214730_543931639804700_559677267369158

I wyszła cudnie, biorąc pod uwagę, że rosół z kostki bulionowej, sosu sojowego i rybnego, gotowany 10 minut :nosacz2: Ale mam plan zrobić po raz kolejny, tym razem na poważnie. Nawet makaron zrobię od podstaw.

• Plusik 2
  • Lubię! 1
Opublikowano

Teraz masz w Biedrze dużo artykułów azjatyckich, a w tym fajne makarony do ramenu, sosy i przyprawy. Szczególnie makaronów spory wybór, więc polecam, bo taki makaron instant z zupek chińskich to się jedynie do śmietnika nadaje, albo na perukę dla gesslerowej.

Opublikowano (edytowane)

O właśnie, w Biedrze też są pasty Kanokwan, kupiłem red chilli i była pyszna.

Przypomniało mi się jeszcze, że wziąłem pastę Tom Yum. Zrobiłem sobie ją teraz z makaronem do ramenu i falafelem i ja pisgan, jaka ona jest ostra, morda mnie piecze teraz strasznie  Nie wiedziałem, że ona taka ostra jest.

Edytowane przez krupek