Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 416,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

• Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

• Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

Czy dumny to nie wiem, ale jadłbym a potem cieszył się dobrym i solidnym wypróżnieniem. Sam dziś zjadłem podobnie, tyle, że płatki jaglane wymieszane z białkiem czekoladowym i konopnym, zalane wrzątkiem, figa, kiwi, orzechy, masło orzechowe, gorzka czekolada i mleko owsiane. 

Opublikowano

Pół wypłaty poszłooo.

Opublikowano

No to faktycznie podobnie zjadłeś ;P

Mleko owsiane też sobie zakupiłem i jednak średnio w porównaniu do ryżowego czy sojowego :(

Opublikowano

Zależy jakie, niektóre mdłe, a niektóre dobre. Inka i Bio z Lidla są dobre, tylko wstrząsnąć porządnie trzeba, bo na dole zostaje osad. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obiad w 10 minut z tego co było w lodówce.

Szynka w kostkę podsmażona chwilę na patelni, do tego trochę gorgonzoli, kilka łyżek mascarpone, trochę startego parmezanu, odrobinę mleka żeby rozrzedzić, sól, pieprz, pietruszka i groszek z puszki. Wymieszać z ugotowanym makaronem i gotowe a smak jak z włoskiej restarłacji :sir:

Opublikowano

to słuchaj tego byku. 

Ryz basmati, papryka czerwona w miare posiekana, cebulka, glowka czosnku, tuńczyk. Micha obalona, mozna działac. :miner:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Salami, ser żółty, cebula, czarne oliwki położone na tortilli posmarowanej majonezem z keczupem i papryką w proszku, przykryte drugą tortillą, pieczone w piekarniku na blaszce i dociśnięte rusztem, bo tortilla lubi się podnosić do góry. Wystarczy za obiad i kolację.  Dobre, jak się nie chce robić pizzy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem w lesie trochę kurek, zrobiłem z nich sos, dodałem udek z kurczaka i o Panie, ale to wspaniałe było :banderas:

Opublikowano

Zainspirowany Makłowiczem popełniłem bułeczki na parze wypełnione szarpaną kaczką po azjatycku (pierś z kaczki gotowana 1:15 h w wodzie z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, cebulą, cynamonem, anyżem, chili) i colesławem z czerwonej kapusty. Polecanko!

Whats-App-Image-2020-11-11-at-13-46-04.j 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Mili państwo, regionalne danie z północno wschodniej polski. Jak wiele dań na świecie powstała z biedy (goggle mówi, że znane też na białoruśi, także to też potwierdza biedne origin :cool:). Jest to prosta, ale imo też genialna rzecz. Babka ziemniaczana tudzież kugiel, rejbak, lub po prostu "kartoflak". 

Do rzeczy, trzeba zetrzeć i przygotować ciasto ziemniaczane jak do placków smażonych na patelni. Ziemniaki i cebulę najlepiej zetrzeć ręcznie na tarce, z sokowirówki to nie to samo, ale jak komuś się nie chce to też nie tragedia i można iść na skróty.

U mnie wszelkie proporcje, to zawsze spontan na oko, ale ciasto na placki to żadna filozofia i każdy powinienem znać : u m nie było około 1,5 kg ziemniaków, 1cebula, 3 jajka, ~0,7 szklanki mąki :laugh: (akurat pod ręką była lubella uniwersalna, przenna, typ 520 i oszczegam przed używaniem mąki ziemniaczanej - > najlepiej unikać bo ciasto wyjdzie "gumowe"), łyżka oleju i sól + pieprz do smaku.

I teraz cały rejbakowy myk, do ciasta trzeba dodać jakieś mięsiwo. Ja dodałem pokrojoną w kostkę i zrumienioną na patelni kiełbasę. Ogólnie to nie ma sensu kupować jakichś "premium" myśliwskiej itp, ale też nie jakieś gówno z galaretą i chrząstkami. Ja dodałem ~400g paczkowanej "Sołtysówki" z JBB. Równie dobrze można użyć pokrojonej, przesmażonej/podduszonej np. łopatki wieprzowej, też git. Całość wymieszana, przelana w blachę do pieczenia i na wierz powciskany boczek. 

20201124_184722.thumb.jpg.27c7cb32ec40b6250442c92000712249.jpg

20201125_103440.thumb.jpg.2ecfad560cfd1e0d717f06f70f6ac30a.jpg

Nagrzany elektryczny piekarnik na 180°c z termo, i przez 1-2 h musi posiedzieć. Jakby co, to boczunio delikatnie powciskany żeby się nie zweglił za bardzo, podczas pieczenia woda odparuje i wyjdzie tak jak trzeba ;). Po godzinie pieczenia, śmiało widelcem pogrzebać i sprawdzić czy ciasto nie jest surowe. Jak się upiekło to warto podkręcić temp lub potraktować grzalką przez parę minut i przyrumienić dodatkowo skórkę. 

Gotowe:

20201125_103359.thumb.jpg.12d8191921a1c689e9f38bad6b884765.jpg

:fsg:

Pokrojić i na talerz, popijać mlekiem lub potraktować dowolnym sosem. Ja obowiazkowo zawsze robię kefir ala chłodnik/tzatziki. 

PicsArt_11-25-05_53_52.thumb.jpg.d06b496231969a9d4fb1b3634eb770d0.jpg

Kefir, nie obierany zielony ogórek i czosnek starte na tarce. Do tego przesiekany koperek, ocet i sól + pieprz. Proporcje oczywiście na oko i do smaku, więcej/mniej czosnku itp. jak kto lubi. 

20201124_202214.thumb.jpg.f382ddaf16714caf553f1f8ff856bce9.jpg

Mmm, GOTY chrupiąca skórka :banderas:. Kartoflaczek najlepszy na następny dzień, krojony w paski i smażony na patelni. 

20201125_164407.thumb.jpg.8e77be240ff09debd92d7b7e0fab8b98.jpg

ps: wybaczcie długość/formę posta, ale obiecałem komuś ten "przepis" i ... You know, dwie pieczenie :lapka:

Opublikowano

U mnie zawsze mowili na to blacharz :) Ale uwielbiam to. Najlepiej smakuje odsmazany oczywiscie ;)

Aha i nigdy nie robic tego w zadnych sokowirowkach tylko trzec na tarce

Edytowane przez Ma_niek

Opublikowano

U nas na południowym wschodzie też popularne babki ziemniaczane, ale z kolei pieczone w keksówkach i ze słoniną oraz boczkiem pokrojonymi w kostkę, co region to obyczaj :)

W mojej kuchni ostatnio weszło pho :whistling:

pho.jpeg

Opublikowano

@Ma_niek blacharz? to też dobre, zapamiętam. I masz zupełną rację, rekomendowana tarka i jazda na ręcznym, z sokowirówek wychodzi zbyt rzadka konsystencja i może być problem, bo babka się np "nie zetnie" i wychodzi jakaś taka rozlazła :]. 

@Rudiok te ode mnie, to tylko jako propozycja. Moja mama np dodawała jeszcze wytopiony tluszcz ze słoniny, tak samo jak i skwarki, tyle że uprzednio zmielone w maszynce do mielenia mięsa :].  Btw w "keksówce" to robię, jako dodatkową blachę jak wyjdzie za dużo ciasta. Wtedy pozwalam sobie na trochę improwizacji i mówiąc trochę na wyrost, coś na wzór kuchni fusion. Dodać ser krojony w kostkę, przesmażone pieczarki, oliwki, papryczki chilli czy co tam jeszcze w (granicach rozsądku) akurat pod ręką. Ale tak czy inaczej, nie ma to jak klasyka. 

& fajna ta zupka:lapka:, wygogluję bo wygląda jak coś akurat np na kaca ;] 

Podziękował wsiem za reakcję ;D. 

Opublikowano

Północny wschod RULEZZZZZZZ. BICZASSSSS!!!!  KARTOFLAK moglbym jesc zamiasc kanapek. Codziennie :)

Opublikowano

O kurde muszę tego kartoflaka zrobić, z dziewczyną często robimy placki ziemniaczane, ale to musi smakować obłędnie.

Opublikowano

Potwierdzam. Dobre żarełko (ja znam pod nazwą kugiel). Był robiony w prodiżu. 

Z ziemniaczanych potrwa polecam również prażoki. Tradycyjna potrawa w woj. łódzkim przygotowywana przez biednych pracowników fabryk.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy ale trochę wody na dnie zostawiamy. Dodajemy mąkę (najzwyklejszą), można dorzucić ciutkę ziemniaczanej. Ubijamy, rozcieramy takim czymś

PALKA-DO-UCIERANIA-ubijania-ciast-drewniana-EKO.jpeg

Jak masa będzie jednolita i będzie się odklejać od pałki, to gotowe. Ja podaję zawsze z podsmażoną słoniną czyli skwarkami i z gotowaną kiszoną kapustą z mięsem z wędzonych kości. 

Tak mniej więcej powinny wyglądać (zdjęcie z netu, nie moje)

7f3afa0eebaaf56e2066a5aabda535afb489d7ce.jpeg

Jak na drugi dzień zostanie to można odsmażyć. Wtedy powstaje fajna chrupiąca skórka.

Edytowane przez Mitra

Opublikowano

Polska kuchnia :|

Opublikowano

Ja tego kartoflaka czasami robie, dodaje boczek do masy ziemniaczanej, mozna tez papryke przesmazona i pieczarki, jak kto lubi, a na wierzch daje ser zolty. Jak sie nie myle to pochodzi z kuchni zydowskiej, bez boczku oczywiscie.

Opublikowano

No i kolego @alb84 mnie namówiłeś. 

20201126-151205.jpg

20201126-151614.jpgjpg

Coś wspaniałego.

Ja jeszcze dodaję majeranku, bo świetnie się z całością komponuje. No i bite 2 godziny blacha w piecu przy 180 siedzi. Ale później :banderas:x10.