Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem drogą wymiany za banknoty frytkownicę beztłuszczową i bardzo się już polubiliśmy, bo jest mega wygodnym sprzętem i do tego ultra szybkim, taki mini piekarnik bez konieczności długiego nagrzewania.

Próbowałem już tosty, filet z kurczaka, bagietki opiekane, frytki, bakłażana, paprykę, kiełbasę, pstrąga, steka, bekon, burgery, wszystko wychodzi ekspresowo, soczyste i jak wyjęte z pieca, aż dziw że w takim małym czymś jest tyle mocy. 

Takiego buksa to się robi ekspres, najpierw opiec minutę bułkę, potem mięso na 3-5 minut w zależności jakie grube, minutę przed końcem położyć ser i gotowe, ulubione dodatki i jest szama szybsza niż w McDrive. 

  • Plusik 1
Opublikowano
1 godzinę temu, gekon napisał:

Zawsze byłem ciekawy jak to działa. To taki mini piekarnik? 

 

Tak, kompaktowy piekarnik z termoobiegiem. Przez mały rozmiar szybko się nagrzewa i dzięki temu ekspresowo można wszystko zrobić. Dziś rybka w 10 minut włączając nagrzanie urządzenia :obama:

Opublikowano

To skoro jest to kompaktowy piekarnik czemu nazywaja to beztluszczowa frytkownica xD

 

Po pierwszym zdaniu spodziewalem sie ciekawej technologii a to... piekarnik :dog:

Opublikowano
1 godzinę temu, Mejm napisał:

To skoro jest to kompaktowy piekarnik czemu nazywaja to beztluszczowa frytkownica xD

 

Po pierwszym zdaniu spodziewalem sie ciekawej technologii a to... piekarnik :dog:

 

Pewno marketingowo się to Staszkowi z Heńkiem nie spodobało. Po angielskiemu jest po prostu "air fryer" i każdy wie o co loto :lapka:

Opublikowano

Mieszanke studencka jem. Kupilem w Sparze (Szparze :)) za 20zl 500g. Absolutnie nie mam pojecia dlaczego ktos to nazwal "studencka", moze przed wojna bakalie byly tanie.

Opublikowano
20 minut temu, Mejm napisał:

Mieszanke studencka jem. Kupilem w Sparze (Szparze :)) za 20zl 500g. Absolutnie nie mam pojecia dlaczego ktos to nazwal "studencka", moze przed wojna bakalie byly tanie.

 

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem. Najbardziej do mnie przemawia po prostu wysokokaloryczność bakalii i wysoki udział składników odżywczych pomocnych w wysiłku intelektualnym kojarzonym ze studiami. Zresztą po niemiecku mieszkanka nazywa się wprost "karma/pokarm dla studentów" xD

Opublikowano
1 minutę temu, baniek napisał:

Ładna kolekcja, wingsy z piekarnika czy frytura?

Dzięki 

 

Frytkownica, bardzo fajnie skórka się przypieka i jest chrupiąca.

Skrzydełka kładę na kartkę grillową by obciekło no i do garnka z sosem na 2-3 minuty.

 

Niestety zawsze tego tłuszczu trochę zostaje.

 

qssTQhH.jpg

 

Ale wychodzą smacznie. 

  • Plusik 2
Opublikowano

W lokalu w którym pracowałem skrzydła lekko obgotowywaliśmy, studziliśmy i dopiero przed podaniem były smażone dzięki czemu nie nasiąkały tłuszczem tak bardzo. Smakowo nie traciły, bo większość smaku i tak robotę robi to czym je obleje się na koniec.

Opublikowano

@mitra sypiesz brachu do michy suche płatki owsiane, do nich rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, migdały / skreśl, co Ci nie pasuje/.

Mleko skondensowane z puchy słodzone, lub nie słodzone i dodajesz słodzik - podgrzewasz, ale nie do zagotowania. Zalewasz michę z płatkami.

Przerzucasz całość na brytfanę wyłożoną papierem spożywczym. Lekko rozkładasz, żeby nie za grube było.

Piekarnik: 

180*C na ok 30 minut, zależy jakie wolisz.

Po wyjęciu tniesz na małe prostokąty.

Posiłek potreningowy, lub ligh ciastka do kawusi.

  • Plusik 4
  • Dzięki 2
Opublikowano
2 godziny temu, Boomcio napisał:

@mitra sypiesz brachu do michy suche płatki owsiane, do nich rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, migdały / skreśl, co Ci nie pasuje/.

Mleko skondensowane z puchy słodzone, lub nie słodzone i dodajesz słodzik - podgrzewasz, ale nie do zagotowania. Zalewasz michę z płatkami.

Przerzucasz całość na brytfanę wyłożoną papierem spożywczym. Lekko rozkładasz, żeby nie za grube było.

Piekarnik: 

180*C na ok 30 minut, zależy jakie wolisz.

Po wyjęciu tniesz na małe prostokąty.

Posiłek potreningowy, lub ligh ciastka do kawusi.

Brzmi prosto i smacznie. Muszę spróbować.

Dzięki m8.

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

No, pucha jedna.

 

 

6df73eb2476a9b231a6cbff0c5f4.jpg

 

Lub trochę więcej tego rzadkiego:

mleko-skondensowane-gostyn-w-kartonie-50

 

Do tego drugiego  daję słodzik.

 

Oczywiscie na paczkę płatków taka ilość mleka.

 

Pokombinuj, puść wodze fantazji ;)

 

Edytowane przez Boomcio
Opublikowano (edytowane)

Mam to drugie. Ja dodam cukru trzcinowego, jakoś za słodzikami nie przepadam. Jutro biorę się do roboty. :lapka:

 

W sumie to już dziś.

Edytowane przez mitra
Opublikowano
12 godzin temu, Boomcio napisał:

Wrzuć wrażenia!

Zrobiłem płatki owsiane z mieszanką orzechowo czekoladową. Wyszły pyszne. Następnym razem zrobię z bakaliami i postaram się żeby były grubsze, bo teraz trochę przesadziłem i są dosyć cienkie. Ale nadal pyszne.

IMG20210130192154.jpg

  • Plusik 2
  • Lubię! 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...