Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 415,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

Nabyłem drogą wymiany za banknoty frytkownicę beztłuszczową i bardzo się już polubiliśmy, bo jest mega wygodnym sprzętem i do tego ultra szybkim, taki mini piekarnik bez konieczności długiego nagrzewania.

Próbowałem już tosty, filet z kurczaka, bagietki opiekane, frytki, bakłażana, paprykę, kiełbasę, pstrąga, steka, bekon, burgery, wszystko wychodzi ekspresowo, soczyste i jak wyjęte z pieca, aż dziw że w takim małym czymś jest tyle mocy. 

Takiego buksa to się robi ekspres, najpierw opiec minutę bułkę, potem mięso na 3-5 minut w zależności jakie grube, minutę przed końcem położyć ser i gotowe, ulubione dodatki i jest szama szybsza niż w McDrive. 

Opublikowano

Zawsze byłem ciekawy jak to działa. To taki mini piekarnik? 

Opublikowano
1 godzinę temu, gekon napisał:

Zawsze byłem ciekawy jak to działa. To taki mini piekarnik? 

 

Tak, kompaktowy piekarnik z termoobiegiem. Przez mały rozmiar szybko się nagrzewa i dzięki temu ekspresowo można wszystko zrobić. Dziś rybka w 10 minut włączając nagrzanie urządzenia :obama:

Opublikowano

To skoro jest to kompaktowy piekarnik czemu nazywaja to beztluszczowa frytkownica xD

 

Po pierwszym zdaniu spodziewalem sie ciekawej technologii a to... piekarnik :dog:

Opublikowano
1 godzinę temu, Mejm napisał:

To skoro jest to kompaktowy piekarnik czemu nazywaja to beztluszczowa frytkownica xD

 

Po pierwszym zdaniu spodziewalem sie ciekawej technologii a to... piekarnik :dog:

 

Pewno marketingowo się to Staszkowi z Heńkiem nie spodobało. Po angielskiemu jest po prostu "air fryer" i każdy wie o co loto :lapka:

Opublikowano

Ale to w takim razie to samo, co większy piekarnik

 

 

Opublikowano

Mieszanke studencka jem. Kupilem w Sparze (Szparze :)) za 20zl 500g. Absolutnie nie mam pojecia dlaczego ktos to nazwal "studencka", moze przed wojna bakalie byly tanie.

Opublikowano
20 minut temu, Mejm napisał:

Mieszanke studencka jem. Kupilem w Sparze (Szparze :)) za 20zl 500g. Absolutnie nie mam pojecia dlaczego ktos to nazwal "studencka", moze przed wojna bakalie byly tanie.

 

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem. Najbardziej do mnie przemawia po prostu wysokokaloryczność bakalii i wysoki udział składników odżywczych pomocnych w wysiłku intelektualnym kojarzonym ze studiami. Zresztą po niemiecku mieszkanka nazywa się wprost "karma/pokarm dla studentów" xD

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Pizza, Kimchi, ale robię też inne dania.

 

przykładowo to co ostatnio wylądowało u mnie na stole 

 

oHYvFMX.jpg

 

Bagietka z serkiem almette oraz łososiem i kindziukiem 

 

gE3AKx1.jpg

 

Mumie z ciasta francuskiego i parówek 

 

sUeLq2J.jpg

 

Bauffalo wings z sosem serowym. 

 

ndQb94N.jpg

 

Sałatka z kurczakiem grillowanym, warzywami i komosą ryżową. 

 

PqMZndV.jpg

 

Tu chyba nie muszę pisać :)

 

 

Spoiler

p00g7IJ.jpg

 

dBTsPez.jpg

 

tosty z jajkiem, parówką i papryką oraz cebulką

 

LcXtoMk.jpg

 

wątróbka na bagietce.

 

PjbMGFC.jpg

Jajko z parówką oraz kanapeczki i boczek. 

 

DPpjLq7.jpg

 

Spaghetti carbonara, na boczku. 

 

AI1AePS.jpg

 

Sajgonki 

 

KM3qXjN.jpg

 

Krem kukurydziany z kurczakiem 

 

CYJ5hge.jpg

 

tarta z salami, jajkiem i pomidorami 

 

49Fbdhf.jpg

 

PkHHlaN.jpg

 

Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie serowym. 

 

WwUjDk4.jpg

 

Smażony  chleb z warzywami i jajkiem oraz serem żółtym.

 

To tak kilka fotek z tego co robiłem w ciągu kilku miesięcy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Tynio

Opublikowano
1 minutę temu, baniek napisał:

Ładna kolekcja, wingsy z piekarnika czy frytura?

Dzięki 

 

Frytkownica, bardzo fajnie skórka się przypieka i jest chrupiąca.

Skrzydełka kładę na kartkę grillową by obciekło no i do garnka z sosem na 2-3 minuty.

 

Niestety zawsze tego tłuszczu trochę zostaje.

 

qssTQhH.jpg

 

Ale wychodzą smacznie. 

Opublikowano

W lokalu w którym pracowałem skrzydła lekko obgotowywaliśmy, studziliśmy i dopiero przed podaniem były smażone dzięki czemu nie nasiąkały tłuszczem tak bardzo. Smakowo nie traciły, bo większość smaku i tak robotę robi to czym je obleje się na koniec.

Opublikowano

U mnie batony owsiane z bakaliami na stevii. Ok 10 minut roboty, a zdrowa kaloria.

 

20210125_174722.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Boomcio napisał:

U mnie batony owsiane z bakaliami na stevii. Ok 10 minut roboty, a zdrowa kaloria.

 

20210125_174722.jpg

Dej przepis i sposób wykonania a nie.

Opublikowano

Jutro coś w robocie sklecę.

Opublikowano

@mitra sypiesz brachu do michy suche płatki owsiane, do nich rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, migdały / skreśl, co Ci nie pasuje/.

Mleko skondensowane z puchy słodzone, lub nie słodzone i dodajesz słodzik - podgrzewasz, ale nie do zagotowania. Zalewasz michę z płatkami.

Przerzucasz całość na brytfanę wyłożoną papierem spożywczym. Lekko rozkładasz, żeby nie za grube było.

Piekarnik: 

180*C na ok 30 minut, zależy jakie wolisz.

Po wyjęciu tniesz na małe prostokąty.

Posiłek potreningowy, lub ligh ciastka do kawusi.

Opublikowano
2 godziny temu, Boomcio napisał:

@mitra sypiesz brachu do michy suche płatki owsiane, do nich rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, migdały / skreśl, co Ci nie pasuje/.

Mleko skondensowane z puchy słodzone, lub nie słodzone i dodajesz słodzik - podgrzewasz, ale nie do zagotowania. Zalewasz michę z płatkami.

Przerzucasz całość na brytfanę wyłożoną papierem spożywczym. Lekko rozkładasz, żeby nie za grube było.

Piekarnik: 

180*C na ok 30 minut, zależy jakie wolisz.

Po wyjęciu tniesz na małe prostokąty.

Posiłek potreningowy, lub ligh ciastka do kawusi.

Brzmi prosto i smacznie. Muszę spróbować.

Dzięki m8.

Opublikowano

No, pucha jedna.

 

 

6df73eb2476a9b231a6cbff0c5f4.jpg

 

Lub trochę więcej tego rzadkiego:

mleko-skondensowane-gostyn-w-kartonie-50

 

Do tego drugiego  daję słodzik.

 

Oczywiscie na paczkę płatków taka ilość mleka.

 

Pokombinuj, puść wodze fantazji ;)

 

Edytowane przez Boomcio

Opublikowano

Mam to drugie. Ja dodam cukru trzcinowego, jakoś za słodzikami nie przepadam. Jutro biorę się do roboty. :lapka:

 

W sumie to już dziś.

Edytowane przez mitra

Opublikowano
12 godzin temu, Boomcio napisał:

Wrzuć wrażenia!

Zrobiłem płatki owsiane z mieszanką orzechowo czekoladową. Wyszły pyszne. Następnym razem zrobię z bakaliami i postaram się żeby były grubsze, bo teraz trochę przesadziłem i są dosyć cienkie. Ale nadal pyszne.

IMG20210130192154.jpg

Opublikowano

Grubsze będą wilgotne w środku ;)

Ale fajne snacki Ci wyszły. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.