Tynio 1 020 Opublikowano 25 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2021 Ostatnio na talerz wpadło Hummus Tofu z warzywami Spoiler No i deserek Spoiler 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 25 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2021 Ale leganckie żarcie Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 25 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2021 5 minut temu, krupek napisał: Ale leganckie żarcie Ja cały czas myślę że to jeszcze nie to. Chciał bym wejść na wyższy poziom, ale brak czasu i do tego nie znam wielu myków kulinarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 25 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2021 Na pewno lepiej wyglada niz smakuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Emet 1 078 Opublikowano 27 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2021 Wizualnie robi wrażenie... U mnie skromniej. Ostanio popoularny myk z tortilla w moim wydaniu z moimi kotlecikami / stripsami drobiowymi w mące kukurydzianej i płatkach owsianych. Smakuje lepiej niż wygląda 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 28 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 lutego 2021 @Mejm Wyczułeś mnie, wszystko ląduje w kuble bo nikt nie chce jeść A tak na poważnie to czasem moje dzieci boją się powiedzieć mojej żonie ze gotuję lepiej od niej Jak kiedyś się wygadają to będę musiał się zwolnić z pracy i zostać "kurą domową" Jest noc a ja już w głowie układam menu na jutro. Jednak zacznijmy od tego co ostatnio robiłem. Znowu batona robiłem Trochę przepis zmodyfikowany, ale wyszedł nieźle i idealnie pasuje do kawy lub cappuccino Spoiler Ok to lecimy dalej, czyli kuchnia azjatycka Mintaj z warzywami i ryżem w sosie hoisin Domownicy ostro mnie cisnęli by zrobić guacamole, uległem Spoiler To tylko zwykły rosół, ale jutro zrobię coś ciekawego z wywaru. Spoiler Jak by ktoś chciał śledzić mnie na bieżąco to czasem warto wpaść na Instagram do mnie @tyniopl 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 1 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 marca 2021 Co wyszło z rosołu? A coś takiego.... Wygląda OK, a smakuje .... bajka w gębie. No i na śniadanie miałem jajko 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 1 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 marca 2021 Cóż to za zupka? Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 1 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 marca 2021 33 minuty temu, Rozi napisał: Cóż to za zupka? Tajska zupa Tom Yum, niestety bez krewetek bo tylko ja bym jadł. Zrobiłem z kurczakiem i każdy zjadł ze smakiem, ale dodałem 3 łyżki sosu rybnego. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 1 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 marca 2021 Widzę, że batony na forumku są hiciorem. Ja też wczoraj zrobiłem. Wyszły podobne do tych co @Tynio zrobił. Do następnych będę chciał dodać banany ale nie wiem czy nie wyjdzie z tego papka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 2 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 marca 2021 8 godzin temu, mitra napisał: Widzę, że batony na forumku są hiciorem. Ja też wczoraj zrobiłem. Wyszły podobne do tych co @Tynio zrobił. Do następnych będę chciał dodać banany ale nie wiem czy nie wyjdzie z tego papka. Hit i to nie mały, wcześniej tak jak pisałem inaczej robiłem i było więcej zabawy, teraz dzięki mleku słodzonemu robienie batonów zajmuje mi 15-20 minut i do piekarnika Ja jak zwykle zmodyfikowałem przepis i u mnie wygląda to trochę inaczej. - mieszanka studencka 300gr (im więcej orzechów tym lepiej) - musli z dużą ilością owoców suszonych (między innymi są tam suszone banany też około 300gr - płatki owsiane błyskawiczne - około 400gr - jak mam to żurawina oraz mieszanka do sałatek (pestki dyni i pestki słonecznika) - połowa paczki. wszystko do garnka z małym gazem i mieszam z 3-4 minuty (ma być ciepłe) - puszka mleka słodzonego skondensowanego (wlewa około 350-400ml) - mleko skondensowane nie słodzone około 300ml dzielę na dwie połowy - 150ml mleka mieszam z nasion chia i czekam około 15 minut (polecam zrobić to przez wrzuceniem bakali i orzechów do garnka) Mieszam wszystko, zostawiając te 150ml mleka nie słodzonego Wylewam gęstą papkę do formy z papierem do pieczenia i powoli zalewam pozostałym mlekiem (będzie wsiąkać) mleka można regulować bo te 150ml może być za dużo lub za mało (nie może to pływać tylko lekko nasączyć) Tak przygotowane wkładam do nagrzanego piekarnika 160-170C na około 25min potem włączam termo obieg na 8-10 minut Co to daje, przyspieszenie procesu robienia, miękkie i mniej słodkie - wychodzi tego około 1,5kg i starcza dla 3 osób na około 5-6 dni. W batonie jest wszystko i nieźle to wygląda oraz smakuje. @mitra mam nadzieję że się nie gniewasz że lekko zmodyfikowałem przepis. Co do świeżych bananów to może suszone? bo te mogą faktycznie rozmięknąć i to miejscowo, a płatki nie zdążą wchłonąć tyle wody. Ale spróbować możesz, kto nie ryzykuje nie pije szampana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 2 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 marca 2021 @Tynionie mam się czym denerwować bo to nie mój przepis Ale te batony są zajebiste. Nie dość, że łatwe do zrobienia, szybko wszystko się robi i najważniejsze, że bardzo fajnie wszystko można modyfikować i wychodzą różne i fajne eksperymenty. Batony u mnie już weszły do regularnej niedzielnej produkcji i zawsze trochę biorę do pracy i wcinam na przerwie. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 2 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 marca 2021 Widzę, że nie tylko pizza wygląda u Tynia obłędnie Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 2 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 marca 2021 26 minut temu, mitra napisał: @Tynionie mam się czym denerwować bo to nie mój przepis Ale te batony są zajebiste. Nie dość, że łatwe do zrobienia, szybko wszystko się robi i najważniejsze, że bardzo fajnie wszystko można modyfikować i wychodzą różne i fajne eksperymenty. Batony u mnie już weszły do regularnej niedzielnej produkcji i zawsze trochę biorę do pracy i wcinam na przerwie. Fakt przy tych batonach pełne pole do opisu, jednak nigdy nie pomyślałem o tym mleku słodzonym. Ja to robiłem z cukru oraz miodu. Wychodziła taka kleista papka karmelowa, która trzymała wszystko w kupie. Był problem bo długo to się robiło i do tego miód tracił swoje właściwości przez temperatury. 23 minuty temu, mcp napisał: Widzę, że nie tylko pizza wygląda u Tynia obłędnie Wielkie dzięki, staram się by jedzenie było smaczne oraz ładnie wyglądało, jak bym miał więcej czasu i dobrego nauczyciela to bym jeszcze lepiej wyglądało. Tak to hobbistycznie z jedzeniem jak z grami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 349 Opublikowano 2 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 marca 2021 4 godziny temu, Tynio napisał: Tak to hobbistycznie z jedzeniem Powiedział ten co carvinguje rzodkiewkę do śniadania Żarcik, działaj ile wlezie ku chwale bojówek gotujących mężczyzn. Z innej beczki - coraz lepsze pomidory się pojawiają na straganach. Taki pomidor plus buratta, dobra oliwa, pieprz, sól i kawałek dobrego chleba = 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
schabek 5 297 Opublikowano 2 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 marca 2021 Kurla jakie to dobre. Tynio mnie wysmieje bo poziom trudnosci jak przy robieniu herbaty ale smak? Czulem sie jakby sam Pan Modest Amaro Basiura mnie zaprosil na przekaske. Zjadlem najpierw z bagieteczka a potem z makaronem na obiad. Pyszne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Emet 1 078 Opublikowano 6 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 marca 2021 Pewnie sporo osób już wypróbowało coś podobnego, ale wrzucam i swoją wersję kurczaka a'la KFC Tak szczerze mówiąc... bardzo podobny do oryginału ale... lepszy :p Łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jedyne co wydłuża czas to kilkugodzinne marynowanie mięsa. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 7 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 marca 2021 Dzięki za filmy, będzie próbowane w przyszły weekend, szczególnie to pesto wygląda super. Ja robiłem wg tego przepisu, ale du.py nie urwało. Może komuś jednak podpasuje bo gość ma generalnie bardzo dobre i proste przepisy: Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 9 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 marca 2021 W dniu 6.03.2021 o 18:55, Emet napisał: Pewnie sporo osób już wypróbowało coś podobnego, ale wrzucam i swoją wersję kurczaka a'la KFC Tak szczerze mówiąc... bardzo podobny do oryginału ale... lepszy :p Łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jedyne co wydłuża czas to kilkugodzinne marynowanie mięsa. ciach Chyba spróbuję na weekend zrobić. W dniu 7.03.2021 o 15:20, mcp napisał: Dzięki za filmy, będzie próbowane w przyszły weekend, szczególnie to pesto wygląda super. Ja robiłem wg tego przepisu, ale du.py nie urwało. Może komuś jednak podpasuje bo gość ma generalnie bardzo dobre i proste przepisy: ciach też lubię oglądać jak robi i podaje kalorie. A ja ostatnio kilka dań i przekąsek robiłem tylko fotek nie ma. Zrobiłem tylko dla tego dania spaghetti puttanesca ciekawe danie jak ktoś lubi połączenie pomidorów, anchois oraz kaparów i oliwek to polecam spróbować mogę dodać tylko od siebie by dać jakieś pomidory dobrej jakości i by były lekko słodkie, ja dałem z puszki zwykłe lidla i były bardzo kwaśne. Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 9 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 marca 2021 Ja zauważyłem, że mega dużo daje długie gotowanie sosu, co najmniej 40 minut jak nie 2 godziny. Chodzi głównie o pomidory i by wytworzył się smak umami. W wakacje zrobiłem dzięki temu najlepszy sos pomidorowy w życiu, no ale to było z letnich pomidorów śliwkowych od rolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 349 Opublikowano 9 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 marca 2021 Tak jak @Tynio pisze, te marketowe i z niższej półki (jakaś Dawtona czy Łowicz) to sam kwas. Jedyna w miarę dobre z dyskontu to Passata Rustica z Lidla. Warto polować na tygodnie włoskie i produkty Mutti albo Cirio, różnica w smaku ogromna. A samemu sos to wiadomo, że jeszcze inny smak. Ja robię najczęściej z limy malinowej, pyrka sobie kilka godzin albo jak nie ma czasu to w szybkowarze. Dodatki to sól morska, pieprz, oliwa i tyle. Anchovies uwielbiam, mama mi zawsze przywozi z Włoch takie ogromne litrowe słoje Sos do sałatki na bazie anchovies, kaparów, twardego sera i majonezu to przecież GOTY. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 10 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 marca 2021 22 godziny temu, Rudiok napisał: Tak jak @Tynio pisze, te marketowe i z niższej półki (jakaś Dawtona czy Łowicz) to sam kwas. Jedyna w miarę dobre z dyskontu to Passata Rustica z Lidla. Warto polować na tygodnie włoskie i produkty Mutti albo Cirio, różnica w smaku ogromna. A samemu sos to wiadomo, że jeszcze inny smak. Ja robię najczęściej z limy malinowej, pyrka sobie kilka godzin albo jak nie ma czasu to w szybkowarze. Dodatki to sól morska, pieprz, oliwa i tyle. Anchovies uwielbiam, mama mi zawsze przywozi z Włoch takie ogromne litrowe słoje Sos do sałatki na bazie anchovies, kaparów, twardego sera i majonezu to przecież GOTY. Właśnie w tym problem, że to była Passata Rustica i kiedyś nie była taka kwaśna. Mutti to już klasa i wolę czasem dać do puszki 2 zł i wiedzieć że danie będzie idealne, co do Cirio to chyba tylko raz kupiłem. Będę musiał zrobić taki sos z anchovies. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 10 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 marca 2021 Gdzieś miałem przepis na mega pyszny sos do makaronu. Trochę oliwy, czosnku, trochę chili, słoiczek anchois co najmniej, duużo masła i cebuli i woda z makaronu do zagęszczenia. Tłuste masło i słodka cebula pięknie łagodzą resztę składników i wychodzi super kompozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 044 Opublikowano 10 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 marca 2021 @Harbuz to nie jest pesto z anchois? Bardzo podobny przepis. Swoją drogą, Boże pobłogosław twórcę moździerza, bo niesamowite sosy z tego wychodzą. Przepis na pesto jest tak na dobrą sprawę dziecinnie prosty: jakieś orzechy lub pestki "ostry" w smaku dodatek - czosnek lub anchois właśnie zielenina ser długodojrzewający olej lub oliwa Puk-puk-puk i wychodzi z tego naprawę niesamowity sztosinger, sam w ciągu ostatnich dwóch tygodni robiłem już pesto z rukoli, oliwek czy klasyczne z bazyli. Oprócz niesamowitych walorów smakowych dochodzi też aspekt zdrowotny, bo to jednak coś co je się na surowo, ale też i cieszy oko gdy widzisz żywą zieleń takiego sosu. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 349 Opublikowano 10 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 marca 2021 @Tyniomoże jakaś partia trefna, jak to w dyskoncie. Zazwyczaj jest na duży plus i nie kwaśne. Bazowy sos: rozetrzeć kilka anchovies i kaparów i mały ząbek czosnku, dodać starty ser (parmezan, dziugas), trochę cytryny, pieprz, wymieszać na pastę i dodawać majonez/śmietanę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Z solą uważać bo anchovies, kapary i ser już słone. @Paolo de Vesirteż propsuję moździerz choć używam głównie do mieszanek przyprawowych (ucierana prażona kolendra z kminem z moździerza to kosmos jak pachnie), do pesto najlepiej sprawdza mi się jednak blender z przystawką z nożami tnącymi, bziu bziu i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.