Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Metoda napisał:

ależ bym zjadł knedliczki

 

Knedle można samemu w domu zrobić i do tego sos oraz jakieś mięsko i czeskie piwko.

 

Robiłem już kilka razy i są łatwe, chyba że masz lenia to w często są w Kauflandzie.

 

Opublikowano (edytowane)

Może to nie knedle, ale już kilka razy robiłem dojrzewającą polędwicę i mimo tego że średnio to wygląda w damskiej podkolanówce.

 

WeyWdax.jpg

 

to jednak wychodzi genialne i u mnie znika dosłownie w ciągu tygodnia taka porcja która ma około 1kg   

 

aGuife6.jpg

 

Jako że nie samą polędwicą człowiek życie to ostatnio robiłem makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowo serowym 

 

ZG3OeOs.jpg

 

do tego podałem lekką sałatę z sosem winegret 

 

WIBLct7.jpg

 

Spoiler

Q2DCCVM.jpg

 

Jak się okazało to był niezły pomysł na przygotowanie łososia, który idealnie komponował się z makaronem i sosem, lekki posmak suszonych pomidorów postawił kropę nad "i" 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
Opublikowano

Po ograniu dwoch cwiartek arbuzow po 5zl zawieszam temat i wracam w lipcu jak bedzie sezon a ceny spadna do 2zl. Chociaz dzieki pisowi pewnie nizej jak 3 nie bedzie.

Opublikowano
W dniu 3.06.2021 o 17:24, Rudiok napisał:

Tęskniłem za tobą Czechu :banderas: Żeberko, warzywka kiszone, chrzan, musztarda i piwerko. Fuck covid. 

 

20210603_140422.jpg

dawno nie widziałem białego chleba.

ale pewnie będzie niedługo jedzone do kiełby z grilla :)

Opublikowano
17 minut temu, Mejm napisał:

Po ograniu dwoch cwiartek arbuzow po 5zl zawieszam temat i wracam w lipcu jak bedzie sezon a ceny spadna do 2zl. Chociaz dzieki pisowi pewnie nizej jak 3 nie bedzie.

 

Niestety kupno arbuza w Polszy to zawsze loteria i od paru lat w ogóle zrezygnowałem. Jedynie prawilne słodkie skurwysyny zaczynają się od Węgier na południe. 

  • Plusik 1
Opublikowano
W dniu 18.06.2021 o 16:45, Rudiok napisał:

 

Niestety kupno arbuza w Polszy to zawsze loteria i od paru lat w ogóle zrezygnowałem. Jedynie prawilne słodkie skurwysyny zaczynają się od Węgier na południe. 

Pamiętam jak pierwszy raz byłem we Włoszech i zjadłem tam arbuza. No myślałem, że to inny owoc. Nigdy w PL nie zjadłem takiego arbuza jak randomowe z Włoch czy Spain. Różnica jest porażająca. Winogron w sumie podobnie.

Opublikowano (edytowane)

Pod względem makrosów to średnia ta odżywka.
Jak ktoś nie lubi tych słodkich tylko natural białeczko do gotowania to ja polecam https://strefamocy.pl/pl/izolat-białka/135-extensor-izolat-białka-serwatki-97-1000g.html?gclid=CjwKCAjwt8uGBhBAEiwAayu_9adDuxnCe-SJezje4v7g5MRg27BD13vTLfmlL2IIKKgja93mW6YqORoCKEcQAvD_BwE

Drogie fakt, ale skład to petarda i chyba nic lepszego pod tym względem nie ma na rynku. 

Dzisiaj robiłem sobie z tym owsianke - 200ml tego napoju migdalowego z lidla, 50g platkow, 40g odzywki, 50g malin, lyzka kakao niskotluszczowego jako baza a na gore banan i kiwi + nerkowce 30g i to jest śniadanie mistrzów

Edytowane przez Soban
  • Plusik 1
Opublikowano
43 minuty temu, Soban napisał:

Pod względem makrosów to średnia ta odżywka.
 

Dlatego ja to jem może raz na tydzien w formie deseru z wieksza iloscia białka. Gdybym to jadł codziennie tk finansowo bym nie wyrobił bo i 3 porcje dziennie schodza. Tak to białko kfd i olimpa grane.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem ile osób z forum jadło Koreańskie danie Bibimbap, jak nikt to polecam przejść się do jakiejś restauracji która jest prowadzona przez koreańskiego kucharza/kucharkę.

 

Ostatnio właśnie zdecydowałem się na zrobienie tego dania "na bogato" z dwoma sosami oraz dwoma rodzajami mięsa i całą garścią warzyw.

 

Jak ktoś ma cierpliwość to polecam zrobić w domu, sporo Koreańczyków pokazuje na YT jak robi ten przysmak, mi zajęło to ponad 2h, a potem jeszcze sprzątałem przez 30 minut kuchnię.

 

S35PyBB.jpg

 

Słynne sosy które podkreślają smak tego dania 

 

uDp1pav.jpg

 

No i dwa zbliżenia 

 

an6EvPn.jpg

 

uVD1OjK.jpg

 

 

 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 4
  • Lubię! 2
Opublikowano

Bibimbap fajna sprawa, jest tyle możliwych kombinacji (no, sama nazwa to dosłownie "mixed rice"), od tych z surową wołowiną i jajkiem (yukhoe - w zasadzie nasz tatar :v), po dowolne kombinacje warzyw (zwykle sauté) i mięs + gochujang/doenjang. Najbardziej tradycyjne dodatki, to chyba korzeń rozwaru, ogórek, gim (glon), kiełki sojowe, gosari (orlica) i ichniejsza cukinia, ale i w samej Korei to dość rzadkie połączenie w dzisiejszych czasach.

Jak ktoś ma jakieś gliniane miski to w ogóle - mój ulubiony bibimbap, to dolsot bibimbap, ten podgrzewany w tradycyjnych miskach (dolsot), w których ryż jest ładnie przypiekany od spodu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...