Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tynio 1 020 Opublikowano 5 lipca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 5 lipca 2021 (edytowane) W dniu 2.07.2021 o 15:00, Shen napisał: a kimchi gdzie? To były tak wielkie porcje że ledwo zjedliśmy, miska ryżu pod spodem oraz bukiet składników jakie zaserwowałem był bardzo obfity. W dniu 2.07.2021 o 15:54, Hendrix napisał: Bibimbap fajna sprawa, jest tyle możliwych kombinacji (no, sama nazwa to dosłownie "mixed rice"), od tych z surową wołowiną i jajkiem (yukhoe - w zasadzie nasz tatar :v), po dowolne kombinacje warzyw (zwykle sauté) i mięs + gochujang/doenjang. Najbardziej tradycyjne dodatki, to chyba korzeń rozwaru, ogórek, gim (glon), kiełki sojowe, gosari (orlica) i ichniejsza cukinia, ale i w samej Korei to dość rzadkie połączenie w dzisiejszych czasach. Jak ktoś ma jakieś gliniane miski to w ogóle - mój ulubiony bibimbap, to dolsot bibimbap, ten podgrzewany w tradycyjnych miskach (dolsot), w których ryż jest ładnie przypiekany od spodu. Tak zgadza się że to po naszemu "mieszany ryż" jednak historia tego dania jest dużo bogatsza i wiele lat temu był to ukłon w stronę bogów do tego tradycja mówiła o pięciu składnikach. Tak warzywa są dosłownie muśnięte przez temperaturę i do tego z dodatkiem oleju sezamowego(dany na koniec jak po zdjęciu z gazu) Wiem że przesadziłem z różnorodnością co się zemściło na czasie przygotowania, następnym razem będzie tego jednak trochę mniej, może 5-6 składników. W dniu 2.07.2021 o 17:42, Metoda napisał: Jak widzę frykasy @Tynio to aż z pogardą patrzę na swojego kurczaka z ryżem Nie każdy musi mieć smykałkę by danie podać, wystarczy że chce się robić samemu i że smakuje. A jak już wszedłem i napisałem kilka słów to warto dodać jakieś fotki. Czy można coś konkretnego zrobić ze szparagów ziemniaków i karkówki która miała iść na grilla jednak pogoda była słaba i padało? Pewnie że tak, wystarczy patelnia i piekarnik. Sama karkówka była w marynacie przez 24h potem bez tłuszczu na patelnię grillową, gdzie smażyła się po kilka minut z każdej strony wyszła mega soczysta a szparagi i ziemniaki wylądowały w piekarniku do tego zioła i dwa dodatki i .... Pyszna sałatka, jako dodatek do karkówki. Śniadanie nie zawsze musi być nudne, wystarczy jajko, chleb oraz boczek i trochę chęci Wiele razy u mnie w domu leży ciasto francuskie na ślimaki z salami i serem śniadanie które wygląda jak milion dolarów a jest to zwykły ryż do sushi oraz puszka tuńczyka z majonezem japońskim (może być Kielecki) no i ciemne miso. Wersja do pracy A w domu można sobie wypić z piwkiem Szparagi się już kończą więc na zakończenie Zupa szparagowa z ptysiami Było japońskie śniadanie to warto coś na obiad zrobić. Wygląda jak pomyje i ryżem, jednak to jest bardzo popularna zupa która zwie się Miso shiru. Jedna z najzdrowszych zup jakie można sobie zaserwować, tylko trzeba jedno pamiętać 80-90C to max jaki można zafundować sobie przy robieniu tego dania. no i zoom na miseczkę A tam grzyby shiitake, tofu, glony wakame, oraz łosoś i do udekorowania papryka ze szczypiorkiem. Baza tej zupy to Dashi czyli bulon z glonów kombu, grzybów shittake oraz opcjonalnie płatków bonito/Katsuobushi. Edytowane 5 lipca 2021 przez Tynio 4 6 Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 3 godziny temu, Tynio napisał: Tak zgadza się że to po naszemu "mieszany ryż" jednak historia tego dania jest dużo bogatsza i wiele lat temu był to ukłon w stronę bogów do tego tradycja mówiła o pięciu składnikach Tak, a w tradycji koreańskiej kuchni klasztornej (która zaczyna robić się znowu modna w sumie), to i ilość składników musiała być utrzymana w ograniczonej ilości, jak i ich rodzaj. To bardzo restrykcyjny odłam koreańskiej w kuchni ostatecznie. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 12 lipca 2021 Opublikowano 12 lipca 2021 (edytowane) W ostatni weekend wleciało na talerze Jajko oraz dodatki tego co było w lodówce. a na obiad był kurczak z ryżem i chlebkiem Naan - czyli Butter chicken Edytowane 13 lipca 2021 przez Tynio 2 Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 6 sierpnia 2021 Opublikowano 6 sierpnia 2021 Ostatnio robiłem Sałatkę z bobu i kus kusa Ogórki na ostro w marynacie z octu i wódki Schab dojrzewający Ryba z zapiekanymi ziemniakami oraz surówka z kapusty i marchwi Stek z dziczyzny oraz ziemniaki z czosnkiem i masłem Ser Hallooumi z grilla Oraz jajka po indyjsku czyli "Egg lababdar" 5 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 18 sierpnia 2021 Opublikowano 18 sierpnia 2021 Jako, że przez kilka dni jem pokarmy płynne, albo ciapowate to zrobiłem sobie dziś krem w 15 minut. Zagotowałem pół litra wody, dodałem bulion warzywny ze słoika (spoko skład, praktycznie same warzywa, nawet nie wiedziałem, że takie istnieją), potem dodałem kukurydzę i fasolę z puszki, pół cebuli białej i pół czerwonej, ząbek czosnku, łyżeczkę zielonej pasty curry, łyżkę tahini, łyżkę masła orzechowego, trochę sosu teriyaki i płatki drożdżowe. Podgotowałem, zblendowałem i wyszło bardzo dobre, z głębokim smakiem. Może ciut za ostre dla mnie, co dziwne, bo tej pasty curry dałem tylko łyżeczkę. Polecam jak najdzie kogoś na podobny krem. Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej. Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 19 sierpnia 2021 Opublikowano 19 sierpnia 2021 Po co tyle zachodu krupek, skoro masz już na rynku Gerbery od dawna. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 25 sierpnia 2021 Opublikowano 25 sierpnia 2021 W dniu 18.08.2021 o 23:28, krupek napisał: .....Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej. Też kilka lat temu musiałem przez 2 tygodnie jeść płynne pokarmy po operacji, fakt wygląd takie jedzenie średnio jednak można zrobić to tak. Zupa krem z krupniku i indyczka Czosnkowa - ja jadłem bez grzanek. Krem z Dyni - też można pominąć grzanki, bo serek sam się rozpływa w zupie 2 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 123 Opublikowano 2 września 2021 Opublikowano 2 września 2021 Way of Ramen Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome. Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny. Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu. 9 Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 2 września 2021 Opublikowano 2 września 2021 Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał: Way of Ramen Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome. Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny. Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu. Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi Cytuj
Paolo de Vesir 9 123 Opublikowano 3 września 2021 Opublikowano 3 września 2021 11 godzin temu, Rudiok napisał: Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 3 września 2021 Opublikowano 3 września 2021 4 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. Jako kontrinspirację warto obejrzeć rameny od Babisha, Umami, Seonkyoung Longest, Pro Home Cooks, Ramen Kaonashi i wyciągnąć z nich średnią Fajna jest też seria od Epicurious gdzie pokazują to samo danie robione przez 3 różne osoby z innym doświadczeniem, mają też ramen i jest parę fajnych tipów. Tu z kolei 60 godzinny ramen Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 4 września 2021 Opublikowano 4 września 2021 Pierniczony narkotyk, mógłbym pić wiadrami. Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 5 września 2021 Opublikowano 5 września 2021 O, dziś sobie tego siorbnę, dla odmiany od pistacjowego, w którym z kolei mógłbym się chyba kąpać. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 5 września 2021 Opublikowano 5 września 2021 Spróbuj jakiegoś shake, bo one są inne niż zwykłe. Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 W dniu 4.09.2021 o 20:53, Rozi napisał: Pierniczony narkotyk, mógłbym pić wiadrami. Dałem się wkręcić. Przecież to jest niepijalne przez ten sztuczny smak truskawki 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 Ja lubię ten sztuczny smak truskawki, jestem fanem truskawkowego szejka z Maka Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 7 minut temu, Rozi napisał: Ja lubię ten sztuczny smak truskawki, jestem fanem truskawkowego szejka z Maka A to pardon, to wiele tłumaczy Natomiast konsystencja na plus, może kiedyś spróbuję innego smaku. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 Takiego smaku truskawy to chyba najlepiej szukać w odżywkach białkowych, niektóre mają bardzo intensywny posmak sztucznej truskawki, a do tego są bez cukru. Można sobie zrobić koktajl smaczny i odżywczy, albo nawet omleta, czy ciastka. Cytuj
second 3 695 Opublikowano 28 września 2021 Opublikowano 28 września 2021 Jeśli ktoś lubi ciemną czekoladę i ser, to serdecznie polecam Spoiler trzymać się z daleka od tego chujostwa 1 1 Cytuj
Soban 4 054 Opublikowano 30 września 2021 Opublikowano 30 września 2021 Zaskakująco smacze paczkowane sushi z biedry. Często biore na testy jakieś te sushi z marketów i ogólnie to dobre nie są, a to opierdoliłem ze smakiem. 1 Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 30 września 2021 Opublikowano 30 września 2021 Ja to nie mogę tych sushi z marketów. Niejadalne to 1 Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 30 września 2021 Opublikowano 30 września 2021 No te Kauflandowe czy Lidlowe to jak się uda z przewagą na słabiznę (najczęściej twardy i kwaśny ryż i wątpliwej świeżości dodatki), ale Biedra ma coraz lepsze opcje. Cytuj
sprite 1 787 Opublikowano 30 września 2021 Opublikowano 30 września 2021 Mój kumpel po tych biedronkowych miał jelitówkę, więc nie tykam. 1 Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 30 września 2021 Opublikowano 30 września 2021 To z biedry najlepiej mi wchodzi, czasem biore jak musze węgle dobić. Cytuj
Soban 4 054 Opublikowano 30 września 2021 Opublikowano 30 września 2021 Lidlowe to mają rolki obtoczone w koperku więc przegrywają z marszu. Jebać tego co wymyślił ryż obtaczany w koprze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.