Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tynio napisał:

Tak zgadza się że to po naszemu "mieszany ryż" jednak historia tego dania jest dużo bogatsza i wiele lat temu był to ukłon w stronę bogów do tego tradycja mówiła o pięciu składnikach


Tak, a w tradycji koreańskiej kuchni klasztornej (która zaczyna robić się znowu modna w sumie), to i ilość składników musiała być utrzymana w ograniczonej ilości, jak i ich rodzaj. To bardzo restrykcyjny odłam koreańskiej w kuchni ostatecznie.

Opublikowano (edytowane)

W ostatni weekend wleciało na talerze 

 

Jajko oraz dodatki tego co było w lodówce.

 

ZRBtUPH.jpg

 

Mcy1Gk1.jpg

 

a na obiad był kurczak z ryżem i chlebkiem Naan  - czyli Butter chicken 

 

yhlL1i7.jpg

 

gBprGoj.jpg

 

OXa6rfv.jpg

 

 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio robiłem 

 

Sałatkę z bobu i kus kusa

 

3qBIDlC.jpg

 

Ogórki na ostro w marynacie z octu i wódki 

 

zhV1IDr.jpg

 

Schab dojrzewający 

BUn2DrR.jpg

 

Ryba z zapiekanymi ziemniakami oraz surówka z kapusty i marchwi 

 

bC4k7Nl.jpg

 

 

Stek z dziczyzny oraz ziemniaki z czosnkiem i masłem 

 

UZdGDq1.jpg

 

Ser Hallooumi z grilla 

 

4HXIrao.jpg

 

Oraz jajka po indyjsku czyli "Egg lababdar"

 

PEcbAvQ.jpg

  • Lubię! 5
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako, że przez kilka dni jem pokarmy płynne, albo ciapowate to zrobiłem sobie dziś krem w 15 minut. Zagotowałem pół litra wody, dodałem bulion warzywny ze słoika (spoko skład, praktycznie same warzywa, nawet nie wiedziałem, że takie istnieją), potem dodałem kukurydzę i fasolę z puszki, pół cebuli białej i pół czerwonej, ząbek czosnku,  łyżeczkę zielonej pasty curry, łyżkę tahini, łyżkę masła orzechowego, trochę sosu teriyaki i płatki drożdżowe. Podgotowałem, zblendowałem i wyszło bardzo dobre, z głębokim smakiem. Może ciut za ostre dla mnie, co dziwne, bo tej pasty curry dałem tylko łyżeczkę. Polecam jak najdzie kogoś na podobny krem. Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej.

Opublikowano
W dniu 18.08.2021 o 23:28, krupek napisał:

.....Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej.

 

Też kilka lat temu musiałem przez 2 tygodnie jeść płynne pokarmy po operacji, fakt wygląd takie jedzenie średnio jednak można zrobić to tak.

 

VYXLKuT.jpg

 

Zupa krem z krupniku i indyczka

 

JluYfaA.jpg

 

Czosnkowa - ja jadłem bez grzanek.

 

7yvjV75.jpg

Krem z Dyni - też można pominąć grzanki, bo serek sam się rozpływa w zupie :) 

 

 

  • Plusik 2
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

  • Plusik 9
Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

 

Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi :sir:

Opublikowano
11 godzin temu, Rudiok napisał:

 

Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi :sir:

 

Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

 

Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. ;) 

 

Jako kontrinspirację warto obejrzeć rameny od Babisha, Umami, Seonkyoung Longest, Pro Home Cooks, Ramen Kaonashi i wyciągnąć z nich średnią :) Fajna jest też seria od Epicurious gdzie pokazują to samo danie robione przez 3 różne osoby z innym doświadczeniem, mają też ramen i jest parę fajnych tipów.

 

Tu z kolei 60 godzinny ramen :turned:

 

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.09.2021 o 20:53, Rozi napisał:

3327.jpg?fit=1000,1000&ssl=1

 

Pierniczony narkotyk, mógłbym pić wiadrami.

 

:reggie:

 

Dałem się wkręcić. Przecież to jest niepijalne przez ten sztuczny smak truskawki :/

  • Plusik 1
Opublikowano

Ja lubię ten sztuczny smak truskawki, jestem fanem truskawkowego szejka z Maka :lapka:

Opublikowano
7 minut temu, Rozi napisał:

Ja lubię ten sztuczny smak truskawki, jestem fanem truskawkowego szejka z Maka :lapka:

 

A to pardon, to wiele tłumaczy :sir:

Natomiast konsystencja na plus, może kiedyś spróbuję innego smaku. 

Opublikowano

Takiego smaku truskawy to chyba najlepiej szukać w odżywkach białkowych, niektóre mają bardzo intensywny posmak sztucznej truskawki, a do tego są bez cukru. Można sobie zrobić koktajl smaczny i odżywczy, albo nawet omleta, czy ciastka. 

Opublikowano

No te Kauflandowe czy Lidlowe to jak się uda z przewagą na słabiznę (najczęściej twardy i kwaśny ryż i wątpliwej świeżości dodatki), ale Biedra ma coraz lepsze opcje. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...