Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Tynio napisał:

Tak zgadza się że to po naszemu "mieszany ryż" jednak historia tego dania jest dużo bogatsza i wiele lat temu był to ukłon w stronę bogów do tego tradycja mówiła o pięciu składnikach


Tak, a w tradycji koreańskiej kuchni klasztornej (która zaczyna robić się znowu modna w sumie), to i ilość składników musiała być utrzymana w ograniczonej ilości, jak i ich rodzaj. To bardzo restrykcyjny odłam koreańskiej w kuchni ostatecznie.

Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...

Ostatnio robiłem 

 

Sałatkę z bobu i kus kusa

 

3qBIDlC.jpg

 

Ogórki na ostro w marynacie z octu i wódki 

 

zhV1IDr.jpg

 

Schab dojrzewający 

BUn2DrR.jpg

 

Ryba z zapiekanymi ziemniakami oraz surówka z kapusty i marchwi 

 

bC4k7Nl.jpg

 

 

Stek z dziczyzny oraz ziemniaki z czosnkiem i masłem 

 

UZdGDq1.jpg

 

Ser Hallooumi z grilla 

 

4HXIrao.jpg

 

Oraz jajka po indyjsku czyli "Egg lababdar"

 

PEcbAvQ.jpg

  • Lubię! 5
Odnośnik do komentarza
  • 2 tygodnie później...

Jako, że przez kilka dni jem pokarmy płynne, albo ciapowate to zrobiłem sobie dziś krem w 15 minut. Zagotowałem pół litra wody, dodałem bulion warzywny ze słoika (spoko skład, praktycznie same warzywa, nawet nie wiedziałem, że takie istnieją), potem dodałem kukurydzę i fasolę z puszki, pół cebuli białej i pół czerwonej, ząbek czosnku,  łyżeczkę zielonej pasty curry, łyżkę tahini, łyżkę masła orzechowego, trochę sosu teriyaki i płatki drożdżowe. Podgotowałem, zblendowałem i wyszło bardzo dobre, z głębokim smakiem. Może ciut za ostre dla mnie, co dziwne, bo tej pasty curry dałem tylko łyżeczkę. Polecam jak najdzie kogoś na podobny krem. Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej.

Odnośnik do komentarza
W dniu 18.08.2021 o 23:28, krupek napisał:

.....Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej.

 

Też kilka lat temu musiałem przez 2 tygodnie jeść płynne pokarmy po operacji, fakt wygląd takie jedzenie średnio jednak można zrobić to tak.

 

VYXLKuT.jpg

 

Zupa krem z krupniku i indyczka

 

JluYfaA.jpg

 

Czosnkowa - ja jadłem bez grzanek.

 

7yvjV75.jpg

Krem z Dyni - też można pominąć grzanki, bo serek sam się rozpływa w zupie :) 

 

 

  • Plusik 2
  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza
  • 2 tygodnie później...

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

  • Plusik 9
Odnośnik do komentarza
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

 

Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi :sir:

Odnośnik do komentarza
11 godzin temu, Rudiok napisał:

 

Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi :sir:

 

Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. ;) 

Odnośnik do komentarza
4 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

 

Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. ;) 

 

Jako kontrinspirację warto obejrzeć rameny od Babisha, Umami, Seonkyoung Longest, Pro Home Cooks, Ramen Kaonashi i wyciągnąć z nich średnią :) Fajna jest też seria od Epicurious gdzie pokazują to samo danie robione przez 3 różne osoby z innym doświadczeniem, mają też ramen i jest parę fajnych tipów.

 

Tu z kolei 60 godzinny ramen :turned:

 

Odnośnik do komentarza
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...