Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
W dniu 2.07.2021 o 15:00, Shen napisał:

a kimchi gdzie?

 

To były tak wielkie porcje że ledwo zjedliśmy, miska ryżu pod spodem oraz bukiet składników jakie zaserwowałem był bardzo obfity.

 

 

W dniu 2.07.2021 o 15:54, Hendrix napisał:

Bibimbap fajna sprawa, jest tyle możliwych kombinacji (no, sama nazwa to dosłownie "mixed rice"), od tych z surową wołowiną i jajkiem (yukhoe - w zasadzie nasz tatar :v), po dowolne kombinacje warzyw (zwykle sauté) i mięs + gochujang/doenjang. Najbardziej tradycyjne dodatki, to chyba korzeń rozwaru, ogórek, gim (glon), kiełki sojowe, gosari (orlica) i ichniejsza cukinia, ale i w samej Korei to dość rzadkie połączenie w dzisiejszych czasach.

Jak ktoś ma jakieś gliniane miski to w ogóle - mój ulubiony bibimbap, to dolsot bibimbap, ten podgrzewany w tradycyjnych miskach (dolsot), w których ryż jest ładnie przypiekany od spodu.

 

Tak zgadza się że to po naszemu "mieszany ryż" jednak historia tego dania jest dużo bogatsza i wiele lat temu był to ukłon w stronę bogów do tego tradycja mówiła o pięciu składnikach. 

 

Tak warzywa są dosłownie muśnięte przez temperaturę i do tego z dodatkiem oleju sezamowego(dany na koniec jak po zdjęciu z gazu) 

 

Wiem że przesadziłem z różnorodnością co się zemściło na czasie przygotowania, następnym razem będzie tego jednak trochę mniej, może 5-6 składników. 

 

W dniu 2.07.2021 o 17:42, Metoda napisał:

Jak widzę frykasy @Tynio  to aż z pogardą patrzę na swojego kurczaka z ryżem :sapek:

 

Nie każdy musi mieć smykałkę by danie podać, wystarczy że chce się robić samemu i że smakuje. 

 

A jak już wszedłem i napisałem kilka słów to warto dodać jakieś fotki. 

 

Czy można coś konkretnego zrobić ze szparagów ziemniaków i karkówki która miała iść na grilla jednak pogoda była słaba i padało? 

 

tvNaTrZ.jpg

 

Pewnie że tak, wystarczy patelnia i piekarnik.

 

85icB71.jpg

 

Sama karkówka była w marynacie przez 24h potem bez tłuszczu na patelnię grillową, gdzie smażyła się po kilka minut z każdej strony 

 

o8AbZKd.jpg

 

wyszła mega soczysta 

 

EobVoCV.jpg

 

a szparagi i ziemniaki wylądowały w piekarniku do tego zioła i dwa dodatki i .... 

 

UtKRWg7.jpg

 

Pyszna sałatka, jako dodatek do karkówki. 

 

Śniadanie nie zawsze musi być nudne, wystarczy jajko, chleb  oraz boczek  i trochę chęci

 

MgnRdTB.jpg

 

izRAijf.jpg

 

Wiele razy u mnie w domu leży ciasto francuskie na ślimaki z salami i serem 

 

rYp5lg5.jpg

 

śniadanie które wygląda jak milion dolarów a jest to zwykły ryż do sushi oraz puszka tuńczyka z majonezem japońskim (może być Kielecki) no i ciemne miso. 

 

cKjpQUL.jpg

 

Wersja do pracy 

 

PABeUfV.jpg

 

A w domu można sobie wypić z piwkiem

 

1MXxrQN.jpg

 

 

Szparagi się już kończą więc na zakończenie 

 

wPOzp2W.jpg

 

Zupa szparagowa z ptysiami 

 

HcsIM2q.jpg

 

Było japońskie śniadanie to warto coś na obiad zrobić.

 

lAI6trT.jpg

 

Wygląda jak pomyje i ryżem, jednak to jest bardzo popularna zupa która zwie się Miso shiru.

 

Jedna z najzdrowszych zup jakie można sobie zaserwować, tylko trzeba jedno pamiętać 80-90C to max jaki można zafundować sobie przy robieniu tego dania.

 

ARiOeyL.jpg

 

no i zoom na miseczkę 

 

0jQqP22.jpg

 

A tam grzyby shiitake, tofu, glony wakame, oraz łosoś i do udekorowania papryka ze szczypiorkiem. 

 

Baza tej zupy to Dashi czyli bulon z glonów kombu, grzybów shittake oraz opcjonalnie płatków bonito/Katsuobushi.

 

zkP2OVr.jpg

 

 

 

Edytowane przez Tynio

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 414,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano
3 godziny temu, Tynio napisał:

Tak zgadza się że to po naszemu "mieszany ryż" jednak historia tego dania jest dużo bogatsza i wiele lat temu był to ukłon w stronę bogów do tego tradycja mówiła o pięciu składnikach


Tak, a w tradycji koreańskiej kuchni klasztornej (która zaczyna robić się znowu modna w sumie), to i ilość składników musiała być utrzymana w ograniczonej ilości, jak i ich rodzaj. To bardzo restrykcyjny odłam koreańskiej w kuchni ostatecznie.

Opublikowano

W ostatni weekend wleciało na talerze 

 

Jajko oraz dodatki tego co było w lodówce.

 

ZRBtUPH.jpg

 

Mcy1Gk1.jpg

 

a na obiad był kurczak z ryżem i chlebkiem Naan  - czyli Butter chicken 

 

yhlL1i7.jpg

 

gBprGoj.jpg

 

OXa6rfv.jpg

 

 

Edytowane przez Tynio

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio robiłem 

 

Sałatkę z bobu i kus kusa

 

3qBIDlC.jpg

 

Ogórki na ostro w marynacie z octu i wódki 

 

zhV1IDr.jpg

 

Schab dojrzewający 

BUn2DrR.jpg

 

Ryba z zapiekanymi ziemniakami oraz surówka z kapusty i marchwi 

 

bC4k7Nl.jpg

 

 

Stek z dziczyzny oraz ziemniaki z czosnkiem i masłem 

 

UZdGDq1.jpg

 

Ser Hallooumi z grilla 

 

4HXIrao.jpg

 

Oraz jajka po indyjsku czyli "Egg lababdar"

 

PEcbAvQ.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako, że przez kilka dni jem pokarmy płynne, albo ciapowate to zrobiłem sobie dziś krem w 15 minut. Zagotowałem pół litra wody, dodałem bulion warzywny ze słoika (spoko skład, praktycznie same warzywa, nawet nie wiedziałem, że takie istnieją), potem dodałem kukurydzę i fasolę z puszki, pół cebuli białej i pół czerwonej, ząbek czosnku,  łyżeczkę zielonej pasty curry, łyżkę tahini, łyżkę masła orzechowego, trochę sosu teriyaki i płatki drożdżowe. Podgotowałem, zblendowałem i wyszło bardzo dobre, z głębokim smakiem. Może ciut za ostre dla mnie, co dziwne, bo tej pasty curry dałem tylko łyżeczkę. Polecam jak najdzie kogoś na podobny krem. Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej.

Opublikowano
W dniu 18.08.2021 o 23:28, krupek napisał:

.....Fotki nie wrzucam, bo trochę głupio wrzucać coś co wygląda jak rzygi po fotkach wyżej.

 

Też kilka lat temu musiałem przez 2 tygodnie jeść płynne pokarmy po operacji, fakt wygląd takie jedzenie średnio jednak można zrobić to tak.

 

VYXLKuT.jpg

 

Zupa krem z krupniku i indyczka

 

JluYfaA.jpg

 

Czosnkowa - ja jadłem bez grzanek.

 

7yvjV75.jpg

Krem z Dyni - też można pominąć grzanki, bo serek sam się rozpływa w zupie :) 

 

 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

 

Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi :sir:

Opublikowano
11 godzin temu, Rudiok napisał:

 

Fajny kanał, może trochę miejscami zbyt fanatyczny, ale też z jego przepisów korzystałem chcąc się podszkolić w ramenach. Aż chyba czas nastawić jakiś na golonkach wieprzowych bo się zimno robi :sir:

 

Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

 

Znasz jeszcze jakieś warte śledzenia kanały? Nie ukrywam, że satysfakcja z dania jest tym większa im bliżej przypomina to zupę z ramenowni. ;) 

 

Jako kontrinspirację warto obejrzeć rameny od Babisha, Umami, Seonkyoung Longest, Pro Home Cooks, Ramen Kaonashi i wyciągnąć z nich średnią :) Fajna jest też seria od Epicurious gdzie pokazują to samo danie robione przez 3 różne osoby z innym doświadczeniem, mają też ramen i jest parę fajnych tipów.

 

Tu z kolei 60 godzinny ramen :turned:

 

Opublikowano

3327.jpg?fit=1000,1000&ssl=1

 

Pierniczony narkotyk, mógłbym pić wiadrami.

Opublikowano

Spróbuj jakiegoś shake, bo one są inne niż zwykłe.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.09.2021 o 20:53, Rozi napisał:

3327.jpg?fit=1000,1000&ssl=1

 

Pierniczony narkotyk, mógłbym pić wiadrami.

 

:reggie:

 

Dałem się wkręcić. Przecież to jest niepijalne przez ten sztuczny smak truskawki :/

Opublikowano

Ja lubię ten sztuczny smak truskawki, jestem fanem truskawkowego szejka z Maka :lapka:

Opublikowano
7 minut temu, Rozi napisał:

Ja lubię ten sztuczny smak truskawki, jestem fanem truskawkowego szejka z Maka :lapka:

 

A to pardon, to wiele tłumaczy :sir:

Natomiast konsystencja na plus, może kiedyś spróbuję innego smaku. 

Opublikowano

Takiego smaku truskawy to chyba najlepiej szukać w odżywkach białkowych, niektóre mają bardzo intensywny posmak sztucznej truskawki, a do tego są bez cukru. Można sobie zrobić koktajl smaczny i odżywczy, albo nawet omleta, czy ciastka. 

Opublikowano

FAKZBvKUUAoRrXA.thumb.jpeg.8cabc23670a6870cbfdddcaa97cf9e76.jpeg

 

Jeśli ktoś lubi ciemną czekoladę i ser, to serdecznie polecam 

Spoiler

trzymać się z daleka od tego chujostwa

 

Opublikowano

Zaskakująco smacze paczkowane sushi z biedry. Często biore na testy jakieś te sushi z marketów i ogólnie to dobre nie są, a to opierdoliłem ze smakiem.
Sushi Sushi Toshii - 13% TANIEJ! - promocja Biedronka - Ding.pl

Opublikowano

No te Kauflandowe czy Lidlowe to jak się uda z przewagą na słabiznę (najczęściej twardy i kwaśny ryż i wątpliwej świeżości dodatki), ale Biedra ma coraz lepsze opcje. 

Opublikowano

To z biedry najlepiej mi wchodzi, czasem biore jak musze węgle dobić.

Opublikowano

Lidlowe to mają rolki obtoczone w koperku więc przegrywają z marszu. Jebać tego co wymyślił ryż obtaczany w koprze.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.