mcp 2 044 Opublikowano 13 stycznia 2022 Opublikowano 13 stycznia 2022 zaraz jeszcze napisze, że chodzi w dżinsach po domu Cytuj
Tynio 1 021 Opublikowano 14 stycznia 2022 Opublikowano 14 stycznia 2022 (edytowane) 17 godzin temu, Mejm napisał: Ty nie mozesz byc prawdziwy. Jestem i nawet mieszkam w tym samym mieście co Ty, a i ostatnio nawet pojawiłem się gościnnie na YT 12 godzin temu, Kalel napisał: Tynio, proste pytanie - co ty starasz się nam, prostym graczom, udowodnić? Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem i nie wiedziałem co Ci napisać bo nigdy nie myślałem że foty z tego co gotuję mają coś udowadniać. Jestem prostym człowiekiem mieszkającym w wielkim mieście który pracował w korpo, które wysysało ze mnie całą radość i powodowało że nawet grać się nie chciało po takiej orce, przez co granie nie przynosiło mi żadnej przyjemności. Jakieś 10-12 lat temu okazało się że w kuchni zapominam o tym całym gównie, pomogło mi to przetrwać i nauczyć się trochę gotować. Jako że mam prostą i normalną rodzinę, zasmakowało im to co robię i stwierdzili że fajnie by było jak bym więcej gotował w domu, a że żona pracuje na zmiany i często jej nie ma w domu to po zmianie pracy poświeciłem więcej czasu gotowaniu, mojej rodzinie oraz graniu w gry. Prosta odpowiedz, gotowanie to moja pasja, która mnie odpręża i relaksuje, tak jak granie, bardzo lubię grać oraz zbierać stare gry i konsole. Co chciałem udowodnić prostym graczom? Że i gracz oraz totalny laik może odnaleźć się w kuchni, a jak by tego tematu nie było to bym tylko brał udział w innych dyskusjach. Nie jestem jedynym graczem, który gotuję i lubię czytać jak ktoś opisuje jakieś proste triki w kuchni bo można ciekawych rzeczy się nauczyć. Podobne pytanie można zadać graczom, którzy przechodzą Soulsy 8 raz i co oni chcą udowodnić prostym graczom, którzy nie mają smykałki do tego typu gier. 11 godzin temu, mcp napisał: zaraz jeszcze napisze, że chodzi w dżinsach po domu Kiedyś tak, teraz już się to zmieniło, po domu w fartuszku już teraz chodzę a w kieszeni mam pada od konsoli i łyżkę do mieszania w garze Edytowane 14 stycznia 2022 przez Tynio 5 2 Cytuj
michal 558 Opublikowano 14 stycznia 2022 Opublikowano 14 stycznia 2022 kapuśniak. Lubicie to gracze? 1 Cytuj
Shankor 1 650 Opublikowano 14 stycznia 2022 Opublikowano 14 stycznia 2022 Łychę mam codziennie wieczorem... Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 14 stycznia 2022 Opublikowano 14 stycznia 2022 20 minut temu, michal napisał: kapuśniak. Lubicie to gracze? Dziś będzie robiony I to taki żeby łyżka stała 4 1 1 Cytuj
Bjały 2 956 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 Kuchcik Bjały i wypieki. Ostatnio robiłem kremówki ale nie zrobiłem foty, mam z sierpnia jak robiłem dla ziomów z pracy, oraz Oreo. 2 1 Cytuj
Faka 4 047 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 Za 21:37 zawsze propsy, jak ktoś rozumie internetowe lore. Cytuj
Figaro 8 275 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 W dniu 14.01.2022 o 13:24, Rudiok napisał: Dziś będzie robiony I to taki żeby łyżka stała mam duży swojej kapusty kiszonej do wykorzystania, masz jakiś przepis na kapuśniak? Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 Godzinę temu, Figaro napisał: mam duży swojej kapusty kiszonej do wykorzystania, masz jakiś przepis na kapuśniak? No to tak: - Majeranek. - Kminek. - Ziele angielskie. - Liść laurowy. - Kapusta + kwas z kapusty. * Wkładka mięsna - moje ulubione combo to kości wędzone + kawałek boczku + kawałek kiełbasy. * Włoszczyzna. * Cebula - 1 obrana i 1 nieobrana. * Czosnek. * Ziemniaki. To co z gwiazdką to tak naprawdę opcjonalne, no ale podbija smak i treściwość (bo taki kapuśniak to = jedno danie). Jak masz w domu szybkowar to wygrałeś w życie i sobie ułatwisz, jak nie to trochę po prostu cię czeka trochę dłużej gotowania. 1a. Siekasz drobno cebulę i nastawiasz na oleju na wolnym ogniu niech sobie pyrka i się karmelizuje. 1b. Kroisz w kostkę boczek i kiełbasę i obsmażasz na suchej patelni żeby wytopić tłuszcz. 1c. Zagotowujesz 2-3 ziemniaki w łupinach i odstawiasz do ostygnięcia. 2. Wkładkę mięsną zagotowujesz z dodatkiem soli, ziela i liścia laurowego. 3. Po 15/35 minutach gotowania (szybkowar/garnek) dorzucasz włoszczyznę + nieobraną (ale dobrze umytą) cebulę + kilka ząbków czosnku i nastawiasz na dalsze gotowanie na 15/30-40 minut (szybkowar/garnek) aż warzywa zmiękną. 4. Wyciągasz mięso i warzywa, po przestygnięciu oddzielasz mięso od kości a marchewkę kroisz w kostkę. Do garnka dodajesz odciśniętą i pokrojoną kapustę (proporcje zależne od smaku, min. 1 kg na 2 litry wywaru), dodajesz łyżeczkę kminku i majeranku i nastawiasz na gotowanie 20/45 minut (szybkowar/garnek), aż zmięknie wg osobistych preferencji. 5. Jak już kapusta zmiękła dodajesz odsączoną, karmelizowaną cebulę, mięso, boczek, kiełbasę, pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchew i chwilę gotujesz żeby się smaki połączyły. Na koniec doprawiasz solą/pieprzem/kwasem z kapusty. W dzisiejszym łyżka stała jak Mejmowi na widok PS4 Spoiler 6 1 Cytuj
Boomcio 4 144 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 Bomciowi też stoi łycha w garze. Ale to kapucha z grochem, którą stawiam ponad kapuśniaki 2 Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 33 minuty temu, Boomcio napisał: Bomciowi też stoi łycha w garze. Ale to kapucha z grochem, którą stawiam ponad kapuśniaki O, widzę koneser. U mnie w zamrażarce obowiązkowo kilka porcji kapusty z grochem bo jak na Wigilię zrobię to zawsze zostaje Cytuj
Boomcio 4 144 Opublikowano 15 stycznia 2022 Opublikowano 15 stycznia 2022 U mnie nigdy nie zostaje Z młodym zrobiliśmy pół gara. Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 16 stycznia 2022 Opublikowano 16 stycznia 2022 11 godzin temu, Boomcio napisał: U mnie nigdy nie zostaje Z młodym zrobiliśmy pół gara. No ja robię z dwóch 3,5 kg wiader kapusty Widzę, że groch al dente, ja ostatnio przerzuciłem się na trochę bardziej rozgotowany, coś mi lepiej wchodzi. Coś jeszcze dodajesz? Ja jedynie podsmażoną cebulkę i sok z cytryny do smaku. Aa, i polecę jedyny prawilny groch od Stefika: 1 Cytuj
Boomcio 4 144 Opublikowano 16 stycznia 2022 Opublikowano 16 stycznia 2022 Drobno pokrojony i podsmażony boczuś. 2 Cytuj
Bjały 2 956 Opublikowano 17 stycznia 2022 Opublikowano 17 stycznia 2022 W dniu 15.01.2022 o 21:45, Boomcio napisał: U mnie nigdy nie zostaje Z młodym zrobiliśmy pół gara. Po takim jedzeniu to pewnie lecą bomby jak na Bagdad Cytuj
Boomcio 4 144 Opublikowano 17 stycznia 2022 Opublikowano 17 stycznia 2022 Ło, mało powiedziane XD Cytuj
Figaro 8 275 Opublikowano 5 lutego 2022 Opublikowano 5 lutego 2022 Smażony ryż z boczkiem i kimchi. Mogę to jeść codziennie, zakurwiście dobre. 1 1 Cytuj
Kontdrad 19 Opublikowano 12 lutego 2022 Opublikowano 12 lutego 2022 Chlebek pita z jakiegoś przepisu z yt a jeśli chodzi o mięso to zmielilem kg udźca, przyprawilem, zawinalem w folię i zamrozilem. Później tylko ostrym nożem odcinalem plasterki i wrzucalem na rozgrzaną patelnię. Spoiler 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 18 lutego 2022 Opublikowano 18 lutego 2022 Suszi z katowickiej Mijuby, ceny niskie, a smakuje nam jak skurczysyn, tutaj 50 rolek za 60 (!) złotych, futomaki z warzywami z serkiem philadelphia, sałatką krabową, warzywami w tempurze, pieczonym łososiem, kurczakiem w panko (japończycy mdleją), oraz hosomaki z tykwą, oshinko, ogórkiem, surimi i łososiem, no pyszne panie zajebiste w chuj: Cytuj
wet_willy 2 166 Opublikowano 19 lutego 2022 Opublikowano 19 lutego 2022 Ja jebie to dla ciebie? Ja jestem juz ulancem ale jak zamawiam Bento Boxa i 18 kwalkow to z tego 3 posilki mam xD Cytuj
WisnieR 2 767 Opublikowano 19 lutego 2022 Opublikowano 19 lutego 2022 Ja zazwyczaj kupuje te "gotowce" w hipermarketach ale ostatnio zaczęliśmy sami z żoną robić. Raz, że taniej, dwa że dobre, no i fajnie tak sobie porolować samemu jednak. Trzeba zacząć robić inne rodzaje też ale na razie skupiliśmy na tym co jest w Thermomixie w przepisach. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 19 lutego 2022 Opublikowano 19 lutego 2022 Godzinę temu, wet_willy napisał: Ja jebie to dla ciebie? Ja jestem juz ulancem ale jak zamawiam Bento Boxa i 18 kwalkow to z tego 3 posilki mam xD Dla dwóch osób, dojadaliśmy dzisiaj też Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 19 lutego 2022 Opublikowano 19 lutego 2022 Pierogi z bryndzą, bryndzowe haluszki ze skwarkami i haluszki z kapustą i kiełbasą. Słowacy, wy zdolne skurwysyny Miejscówka - Koliba Kamzik po lepsiejszej czyli słowackiej stronie Tater. PS To jest talerz dla 2-3 osób jakby kto pytał 4 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.