Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano

Kurczak po tajsku z Mr. Hung's (dawne Zen Thai), moje guilty pleasure:

 

IMG_20220225_132627.jpg

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 414,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

Chyba zawieszenie broni w walce o poprawę zdrowia :rayos:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę się narobiłem ale liczę, że końcowy efekt wynagrodzi. Jeszcze jakieś 45min w piekarniku

IMG_20220313_123801.thumb.jpg.6d73502760888a2dbfdf699bdf549d19.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Kontdrad napisał:

Trochę się narobiłem ale liczę, że końcowy efekt wynagrodzi. Jeszcze jakieś 45min w piekarniku

IMG_20220313_123801.thumb.jpg.6d73502760888a2dbfdf699bdf549d19.jpg

Co to?

Opublikowano

Ciasto na babkę ziemniaczaną z boczkiem, kiełbasą i cebulą.

Opublikowano
3 minuty temu, krupek napisał:

Wygląda na babkę ziemniaczaną przed pieczeniem.

Mi zawsze ziemniaki ciemnieją, a tu ta biel mnie zmyliła.

Opublikowano

Szklanką gotującego mleka zalałem przed przyprawianiem, przeczytałem o tym ostatnio w internecie.

Opublikowano

Masz wyżej napisane, ale pewnie smakuje lepiej niż wygląda 

Opublikowano
18 minut temu, Jotrazydwa napisał:

No fajne klapki ale co to jest do jedzenia na tych fotach? o__O

 

Babki ziemniaczanej kto nie jadł, ten nie zaznał życia na krawędzi :lapka:

 

Opublikowano

W moich stronach, to na babkę ziemniaczaną mówi się kugel. Bardzo dobre jedzenie, a jak jeszcze z boczkami zmieszasz to ambrozja w gębie. 

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś 

 

Przygoda zaczyna się od takiego 16 litrowego garnka

 

a3KfhuG.jpg

 

7ZTRr07.jpg

 

Wychodzi około 7-8 litrów 

 

6T9v65H.jpg

 

Ostatnio nie miałem już słoika to wlałem do kufla  bo był pod ręką :) 

 

Mięsa i warzyw sporo zostaje ....

 

midhgi1.jpg

 

Ostatnio koło 3,5 kg 

 

Więc mielę wszystko, oczywiście bez kości.

 

r3W7iJF.jpg

 

No i czas na pasztet 

 

Spoiler

cOzqH5m.jpg

 

huazzUg.jpg

 

h8f4bgt.jpg

 

Wyszło ponad 4kg pasztetu, trochę rozdałem, reszta była na święta oraz zamroziłem jeden 

 

Bulion jest bez dodatku soli więc mogę mieszać ze wszystkim 

 

qatXwnn.jpg

 

Z kiełbasą oraz warzywami 

 

y0XYeiw.jpg

 

Spoiler

BtyZKV4.jpg

 

MbK8pwJ.jpg

 

Pyszna ostra zupa która przypomina gulaszową 

 

Można ograniczyć się do dodaniu kilku składników i wychodzi zupa PHO

 

qw0tHer.jpg

 

Spoiler

vHv6MFa.jpg

 

mHfUzOm.jpg

 

9L9gAtt.jpg

 

Tom Kha Gai z boczniakami 

 

REvo0Qu.jpg

 

Spoiler

XLNZ5Gq.jpg

 

Dodaje też kiszone Kimchi 

 

yZWEYKS.jpg

 

Ostra zupa Tom Yum

 

cTJMus6.jpg

 

Spoiler

lgX0Nop.jpg

 

 

Czasem coś zostaje w lodówce i robię mieszankę warzywną dodając pastę z sojową

 

503rB0S.jpg

 

 

Zupa z fasolą oraz boczniakami 

 

a6VuwLY.jpg

 

Spoiler

9gT37IX.jpg

Sushi też było 

 

36N5HD9.jpg

 

ZoLT8KW.jpg

 

Ostatnio testowałem przepis jakie znalazłem w Lidlu Czeskim - na takie kanapeczki

 

qvDCxR1.jpg

 

E8lhSKi.jpg

 

Spoiler

IU2IYkb.jpg

 

oSHVQsm.jpg

 

T0o7VPl.jpg

 

N71OIru.jpg

 

SmOpiOu.jpg

 

BrlZnYy.jpg

 

Smalec też jest zawsze w lodówce jak goście wpadną :)

 

Ostatnio robiłem też śledzie i trochę zostało 

 

pJflteV.jpg

 

Więc zrobiłem sałatkę z burakami 

 

yadklIC.jpg

 

Spoiler

TWGvgWR.jpg

 

Polecam choć raz spróbować frytek z batatów 

 

jusDOIi.jpg

 

U mnie szybko znikają ze stołu 

 

A jak frytki to często do frytek smażę rybę i dodaje kimchi

 

V5omdT3.jpg

 

Robiłem też chleb razowy 

 

ctknvqB.jpg

 

GpE6lTp.jpg

 

Hit weekendowy to sandwich z kurczakiem, jajkiem i boczkiem 

 

rhpRCf6.jpg

 

gegu0Pk.jpg

 

Spoiler

scjtzmc.jpg

 

5mkEbo9.jpg

 

Lubię robię z resztek jakie mam w lodówce bo wychodzą ciekawe dania

 

dYSVRHN.jpg

 

Spoiler

DVPTaw5.jpg

 

Trgqlo3.jpg

 

 

 

fFWiqML.jpg

 

BkoZdj9.jpg

 

No i na koniec coś szybkiego 

 

hkcpySG.jpg

 

 

nQqdOxB.jpg

 

F5K9XNn.jpg

 

7JyVgP0.jpg

 

PB5Jeeh.jpg

 

 

 

Opublikowano
On 2/25/2022 at 5:30 PM, Rozi said:

Kurczak po tajsku z Mr. Hung's (dawne Zen Thai), moje guilty pleasure:

 

IMG_20220225_132627.jpg


Co to jest za sos do makaronu?

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tofu BBQ Teriyaki w sezamie, z marchewką, puree z groszku i ogórem kiszonym, do tego ryż jaśminowy. Od dawna za mną chodziło :yano:

 

IMG20220522144316.thumb.jpg.1a479a0bc99bba8cc47bd1fc12a2cb1b.jpg

 

 

Edit

Aa chuj, za słabo przyprawiona marynata wyszła :frog:

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zawsze jak zajeżdżam do Pozen city to muszę opędzlowac bufet sushi. Płacisz raz i masz all you can eat, roleczki płyną po wodzie do ryja takimi łódkami prosto spod noża kucharza, można też bez dopłat dodatkowych brać dania z karty.

 

Ojebawszy prawie 40 krążków różnych futomakow i kaliforniów, do tego łosoś pieczony teriyaki, a także krewetki w tempurze z sosem chilli majonezowym. Chyba z 2000 kcal, niczego nie żałuję xD Z buta wracałem z rynku żeby choć trochę podczas spaceru ułożyło się w żołądku.

Opublikowano

Zero problemu xD Jak kupuje zestawy na wynos typu tacki po 75-100 to sam z żoną zjadam na raz :D Ale dla pewności szedłem na total glodniaka, bo wiedziałem, ze jest dużo różnych wariantów do opędzlowania.

Opublikowano
2 godziny temu, _Red_ napisał:

Zawsze jak zajeżdżam do Pozen city to muszę opędzlowac bufet sushi. Płacisz raz i masz all you can eat, roleczki płyną po wodzie do ryja takimi łódkami prosto spod noża kucharza, można też bez dopłat dodatkowych brać dania z karty.

 

Ojebawszy prawie 40 krążków różnych futomakow i kaliforniów, do tego łosoś pieczony teriyaki, a także krewetki w tempurze z sosem chilli majonezowym. Chyba z 2000 kcal, niczego nie żałuję xD Z buta wracałem z rynku żeby choć trochę podczas spaceru ułożyło się w żołądku.

Co za lokal i ile taki eat pass?

 

Ja wczoraj byłem w nowej tajskiej. Zawsze mnie to rozluźnia jak drogie jest w PL ich żarcie (takie naprawdę prawie tajskie) w stosunku do tego, jak tanie jest u nich. U nas za dwie osoby, tam zje 4-5…

 

W ogóle ostatnimi czasy widzę duży wysyp knajp tajskich czy japońskich. Nawet w moim Gorzowku kilka nowych takich przybytków się otworzyło. W sumie fajnie, bo to mega kuchnia i dość zdrowa. 

 

Jakby ktoś kiedyś był w Gorzowie służbowo czy tam na jakiś żużel, to polecam Tajkę, jak będziecie chcieli dobre tajskie przyjąć.

Sajgonki, kalmary, pata taj :), drunking taj (pikantna wołowina)  wsio naprawdę dobre. Do tego pycha piwko (2 dałem:obama:) i drinki tajskie. Ofc rachuneczek typowo na polski ład czyli prawie 2 bomby za 2 osoby :( 

 

498EDFDE-A75B-4D19-85F1-9BCAD5F822BE.thumb.jpeg.dd981b6f4f50c2ed2fd14238b243f8d0.jpeg

 

5F93B6EC-E0B3-4EDB-A4A7-D0EB4223BAF9.thumb.jpeg.8d0bd4b610536611ac76d6b4ca12928d.jpeg

 

2E4048E7-7F7C-4362-9039-F6B52FD344CE.thumb.jpeg.4220cd6e3e59dcefae1a9ac6e60a16e2.jpeg

 

C5AEBEED-50AF-427A-9B68-655E14135024.thumb.jpeg.de3ce9969d3d62aa07febefa34d4f99f.jpeg

 

 

 

Opublikowano

Riki tiki z Ameryki :)

 

@balon Zindo Sushi na Kramarskiej, aktualnie 89 zł od osoby (z wliczonym obligatoryjnym serwisem 5%) za 2h foodpassa (przy czym nie widzę opcji by żołądek pozwolił tam konsumować dłużej niż 1-1.5h chyba że jesteś jak jakiś zawodowy competitive eater z YouTube xd).

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.