Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem sobie greckie galaretki w Lidlu bo na obrazku przypominały mi trochę mochi... Tragedia, konsystencja kitu, mega słodkie, posmak jakiegoś leku, kompletnie nie rozpuszcza się. NIE polecam, to chyba najgorsze słodycze jakie kiedykolwiek jadłem.

image.thumb.jpeg.32cf0bf37290a0f3d2bccb4c05b52a21.jpeg

Opublikowano

 

Cytat

 Tragedia, konsystencja kitu

 

image.png.f58551acc33fac9d498e16e2b0f48d5e.png

image.png.d3b2bbafa9fd712d40984e6403e5e5bc.png

 

 

image.jpeg.d048042f49a4834006006674af499062.jpeg

 

 

xdd

 

A ja dziś zrobiłem zawijane kanapeczki z pełnoziarnistej tortilli, serka śmietankowego, łososia wędzonego, koperku, świeżego ogórka. Poleżało zawinięte w folię w lodówce aż do "usztywnienia", potem pokrojone w krążki. Mógłbym to żreć w opór <3

  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.05.2021 o 14:52, Tynio napisał:

Dawno nic nie dawałem, bo czekałem by mi smak po Covid-19 wrócił.

 

Już jest lepiej więc jedzonko jakie ostatnio robiłem 

 

9PQZill.jpg

 

nAwHRId.jpg

 

VXg61LR.jpg

 

Dwie wersje sushi wegetariańskie i z rybą.

 

No i burger 

 

aZsXKL2.jpg

 

  Ukryj zawartość

Q6hcd1R.jpg

 

A do tego piwko ... fotki poleciały do odpowiedniego wątku. 

@Tynio co to za zupka? I czy można przepis? Żona chce zrobić. I na zupę tajską bo już jest znudzona typowymi zupami polskimi. I chciałaby więcej przepisów na zupy bo jest psychofanką. Masz od niej pozdro i jako artystka podziwia Twoją arystyczną gastro twórczość :pawel:

Edytowane przez mitra
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.06.2022 o 22:52, mitra napisał:

@Tynio co to za zupka? I czy można przepis? Żona chce zrobić. I na zupę tajską bo już jest znudzona typowymi zupami polskimi. I chciałaby więcej przepisów na zupy bo jest psychofanką. Masz od niej pozdro i jako artystka podziwia Twoją arystyczną gastro twórczość :pawel:

 

To jest wariacja zupy Tom Yum 

 

40-60 g pasty Tom Yum (można dodać ostrą paprykę jak chcesz mieć ostrą zupę)

3-4 pomidory  lub tak jak ja dałem około 15 pomidorów koktajlowych 

3/4 puszki mleka kokosowego

400 g fileta z kurczaka

1/2 puszki grzybów słomianych, ja dałem zwykłe mun

1,75 l bulionu nie solonego 

1 cebula

2-3 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym jak ktoś nie lubi) 

1 łyżeczka cukru trzcinowego 

1 łyżka oleju sezamowego 

1 marchewka 

5-10 szt groszku cukrowego

1/4 rzepy lub kalarepy 

1/2 kapusty pak choi

1/2 ostrej papryki  (opcjonalnie) 

2-3 łyżki oleju 

1/2 -1 limonka (zależy czy lubicie kwaśne) 

2-4 liście kafiru

1 trawa cytrynowa (jako opcja zamiennie za limonkę) 

 

do smaku  sól lub sos sojowy

 

Głęboki garnek  i do niego wlać olej dodać cebulę oraz kurczaka (filet), pomidory, najlepiej bez skórek lub można smażyć i wyciągać z garnka.

Dodać twarde warzywa takie jak marchew, rzepa i zalać bulionem, poczekać by się zagotowało i dodać pastę tom yum, dodać resztę składników.

 

Gotować około 7-10 minut i można ewentualnie dodać mleka kokosowego lub przyprawy.

U mnie warzywa są lekko twarda , a nie taka rozpadająca się, można trochę dłużej gotować i będą miękkie, ale ja lubię jak groszek chrupie. 

Wyjdzie naprawdę gęsta zupa, moja młoda jeszcze chce do tego makaronu.

To nie jest zupa Tom Yum 1 do 1 bo na kurczaku oraz sporo jest dodatków. 

 

Dobre jest to że można sobie modyfikować i zamiennie za groszek czy rzepę dać na sam koniec trochę cukinii, pieczarki brunatne też mogą być zamiennie za mun czy za słomkowe. 

Kapusta pekińska zamiennie za pak choi  

 

Smacznego 

  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tynio napisał:

 

To jest wariacja zupy Tom Yum 

 

40-60 g pasty Tom Yum (można dodać ostrą paprykę jak chcesz mieć ostrą zupę)

3-4 pomidory  lub tak jak ja dałem około 15 pomidorów koktajlowych 

3/4 puszki mleka kokosowego

400 g fileta z kurczaka

1/2 puszki grzybów słomianych, ja dałem zwykłe mun

1,75 l bulionu nie solonego 

1 cebula

2-3 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym jak ktoś nie lubi) 

1 łyżeczka cukru trzcinowego 

1 łyżka oleju sezamowego 

1 marchewka 

5-10 szt groszku cukrowego

1/4 rzepy lub kalarepy 

1/2 kapusty pak choi

1/2 ostrej papryki  (opcjonalnie) 

2-3 łyżki oleju 

1/2 -1 limonka (zależy czy lubicie kwaśne) 

2-4 liście kafiru

1 trawa cytrynowa (jako opcja zamiennie za limonkę) 

 

do smaku  sól lub sos sojowy

 

Głęboki garnek  i do niego wlać olej dodać cebulę oraz kurczaka (filet), pomidory, najlepiej bez skórek lub można smażyć i wyciągać z garnka.

Dodać twarde warzywa takie jak marchew, rzepa i zalać bulionem, poczekać by się zagotowało i dodać pastę tom yum, dodać resztę składników.

 

Gotować około 7-10 minut i można ewentualnie dodać mleka kokosowego lub przyprawy.

U mnie warzywa są lekko twarda , a nie taka rozpadająca się, można trochę dłużej gotować i będą miękkie, ale ja lubię jak groszek chrupie. 

Wyjdzie naprawdę gęsta zupa, moja młoda jeszcze chce do tego makaronu.

To nie jest zupa Tom Yum 1 do 1 bo na kurczaku oraz sporo jest dodatków. 

 

Dobre jest to że można sobie modyfikować i zamiennie za groszek czy rzepę dać na sam koniec trochę cukinii, pieczarki brunatne też mogą być zamiennie za mun czy za słomkowe. 

Kapusta pekińska zamiennie za pak choi  

 

Smacznego 

Wielkie dzięki @Tynio. Zapisuję do kajetu i będziemy próbować za jakiś czas.

:hi:

Opublikowano

Zainspirowane wizytą w katowickim Burgi, zrobione po swojemu:

 

- frytki: długie cienkie z piekarnika, następnie podsmażone na patelni na resztkach tłuszczu puszczonego przez uprzednio smażony tam wędzony boczek i zmieszane z przyprawą do ziemniaków Kamis

- sos: wspomniany podsmazony boczuś, następnie pocięty na wiórki w blenderze i zmieszany z jogurtem, majonezem, pieprzem, solą

- zwiórkowany w blenderze cheddar

 

Wsio razem zapieczone w piekarniku przez kolejne 5 min (aż sos zgęstnieje z serem w jeden zajebisty dip), na końcu świeży szczypior

 

Ojejku opierdolilem jedna blachę w 3 minuty, moje tętnice nie żałują.

 

 

IMG_20220626_123614.thumb.jpg.0b45f5453b1ecb2499c2a54cc9913583.jpg

 

 

  • Plusik 1
  • Lubię! 5
Opublikowano
2 minuty temu, _Red_ napisał:

Ojejku opierdolilem jedna blachę w 3 minuty, moje tętnice nie żałują.

Do tego momentu myslalem, ze to bedzie obiad dla calej rodziny xDDD

 

Ale podsunales mi pomysl na zblendownie chedara. Takie wiorki powinny lepiej sie topic na burgerach niz odkrojony plaster.

Opublikowano

Tak, właśnie częściej ostatnio kupuje ser w bloczku, kroje na kilka kostek i blenduje parę sekund. Wióry są bardziej "wydajne". Przykrywają duża powierzchnię, lepiej się topią, a finalnie żremy mniej sera niż jak położymy cały plaster. Na grzanki głównie w tej formie dodaję.

  • Plusik 1
Opublikowano

Ser-io. Jak na grzanki poloze plastry tak żeby przykryły bagietkę to ze 100 gramów idzie xd A wiórki to mniej niż połowa tego, a wsio ładnie przykryte.

Opublikowano

Wołowina może być sztosik, przepis można rozwijac ;)

 

AF1QipPsc3kXo5J1vBx_cksFXRVhK495ys3q5oso

 

Tu z fotek w Google z tej knajpy, domyślam się że wersja z całymi kawałkami boczusia. Ja chciałem zrobić bacon mayo.

 

Dzapanello tu może robić jeszcze robote + sriracha mayo i prażona cebulką :banderas:

 

Opublikowano

to sa dosyc popularne fastfoody, nie ma u was miejsc serwujacych loaded fries? Z chilli to chyba jedne z bardziej popularnych, ja czesto robie samemu tak na dobra garsc frytek usmazonych daje lyzke chilli i posypuje cheddarem i zapiekam.

W Kanadzie to nawet jest potrawa narodowa, zwie sie Poutine.

Opublikowano

No właśnie jakoś specjalnie nie zauważyłem tego typu żarcia. Poutine tak, w Antlerze (burgerownia), ale było imho słabe, rozmiekłe fryty z sosem gulaszowym.

Opublikowano (edytowane)

Trochę jedzonka z Czarnogóry, najszybsze skojarzenie jakie można napisać o tamtejszej kuchni to: GRILL
Mięsko z grilla to podstawa, słodka biała cebula? Zawsze. Dodatkowo Pršut czyli dojrzewająca szynka ale w ich wykonaniu dodatkowo lekko podwędzana. Grillowane kalmary i ośmiorniczki w towarzystwie ziemniaczków z zieloną botwiną. Bonus content to kebab, który kupiłem sobie na siłę mimo, że nie byłem głodny. Pierwsza lepsza buda z kebsem żeby w celach naukowych sprawdzić podobieństwa i różnice między naszymi kebami z budy. No dobry taki kebs. Można zjeść ale nie ma szału. No i rakija, którą raczyłem się wieczorami :reggie:
Bardzo dobre pieczywo, miejscowi mają szajbę na punkcie piekarni, które są wszędzie a wiele z nich czynne jest do późnych godzin nocnych. Zupa rybna z kawałkiem ichniego białego pieczywa :wub: coś wspaniałego

 

kalmary.jpg

kebs.jpg

 

grill1.jpg

grill2.jpg

szynka.jpg

Edytowane przez Krzysztof93
  • Plusik 4
  • Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

Red, namówiłeś draniu. Moje aorty ci tego nie wybaczą.

Doszła pikantna wołowinka w kształcie byczej głowy - dla amerykanskiego klimatu, w końcu 4 lipca tuż, tuż :D

 

 

 

20220627_164612.jpg

Tylko forma w kształcie byczej głowy jakaś taka tańsza była

Spoiler

20220627-165953.jpg

 

 

Edytowane przez Crazy Horse
  • Lubię! 3
  • Haha 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...