balon 5 324 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Mejm to ma fejm Za 2 bomby to wiadomo, że dajka. @_Red_ czyli standard 2 bomby, na 2 osoby. Coś wypijesz to nawet ponad dwie paczki. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 961 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Kupiłem sobie greckie galaretki w Lidlu bo na obrazku przypominały mi trochę mochi... Tragedia, konsystencja kitu, mega słodkie, posmak jakiegoś leku, kompletnie nie rozpuszcza się. NIE polecam, to chyba najgorsze słodycze jakie kiedykolwiek jadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Cytat Tragedia, konsystencja kitu xdd A ja dziś zrobiłem zawijane kanapeczki z pełnoziarnistej tortilli, serka śmietankowego, łososia wędzonego, koperku, świeżego ogórka. Poleżało zawinięte w folię w lodówce aż do "usztywnienia", potem pokrojone w krążki. Mógłbym to żreć w opór <3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 19.05.2021 o 14:52, Tynio napisał: Dawno nic nie dawałem, bo czekałem by mi smak po Covid-19 wrócił. Już jest lepiej więc jedzonko jakie ostatnio robiłem Dwie wersje sushi wegetariańskie i z rybą. No i burger Ukryj zawartość A do tego piwko ... fotki poleciały do odpowiedniego wątku. @Tynio co to za zupka? I czy można przepis? Żona chce zrobić. I na zupę tajską bo już jest znudzona typowymi zupami polskimi. I chciałaby więcej przepisów na zupy bo jest psychofanką. Masz od niej pozdro i jako artystka podziwia Twoją arystyczną gastro twórczość Edytowane 10 Czerwca 2022 przez mitra Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Jadłem ostatnio sos grzybowy z makaronem, bo jest pyszny. Nie mogę doczekać się sezonu foto dla atencji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 49 minut temu, gekon napisał: foto dla atencji Foto zdecydowanie zrobiło robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 W dniu 10.06.2022 o 22:52, mitra napisał: co to za zupka? wygląda na zupę kimchi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 W dniu 10.06.2022 o 22:52, mitra napisał: @Tynio co to za zupka? I czy można przepis? Żona chce zrobić. I na zupę tajską bo już jest znudzona typowymi zupami polskimi. I chciałaby więcej przepisów na zupy bo jest psychofanką. Masz od niej pozdro i jako artystka podziwia Twoją arystyczną gastro twórczość To jest wariacja zupy Tom Yum 40-60 g pasty Tom Yum (można dodać ostrą paprykę jak chcesz mieć ostrą zupę) 3-4 pomidory lub tak jak ja dałem około 15 pomidorów koktajlowych 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g fileta z kurczaka 1/2 puszki grzybów słomianych, ja dałem zwykłe mun 1,75 l bulionu nie solonego 1 cebula 2-3 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym jak ktoś nie lubi) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 marchewka 5-10 szt groszku cukrowego 1/4 rzepy lub kalarepy 1/2 kapusty pak choi 1/2 ostrej papryki (opcjonalnie) 2-3 łyżki oleju 1/2 -1 limonka (zależy czy lubicie kwaśne) 2-4 liście kafiru 1 trawa cytrynowa (jako opcja zamiennie za limonkę) do smaku sól lub sos sojowy Głęboki garnek i do niego wlać olej dodać cebulę oraz kurczaka (filet), pomidory, najlepiej bez skórek lub można smażyć i wyciągać z garnka. Dodać twarde warzywa takie jak marchew, rzepa i zalać bulionem, poczekać by się zagotowało i dodać pastę tom yum, dodać resztę składników. Gotować około 7-10 minut i można ewentualnie dodać mleka kokosowego lub przyprawy. U mnie warzywa są lekko twarda , a nie taka rozpadająca się, można trochę dłużej gotować i będą miękkie, ale ja lubię jak groszek chrupie. Wyjdzie naprawdę gęsta zupa, moja młoda jeszcze chce do tego makaronu. To nie jest zupa Tom Yum 1 do 1 bo na kurczaku oraz sporo jest dodatków. Dobre jest to że można sobie modyfikować i zamiennie za groszek czy rzepę dać na sam koniec trochę cukinii, pieczarki brunatne też mogą być zamiennie za mun czy za słomkowe. Kapusta pekińska zamiennie za pak choi Smacznego 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 2 godziny temu, Tynio napisał: To jest wariacja zupy Tom Yum 40-60 g pasty Tom Yum (można dodać ostrą paprykę jak chcesz mieć ostrą zupę) 3-4 pomidory lub tak jak ja dałem około 15 pomidorów koktajlowych 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g fileta z kurczaka 1/2 puszki grzybów słomianych, ja dałem zwykłe mun 1,75 l bulionu nie solonego 1 cebula 2-3 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym jak ktoś nie lubi) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 marchewka 5-10 szt groszku cukrowego 1/4 rzepy lub kalarepy 1/2 kapusty pak choi 1/2 ostrej papryki (opcjonalnie) 2-3 łyżki oleju 1/2 -1 limonka (zależy czy lubicie kwaśne) 2-4 liście kafiru 1 trawa cytrynowa (jako opcja zamiennie za limonkę) do smaku sól lub sos sojowy Głęboki garnek i do niego wlać olej dodać cebulę oraz kurczaka (filet), pomidory, najlepiej bez skórek lub można smażyć i wyciągać z garnka. Dodać twarde warzywa takie jak marchew, rzepa i zalać bulionem, poczekać by się zagotowało i dodać pastę tom yum, dodać resztę składników. Gotować około 7-10 minut i można ewentualnie dodać mleka kokosowego lub przyprawy. U mnie warzywa są lekko twarda , a nie taka rozpadająca się, można trochę dłużej gotować i będą miękkie, ale ja lubię jak groszek chrupie. Wyjdzie naprawdę gęsta zupa, moja młoda jeszcze chce do tego makaronu. To nie jest zupa Tom Yum 1 do 1 bo na kurczaku oraz sporo jest dodatków. Dobre jest to że można sobie modyfikować i zamiennie za groszek czy rzepę dać na sam koniec trochę cukinii, pieczarki brunatne też mogą być zamiennie za mun czy za słomkowe. Kapusta pekińska zamiennie za pak choi Smacznego Wielkie dzięki @Tynio. Zapisuję do kajetu i będziemy próbować za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zainspirowane wizytą w katowickim Burgi, zrobione po swojemu: - frytki: długie cienkie z piekarnika, następnie podsmażone na patelni na resztkach tłuszczu puszczonego przez uprzednio smażony tam wędzony boczek i zmieszane z przyprawą do ziemniaków Kamis - sos: wspomniany podsmazony boczuś, następnie pocięty na wiórki w blenderze i zmieszany z jogurtem, majonezem, pieprzem, solą - zwiórkowany w blenderze cheddar Wsio razem zapieczone w piekarniku przez kolejne 5 min (aż sos zgęstnieje z serem w jeden zajebisty dip), na końcu świeży szczypior Ojejku opierdolilem jedna blachę w 3 minuty, moje tętnice nie żałują. 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 2 minuty temu, _Red_ napisał: Ojejku opierdolilem jedna blachę w 3 minuty, moje tętnice nie żałują. Do tego momentu myslalem, ze to bedzie obiad dla calej rodziny xDDD Ale podsunales mi pomysl na zblendownie chedara. Takie wiorki powinny lepiej sie topic na burgerach niz odkrojony plaster. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Tak, właśnie częściej ostatnio kupuje ser w bloczku, kroje na kilka kostek i blenduje parę sekund. Wióry są bardziej "wydajne". Przykrywają duża powierzchnię, lepiej się topią, a finalnie żremy mniej sera niż jak położymy cały plaster. Na grzanki głównie w tej formie dodaję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 5 minut temu, _Red_ napisał: a finalnie żremy mniej sera Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Ser-io. Jak na grzanki poloze plastry tak żeby przykryły bagietkę to ze 100 gramów idzie xd A wiórki to mniej niż połowa tego, a wsio ładnie przykryte. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Ja wierze, ale emotka to w kontekscie tej oje.banej blachy frytek z majonezem byla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 :zapiekankareda: Ten nowy wyczyn kulinarny Reda zasługuje na emote tak jak pizza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Też chyba zrobię przy następnej okazji, ale dorzucę pomiędzy fryty jeszcze mieloną wołowinę chilli. Taka modyfikacja Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Wołowina może być sztosik, przepis można rozwijac Tu z fotek w Google z tej knajpy, domyślam się że wersja z całymi kawałkami boczusia. Ja chciałem zrobić bacon mayo. Dzapanello tu może robić jeszcze robote + sriracha mayo i prażona cebulką Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 623 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 to sa dosyc popularne fastfoody, nie ma u was miejsc serwujacych loaded fries? Z chilli to chyba jedne z bardziej popularnych, ja czesto robie samemu tak na dobra garsc frytek usmazonych daje lyzke chilli i posypuje cheddarem i zapiekam. W Kanadzie to nawet jest potrawa narodowa, zwie sie Poutine. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 No właśnie jakoś specjalnie nie zauważyłem tego typu żarcia. Poutine tak, w Antlerze (burgerownia), ale było imho słabe, rozmiekłe fryty z sosem gulaszowym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Krzysztof93 1 253 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 (edytowane) Trochę jedzonka z Czarnogóry, najszybsze skojarzenie jakie można napisać o tamtejszej kuchni to: GRILL Mięsko z grilla to podstawa, słodka biała cebula? Zawsze. Dodatkowo Pršut czyli dojrzewająca szynka ale w ich wykonaniu dodatkowo lekko podwędzana. Grillowane kalmary i ośmiorniczki w towarzystwie ziemniaczków z zieloną botwiną. Bonus content to kebab, który kupiłem sobie na siłę mimo, że nie byłem głodny. Pierwsza lepsza buda z kebsem żeby w celach naukowych sprawdzić podobieństwa i różnice między naszymi kebami z budy. No dobry taki kebs. Można zjeść ale nie ma szału. No i rakija, którą raczyłem się wieczorami Bardzo dobre pieczywo, miejscowi mają szajbę na punkcie piekarni, które są wszędzie a wiele z nich czynne jest do późnych godzin nocnych. Zupa rybna z kawałkiem ichniego białego pieczywa coś wspaniałego Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Krzysztof93 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 (edytowane) Red, namówiłeś draniu. Moje aorty ci tego nie wybaczą. Doszła pikantna wołowinka w kształcie byczej głowy - dla amerykanskiego klimatu, w końcu 4 lipca tuż, tuż Tylko forma w kształcie byczej głowy jakaś taka tańsza była Spoiler Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Crazy Horse 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Limit reakcji wyczerpany, wiec duchowe serduszko daję :* Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 dostałem zawału od samego patrzenia, piękne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.