Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

 

Dwa w jednym: cartoonnetworowska pasja jeszcze z dzieciństwa i czar nostalgii oraz pićko w takowym specyficznym kreskówkowym opakowaniu. Atomówki w wersji mleczno - arbuzowej. Nigdy czegoś takiego nie próbowałem, dopiero był to pierwszy raz i... taką egzotykę to ja polecam! Bardzo dziwnie to smakuje... ale całkiem to dobre! Napój ten porównam w smaku do rozpuszczonego w mleku budyniu malinowego w proszku
 

IMG20240810153740.thumb.jpg.3cba904143cd081cd28f20886a01756e.jpg

 
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To nie są burgery, Bułkęs się specjalizuje w szarpanym wieprzu/wołowinie, mają też polędwiczki z kurczaka. I istnieje sposób na zjedzenie tego, sztućcami!

 

@Rudioknie byłeś nigdy? Jak będziesz w Kato, to wal tam i do Burgiego na Ligotę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rozi napisał(a):

To nie są burgery, Bułkęs się specjalizuje w szarpanym wieprzu/wołowinie, mają też polędwiczki z kurczaka. I istnieje sposób na zjedzenie tego, sztućcami!

 

@Rudioknie byłeś nigdy? Jak będziesz w Kato, to wal tam i do Burgiego na Ligotę.

 

Burgi znane i lubiane, ale Bulkes mam ciągle zapisane na liście do odwiedzenia, jakoś ciągle nie po drodze. Ale widząc te sztosiwa trzeba przyspieszyć :ohboy:

Opublikowano

Do polecenia, naprawdę warto spróbować tych kremów do ,,jedzenia na słodko". Kupione w którymś tam sklepie na allegro w jednym zestawie, zarówno jeden i drugi to kategoria tych dość zdrowych smarowideł a'la ,,masło orzechowe" i ,,nutella". Wartości odżywcze możecie sprawdzić sobie w internecie; oba produkty są strasznie pyszne, czuć w nich posmak naturalności, a nie konserwantów i różnych substancji typu ,,E1212201290", xD. Krem ,,Basia" ma mega dużo smaków; kupiłem już któryś z rzędu krem z tej firmy, każdy inny, i faktycznie: samki różnią się od siebie. Poleeeecam! :)

 

20241025_105911.thumb.jpg.acf299de5e87c7536da81c5d8d297dfe.jpg

  • Plusik 1
Opublikowano

W żabce jest teraz limitowany dr pepper o smaku wiśni. Dobre to, o ile oryginał ma taki delikatny posmak wiśni, to tu jest lepiej wyczuwalny. Jak ktoś lubi, warto sprawdzić. 2 puszki za 6zł. Sam jeszcze wezmę dopóki jest. 

 

A jest też wersja bez cukru, ale tego nie chce mi się sprawdzać.

Opublikowano
5 godzin temu, Mejm napisał(a):

Ten po lewej czy jakis inny? Bo on jest caly czas, przynajmniej w kaufie. 3.50 wiec dil z zabki lepszy.

images?q=tbn:ANd9GcSNaBhrcggrU78AWPqymPj

 

Tak. Żabka chwali się tym, że to limitowana edycja. Może chodzi o to, że puszka jest stylizowana na Halloween.

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz od dłuższego czasu kupiłem Pepsi, no i lekki szok jaki syf się z tego zrobił. Gazu tyle co nic, świeżo po odkręceniu nalałem do szklanki, a podczas picia miałem wrażenie że stała otwarta ze dwa dni. Niezły scam, zwłaszcza za tę cenę, to już nawet cola original z Biedry potrafi być jeszcze gazowana kilka godzin po odkręceniu butelki :yao:

Edytowane przez Josh
Opublikowano

Mięsna plata w Sarajevo '84 w Ljubljanie na Słowenii. Cevapi, pljeskavica, kiełbaski paprykowe, ajvar, kajmak, szopska sałata i lepinje. Klimatyczny lokal udekorowany pamiątkami z igrzysk w Sarajewie. Ukryty w piwnicy w bocznej uliczce a w sezonie to trzeba tam stać nieraz po 2h czekając na stolik. Bardzo dobre jedzenie, a rok bez cevapa to rok stracony. 

 

20241108_071449.thumb.jpg.a63ea7b35677dc9f6f3956880d360e14.jpg

 

20241108_071215.thumb.jpg.8ed4dd3af0baf68f41e11dac276fb688.jpg

  • Plusik 2
  • Lubię! 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Łosoś w kremowym sosie w białym winie, kurkami i szpinakiem :)

GizDu--WkAAZD5t?format=jpg&name=4096x409

  • 600 g filetów łososia
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml białego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki koperku
  • garść szpinaku

Przygotowanie

  • Odciąć skórę z łososia, pokroić go na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
  • Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, włożyć filety łososia i smażyć przez ok. 3 - 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Zdjąć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając zeszklić ją. Dodać czosnek a po chwili smażenia dodać opłukane i osuszone kurki wraz z masłem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać wino i gotować 2 - 3 minuty. Dodać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok 5 minut.
  • Dodać koperek i szpinak, wymieszać, zagotować.
  • W gotujący się sos włożyć łososia i gotować przez ok. 3 - 4 minuty już bez przewracania i mieszania.

 

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/losos-w-kremowym-sosie-z-kurkami-i-szpinakiem

 

Właśnie sam zrobiłem. Jestem w szoku jak dobrze mi to wyszło. Jedząc winko przedziera sie przez wszystkie aromaty przypraw i ziół - naprawdę niebo w gębie. Zrobiłem tylko inaczej niz w przepisie, zdejmując skórę po wstępnym usmażeniu ryby, gdyż skorka spieczona w tedy sama sie odrywa. Słuchajcie, ja dopiero kucharzyć zacząłem od niedawna wiec pewnie prostotę tego dania zawdzięczam łososiowi :reggie: 

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...