Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa w jednym: cartoonnetworowska pasja jeszcze z dzieciństwa i czar nostalgii oraz pićko w takowym specyficznym kreskówkowym opakowaniu. Atomówki w wersji mleczno - arbuzowej. Nigdy czegoś takiego nie próbowałem, dopiero był to pierwszy raz i... taką egzotykę to ja polecam! Bardzo dziwnie to smakuje... ale całkiem to dobre! Napój ten porównam w smaku do rozpuszczonego w mleku budyniu malinowego w proszku

IMG20240810153740.thumb.jpg.3cba904143cd081cd28f20886a01756e.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To nie są burgery, Bułkęs się specjalizuje w szarpanym wieprzu/wołowinie, mają też polędwiczki z kurczaka. I istnieje sposób na zjedzenie tego, sztućcami!

@Rudioknie byłeś nigdy? Jak będziesz w Kato, to wal tam i do Burgiego na Ligotę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rozi napisał(a):

To nie są burgery, Bułkęs się specjalizuje w szarpanym wieprzu/wołowinie, mają też polędwiczki z kurczaka. I istnieje sposób na zjedzenie tego, sztućcami!

@Rudioknie byłeś nigdy? Jak będziesz w Kato, to wal tam i do Burgiego na Ligotę.

Burgi znane i lubiane, ale Bulkes mam ciągle zapisane na liście do odwiedzenia, jakoś ciągle nie po drodze. Ale widząc te sztosiwa trzeba przyspieszyć :ohboy:

Opublikowano

Do polecenia, naprawdę warto spróbować tych kremów do ,,jedzenia na słodko". Kupione w którymś tam sklepie na allegro w jednym zestawie, zarówno jeden i drugi to kategoria tych dość zdrowych smarowideł a'la ,,masło orzechowe" i ,,nutella". Wartości odżywcze możecie sprawdzić sobie w internecie; oba produkty są strasznie pyszne, czuć w nich posmak naturalności, a nie konserwantów i różnych substancji typu ,,E1212201290", xD. Krem ,,Basia" ma mega dużo smaków; kupiłem już któryś z rzędu krem z tej firmy, każdy inny, i faktycznie: samki różnią się od siebie. Poleeeecam! :)

20241025_105911.thumb.jpg.acf299de5e87c7536da81c5d8d297dfe.jpg

• Plusik 1
Opublikowano

W żabce jest teraz limitowany dr pepper o smaku wiśni. Dobre to, o ile oryginał ma taki delikatny posmak wiśni, to tu jest lepiej wyczuwalny. Jak ktoś lubi, warto sprawdzić. 2 puszki za 6zł. Sam jeszcze wezmę dopóki jest. 

A jest też wersja bez cukru, ale tego nie chce mi się sprawdzać.

Opublikowano
5 godzin temu, Mejm napisał(a):

Ten po lewej czy jakis inny? Bo on jest caly czas, przynajmniej w kaufie. 3.50 wiec dil z zabki lepszy.

images?q=tbn:ANd9GcSNaBhrcggrU78AWPqymPj

Tak. Żabka chwali się tym, że to limitowana edycja. Może chodzi o to, że puszka jest stylizowana na Halloween.

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz od dłuższego czasu kupiłem Pepsi, no i lekki szok jaki syf się z tego zrobił. Gazu tyle co nic, świeżo po odkręceniu nalałem do szklanki, a podczas picia miałem wrażenie że stała otwarta ze dwa dni. Niezły scam, zwłaszcza za tę cenę, to już nawet cola original z Biedry potrafi być jeszcze gazowana kilka godzin po odkręceniu butelki :yao:

Edytowane przez Josh
Opublikowano

Mięsna plata w Sarajevo '84 w Ljubljanie na Słowenii. Cevapi, pljeskavica, kiełbaski paprykowe, ajvar, kajmak, szopska sałata i lepinje. Klimatyczny lokal udekorowany pamiątkami z igrzysk w Sarajewie. Ukryty w piwnicy w bocznej uliczce a w sezonie to trzeba tam stać nieraz po 2h czekając na stolik. Bardzo dobre jedzenie, a rok bez cevapa to rok stracony. 

20241108_071449.thumb.jpg.a63ea7b35677dc9f6f3956880d360e14.jpg

20241108_071215.thumb.jpg.8ed4dd3af0baf68f41e11dac276fb688.jpg

• Plusik 2
  • Lubię! 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Łosoś w kremowym sosie w białym winie, kurkami i szpinakiem :)

GizDu--WkAAZD5t?format=jpg&name=4096x409

• 600 g filetów łososia
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml białego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki koperku
  • garść szpinaku

Przygotowanie

• Odciąć skórę z łososia, pokroić go na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
  • Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, włożyć filety łososia i smażyć przez ok. 3 - 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Zdjąć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając zeszklić ją. Dodać czosnek a po chwili smażenia dodać opłukane i osuszone kurki wraz z masłem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać wino i gotować 2 - 3 minuty. Dodać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok 5 minut.
  • Dodać koperek i szpinak, wymieszać, zagotować.
  • W gotujący się sos włożyć łososia i gotować przez ok. 3 - 4 minuty już bez przewracania i mieszania.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/losos-w-kremowym-sosie-z-kurkami-i-szpinakiem

Właśnie sam zrobiłem. Jestem w szoku jak dobrze mi to wyszło. Jedząc winko przedziera sie przez wszystkie aromaty przypraw i ziół - naprawdę niebo w gębie. Zrobiłem tylko inaczej niz w przepisie, zdejmując skórę po wstępnym usmażeniu ryby, gdyż skorka spieczona w tedy sama sie odrywa. Słuchajcie, ja dopiero kucharzyć zacząłem od niedawna wiec pewnie prostotę tego dania zawdzięczam łososiowi :reggie: 

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio mocno mnie wzięło na kuchnię azjatycką, więc trochę się pobawiłem 

wyszło tak

spacer.png

spacer.png

Fajne. Bardzo proste do zrobienia, bardzo szybkie (trzeba tylko pamiętać żeby wcześniej zamarynować mięso i na kilka godzin wrzucić do lodówki), a pasta gochujang to gamechanger w kuchni i na pewno będę po to pikantne skurwysyństwo często sięgał

spacer.png

A tu klasyczny chińczyk z woka, też fajne i również nie ma dużo roboty. 

Edytowane przez Josh
  • Plusik 1