Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Grzyb trujący. Przez bardzo długi czas był uznawany za cenny grzyb jadalny i często zbierany ze względu na dobry smak, dużą wydajność i łatwość w rozpoznaniu. Jako jadalny wymieniany był w atlasach grzybów. Bardzo długo, bo aż do lat 70. i 80. XX wieku uznany był za jadalny lub warunkowo jadalny. Dla większości ludzi gatunek ten rzeczywiście był nieszkodliwy. Jednakże u niektórych ludzi po jego spożyciu pojawiły się przypadki silnych zatruć. Zawarta w krowiaku substancja chemiczna w niektórych przypadkach powoduje śmiertelną reakcję układu odpornościowego człowieka, polegającą na tym, że organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko własnym krwinkom. Sklejone krwinki blokują przepływ krwi w ważnych dla życia narządach. W związku z tymi przypadkami obecnie krowiaka podwiniętego uważa się za gatunek trujący. Mimo to w wielu krajach świata (np. w Europie Wschodniej) jest on nadal zbierany i spożywany. Za grzyb jadalny uważany był również w Polsce przed II wojną światową.

 

Opublikowano

Gadaliscie za duzo o skrzydelkach BBQ i musialem zrobic bo nie ma jak mieso;]

 

2nssxu1.jpg

 

pieczywko czosnkowe

 salatka z tofu

 

Delikatne paniery i sosy bo 2 letni synas obgryzal kosci prawie do szpiku

  • Plusik 1
Opublikowano

W ten weekend pięknie obrodziły rydze więc na tapecie wszystko z nimi: smażone, panierowane, marynowane, sałatka z marchewką. W ogóle ten tydzień jest mega obfity w grzyby, ludzie ledwo kosze unoszą pod ciężarem :)

Opublikowano

U mnie też pada.
Zjadłem na obiad fasolkę po bretońsku, taką swojską, ale kobita dodała chili (były ostatnio na promo w kerfiucie i wzięło się sporo).
Fajnie piecze, fajnie też się pierdzi ciepłymi bąkami. 

  • Plusik 1
Opublikowano

Znowu zrobiliśmy wczoraj spaghetti z wołowym ragu. Słodki jeżu jak to smakuje :wub: A przedwczoraj kluski śląskie z sosem z leśnych grzybów - zebrane w zeszłym roku, ale wczoraj wjechała nowa partia prosto z niemieckiego lasu

Opublikowano (edytowane)

Tak ciężki sos jak ragu walić na spaghetti, ogur zdegustowan.

 

 

 

 

I jeszcze to "wołowe ragu", wołowe, brzmi jakby ktoś robił ragu z jednego mięsa jak bezdomni na Ukrainie mdr. A to może być takie dobre danie...

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

nie wiem, nie lubię kabaretów, ale jeśli bijesz do tego, że z kilkanaście miesięcy temu napisałem gdzieś, że GF Darwin to lepszy kanał niż daniemagical to masz nieźle strutą psychę zią

 

 

 

pewnie od tego paskudnego makaronu

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...