Gość Rozi Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Bardzo ładne zdjęcia i smakowite potrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Szakszuka? jedno z ulubionych śniadań\ Też często robię 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 198 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Właśnie sobie zdałem sprawę, że prawie codziennie robię szakszukę, nie wiedząc o tym. Ja to nazywałem jajkami sadzonymi z dodatkami. @MaZZeo pięknie to wygląda, co tam dokładnie dodajesz? To zółte to papryka? Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Szakszuka to głównie jajka, które dochodzą w pomidorach, reszta to dodatki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Cytat Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą Zgadza się. Jest przepyszna, jeszcze doprawiona na ostro, ze świeżą bagietką, BOŻE. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 14 godzin temu, Tynio napisał: Kilka razy już dawałem Pizze, ale nie było fotek jedzenia które wychodziło z pod mojej ręki, gracz nie samymi grami żyje. Shakshuka - czyli jajko z pomidorami, papryką i do tego może być jakaś wędlina. Kurde, jakby mnie jakiś znajomy konsolowiec zaprosił na partyjkę PS4 i nagle zaczął przyrządzać takie dania... Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Może jakbyś nie był erotomanem i fetyszystą kobiecych zapasów to ktoś by się odważył zaprosić Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Godzinę temu, Figaro napisał: Właśnie sobie zdałem sprawę, że prawie codziennie robię szakszukę, nie wiedząc o tym. Ja to nazywałem jajkami sadzonymi z dodatkami. @MaZZeo pięknie to wygląda, co tam dokładnie dodajesz? To zółte to papryka? ró tak to żółta papryka ale często dodaje zielona paprykę, jalapeno, inne dodatki (ostatnio wrzucałem kiełbasę chorizo) z przypraw to bazylia, czasem kolendra, papryka ostra i kumin Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 placek do tacosa z kukurydza, czerwona salata, cebula, ogorkiem, papryka, serem gouda doprawione sosem czosnkowym. Dzisiaj poszlo juz chyba plackow. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 891 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Ramen pierwszy raz w życiu więc porównania nie mam. Ogólnie więcej już nie będę jadł bo znam lepsze i tańsze zupy. Za to zielona herbata była dobra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Albo wklejasz całą kobite, albo wcale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Ramen. Zawsze uwielbialem, a po jakims rzekomo najlepszym berlinskim rzygalismy jak koty całą noc w hotelu. Juz mam obrzydzenie do wywarow na kosciach gotowanych z boczkiem :f @Tynio jestes z zawodu kucharzem? Bo hobbystycznie to takie cudenka napierdzielac mozna? Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Godzinę temu, _Red_ napisał: @Tynio jestes z zawodu kucharzem? Bo hobbystycznie to takie cudenka napierdzielac mozna? Nie, nie jestem kucharzem. Całkiem inny kierunek wykonywany oraz wyuczony. To takie moje drugie hobby i oderwanie się od gier oraz pracy. Bardzo lubię gotować. To jeszcze cztery dania Pierożki Dim Sum Klasyczne jedzenie włoski Lasagne Wątróbka ze szparagami oraz zapiekanymi łódeczkami No i dla tych co nie jedzą mięsa czyli Falafel Przeważnie gotuję w weekendy, ale i w tygodniu się zdarza. Edytowane 15 Listopada 2019 przez Tynio 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 891 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Godzinę temu, _Red_ napisał: Ramen. Zawsze uwielbialem, a po jakims rzekomo najlepszym berlinskim rzygalismy jak koty całą noc w hotelu. Juz mam obrzydzenie do wywarow na kosciach gotowanych z boczkiem :f @Tynio jestes z zawodu kucharzem? Bo hobbystycznie to takie cudenka napierdzielac mozna? No ja w Hannoverze jadłem świetnego boxa z kurczakiem od azjaty. 4.5 euro chyba więc mega cena, niewiele więcej niż gotowa kanapka a nie dość ,że był to najlepszy kurczak z makaronem jaki jadłem to jeszcze porcja ogromna. Jadłem też śniadania na stołówce w pracy oraz obiady. No to jest przepaść między naszym krajem a ich. Śniadanie w pracy to szwedzki stół jak w hotelu tylko wybór większy. Ale obiady to jest sztos, codziennie inne dania. Zależnie od dnia 3-4 do wyboru w zupełnie innych klimatach. A co lepsze przez ten czas jaki tam byłem żadne się nie powtórzyło. Firma zatrudnia 2-3 tysiące ludzi na dwie zmiany więc wyzwanie logistyczne spore. Śniadanie szło zjeść za 3-5 euro zależy ile sobie nałożyłeś a obiady kosztowały od 4-4.5 euro plus deser od 0.7 do 1 euro. Tyle ,że niby ja płaciłem połowę a firma drugie pół. Trochę mnie dziwiło ,że nie wszyscy Niemcy korzystają z tej stołówki ale widocznie cena nie jest aż tak atrakcyjna jak mi się wydawało. 1 godzinę temu, D.B. Cooper napisał: Albo wklejasz całą kobite, albo wcale. Rodo Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 @Tynio Dobrze ci to idzie. Kontynuuj pasję. Tym bardziej, że jest dobra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Ja ostatnio też znalazłem przepis na Migas - meksykańskie/hiszpanskie śniadanie tortilla, jajka, ser mozarella, papryka, przyprawy (kolendra, papryka ostra), ja dorzuciłem jeszcze jalapeno. Ja zamiast pokrojonej tortilli wrzuciłem ostre nachosy. Edytowane 16 Listopada 2019 przez MaZZeo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Z tortillą to jest taki problem, że jak chce się mieć dobrą i z prostym składem to trzeba samemu zrobić, bo w sklepie jeszcze nie widziałem takiej, sam syf. Chodzi mi o placka, oczywiście. Edytowane 16 Listopada 2019 przez krupek Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Mozesz rozwinac? Co to znaczy prosty sklad? Te sklepowe jakies napchane czyms innym niz maka i woda? Kupuje lidlowskie bo place jakies 6zl za 6szt, w smaku niezle, bywaja razowe. Wydaja sie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 CHEMIA PANIE, CHEMIA! Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Generalnie, taki placek to powinien mieć 3-4 składniki, a nie 10, albo i więcej. Poza tym, te sklepowe zazwyczaj mają w sobie jakies (pipi)owe tłuszcze, które dla mnie je.bią przy podsmażaniu placka. No i ogólnie, osobiście nie przepadam, bo są gumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Kupujesz makę kukurydzianą zwaną masa harina, dodajesz wodę i sól i nic ci więcej nie trzeba do szybkich tortilli. Placki można nawet garnkiem formować - folia spożywcza, kulka masy, przygniatasz garnkiem, na suchą patelnię wg uznania i tyle. Zdejmujesz z patelni i układasz jedną na drugą zawinięte w ścierkę żeby doszły. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Jak nie jestem zwolennikiem polproduktow i zawsze naciskam, zeby ciasto do pizzy zrobic samemu tak z tortilla by mi sie nie chcialo. Ale to moze dlatego, ze ogolnie ostatnio nic mi sie nie chce w kuchni. Nawet chlebkow dobrych polskich juz nie pieke. Ehh. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Kocham guacamole a dziś wpadłem na pomysł, żeby użyć go ja pesto do spaghetii. No wyszło wybornie, o jezu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Jeszcze nie jadłem, ale kupiłem: https://www.mocnezarcie.pl/kielbaski-wegierskie-dobra-kaloria/ Burgery były sztosem, więc zobaczymy co tu się zadzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Generalnie, smakowo jak burgery i klopsiki, może jakaś minimalna różnica w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.