Opublikowano 15 listopada 20195 l Właśnie sobie zdałem sprawę, że prawie codziennie robię szakszukę, nie wiedząc o tym. Ja to nazywałem jajkami sadzonymi z dodatkami. @MaZZeo pięknie to wygląda, co tam dokładnie dodajesz? To zółte to papryka?
Opublikowano 15 listopada 20195 l Szakszuka to głównie jajka, które dochodzą w pomidorach, reszta to dodatki.
Opublikowano 15 listopada 20195 l Cytat Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą Zgadza się. Jest przepyszna, jeszcze doprawiona na ostro, ze świeżą bagietką, BOŻE.
Opublikowano 15 listopada 20195 l 14 godzin temu, Tynio napisał: Kilka razy już dawałem Pizze, ale nie było fotek jedzenia które wychodziło z pod mojej ręki, gracz nie samymi grami żyje. Shakshuka - czyli jajko z pomidorami, papryką i do tego może być jakaś wędlina. Kurde, jakby mnie jakiś znajomy konsolowiec zaprosił na partyjkę PS4 i nagle zaczął przyrządzać takie dania...
Opublikowano 15 listopada 20195 l Może jakbyś nie był erotomanem i fetyszystą kobiecych zapasów to ktoś by się odważył zaprosić
Opublikowano 15 listopada 20195 l Godzinę temu, Figaro napisał: Właśnie sobie zdałem sprawę, że prawie codziennie robię szakszukę, nie wiedząc o tym. Ja to nazywałem jajkami sadzonymi z dodatkami. @MaZZeo pięknie to wygląda, co tam dokładnie dodajesz? To zółte to papryka? ró tak to żółta papryka ale często dodaje zielona paprykę, jalapeno, inne dodatki (ostatnio wrzucałem kiełbasę chorizo) z przypraw to bazylia, czasem kolendra, papryka ostra i kumin
Opublikowano 15 listopada 20195 l placek do tacosa z kukurydza, czerwona salata, cebula, ogorkiem, papryka, serem gouda doprawione sosem czosnkowym. Dzisiaj poszlo juz chyba plackow.
Opublikowano 15 listopada 20195 l Ramen pierwszy raz w życiu więc porównania nie mam. Ogólnie więcej już nie będę jadł bo znam lepsze i tańsze zupy. Za to zielona herbata była dobra.
Opublikowano 15 listopada 20195 l Ramen. Zawsze uwielbialem, a po jakims rzekomo najlepszym berlinskim rzygalismy jak koty całą noc w hotelu. Juz mam obrzydzenie do wywarow na kosciach gotowanych z boczkiem :f @Tynio jestes z zawodu kucharzem? Bo hobbystycznie to takie cudenka napierdzielac mozna?
Opublikowano 15 listopada 20195 l Godzinę temu, _Red_ napisał: @Tynio jestes z zawodu kucharzem? Bo hobbystycznie to takie cudenka napierdzielac mozna? Nie, nie jestem kucharzem. Całkiem inny kierunek wykonywany oraz wyuczony. To takie moje drugie hobby i oderwanie się od gier oraz pracy. Bardzo lubię gotować. To jeszcze cztery dania Pierożki Dim Sum Klasyczne jedzenie włoski Lasagne Wątróbka ze szparagami oraz zapiekanymi łódeczkami No i dla tych co nie jedzą mięsa czyli Falafel Przeważnie gotuję w weekendy, ale i w tygodniu się zdarza. Edytowane 15 listopada 20195 l przez Tynio
Opublikowano 15 listopada 20195 l Godzinę temu, _Red_ napisał: Ramen. Zawsze uwielbialem, a po jakims rzekomo najlepszym berlinskim rzygalismy jak koty całą noc w hotelu. Juz mam obrzydzenie do wywarow na kosciach gotowanych z boczkiem :f @Tynio jestes z zawodu kucharzem? Bo hobbystycznie to takie cudenka napierdzielac mozna? No ja w Hannoverze jadłem świetnego boxa z kurczakiem od azjaty. 4.5 euro chyba więc mega cena, niewiele więcej niż gotowa kanapka a nie dość ,że był to najlepszy kurczak z makaronem jaki jadłem to jeszcze porcja ogromna. Jadłem też śniadania na stołówce w pracy oraz obiady. No to jest przepaść między naszym krajem a ich. Śniadanie w pracy to szwedzki stół jak w hotelu tylko wybór większy. Ale obiady to jest sztos, codziennie inne dania. Zależnie od dnia 3-4 do wyboru w zupełnie innych klimatach. A co lepsze przez ten czas jaki tam byłem żadne się nie powtórzyło. Firma zatrudnia 2-3 tysiące ludzi na dwie zmiany więc wyzwanie logistyczne spore. Śniadanie szło zjeść za 3-5 euro zależy ile sobie nałożyłeś a obiady kosztowały od 4-4.5 euro plus deser od 0.7 do 1 euro. Tyle ,że niby ja płaciłem połowę a firma drugie pół. Trochę mnie dziwiło ,że nie wszyscy Niemcy korzystają z tej stołówki ale widocznie cena nie jest aż tak atrakcyjna jak mi się wydawało. 1 godzinę temu, D.B. Cooper napisał: Albo wklejasz całą kobite, albo wcale. Rodo
Opublikowano 15 listopada 20195 l @Tynio Dobrze ci to idzie. Kontynuuj pasję. Tym bardziej, że jest dobra.
Opublikowano 16 listopada 20195 l Ja ostatnio też znalazłem przepis na Migas - meksykańskie/hiszpanskie śniadanie tortilla, jajka, ser mozarella, papryka, przyprawy (kolendra, papryka ostra), ja dorzuciłem jeszcze jalapeno. Ja zamiast pokrojonej tortilli wrzuciłem ostre nachosy. Edytowane 16 listopada 20195 l przez MaZZeo
Opublikowano 16 listopada 20195 l Z tortillą to jest taki problem, że jak chce się mieć dobrą i z prostym składem to trzeba samemu zrobić, bo w sklepie jeszcze nie widziałem takiej, sam syf. Chodzi mi o placka, oczywiście. Edytowane 16 listopada 20195 l przez krupek
Opublikowano 16 listopada 20195 l Mozesz rozwinac? Co to znaczy prosty sklad? Te sklepowe jakies napchane czyms innym niz maka i woda? Kupuje lidlowskie bo place jakies 6zl za 6szt, w smaku niezle, bywaja razowe. Wydaja sie ok.
Opublikowano 16 listopada 20195 l Generalnie, taki placek to powinien mieć 3-4 składniki, a nie 10, albo i więcej. Poza tym, te sklepowe zazwyczaj mają w sobie jakies (pipi)owe tłuszcze, które dla mnie je.bią przy podsmażaniu placka. No i ogólnie, osobiście nie przepadam, bo są gumowe.
Opublikowano 16 listopada 20195 l Kupujesz makę kukurydzianą zwaną masa harina, dodajesz wodę i sól i nic ci więcej nie trzeba do szybkich tortilli. Placki można nawet garnkiem formować - folia spożywcza, kulka masy, przygniatasz garnkiem, na suchą patelnię wg uznania i tyle. Zdejmujesz z patelni i układasz jedną na drugą zawinięte w ścierkę żeby doszły.
Opublikowano 16 listopada 20195 l Jak nie jestem zwolennikiem polproduktow i zawsze naciskam, zeby ciasto do pizzy zrobic samemu tak z tortilla by mi sie nie chcialo. Ale to moze dlatego, ze ogolnie ostatnio nic mi sie nie chce w kuchni. Nawet chlebkow dobrych polskich juz nie pieke. Ehh.
Opublikowano 18 listopada 20195 l Kocham guacamole a dziś wpadłem na pomysł, żeby użyć go ja pesto do spaghetii. No wyszło wybornie, o jezu.
Opublikowano 19 listopada 20195 l Jeszcze nie jadłem, ale kupiłem: https://www.mocnezarcie.pl/kielbaski-wegierskie-dobra-kaloria/ Burgery były sztosem, więc zobaczymy co tu się zadzieje.
Opublikowano 19 listopada 20195 l Generalnie, smakowo jak burgery i klopsiki, może jakaś minimalna różnica w smaku.