Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano

Osobiście bardziej wolę w bułce, jak borgir, ale i tak sztosiwo.

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 417,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

A to taka na wypasie, nadziewana serem :obama:

Opublikowano
W dniu 2.09.2021 o 21:40, Paolo de Vesir napisał:

Way of Ramen

 

Kanał na który trafiłem całkiem przypadkiem dzięki algorytmowi YT. Nie jest to pierwsze podejście do tematu, ale od niedawna dopiero świadome.

 

Wywar jest na kościach wieprzowych i skrzydełkach, gotowany dobre kilkanaście godzin. Tare, czyli mieszanka smakowa na grzybach shitake, ciemnym i jasnym sosie sosjowym, koźlaku i słodkim winie. Dla balansu kilka kropli soku z cytryny.

 

Nori i makaron, standarowe ze sklepu. Chociaż jest co poprawiać w kwestiach propocji, sama zupa wyszła przepysznie. Tu podana z chilli, kiełkami, shitake, boczkiem rolowanym oraz zesmażonym na chipsy tofu.

 

 

20210902_210649.jpg

propsy za piękne marynowane jajka z płynnym żółtkiem :3

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem wczoraj na kolacji służbowej w Holandii we francusko-japońskiej restauracji, płacisz jak za szwedzki bufet tylko raz, i możesz wybrać pozycje z karty, jak zjesz to podchodzi kelner i zbiera kolejne zamówienie.  Zajebistym motywem był robót który jeździł z talerzami do stołu i kelner z niego ściągał posiłki i wydawał na stół:D

 

Wrzucam parę fotek

Po kolei

Wołowina po japońsku 

Pieczone ostrygi ze starym holenderskim serem

Sashimi z lososia

Tatar z tuńczyka 

Krewetki z sosem

Naturalnie zjadłem więcej różnych potrawale nie chciałem napierdalać jak głupi aparatem. Wszystko popiłem cudownym piwem imbirowym :banderas:

W każdym razie jak będziecie w NL to polecam się wybrać. Cena za osobę to 36 euro. Napoje liczone są osobno. Jest też taki ala bar z deserami które również wyglądały kosmicznie ale nie miałem na nie siły. 

Lokal: 

https://www.dinerquartier.nl/

 

received_2980161352313147.jpeg

received_408319714369938.jpeg

received_919651995635103.jpeg

received_4139029592864427.jpeg

received_6349065591831010.jpeg

Edytowane przez standby

Opublikowano

Kalmary i ośmiorniczki. Poczułem się jakbym był w PO :kaz:

 

20211027_175115.thumb.jpg.9ab5ae349cf0973da80c24f35547fdf9.jpg

Opublikowano

Byłem w kuchnią świata i zobaczyłem Dolmades ale były też liście winogron w zalewie i piep.rzona duma kazała mi samemu zrobić IMG_20211106_163525.thumb.jpg.4a672e8a4af3c4b9e10be4b661f423fb.jpgIMG_20211106_151402.thumb.jpg.5cbf34c48809db4c39620233b721e5f7.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Bjały napisał:

Byłem w kuchnią świata i zobaczyłem Dolmades ale były też liście winogron w zalewie i piep.rzona duma kazała mi samemu zrobić IMG_20211106_163525.thumb.jpg.4a672e8a4af3c4b9e10be4b661f423fb.jpgIMG_20211106_151402.thumb.jpg.5cbf34c48809db4c39620233b721e5f7.jpg

To są gołąbki? :)

Opublikowano

W zasadzie tak. Takie greckie, ryż że smażona cebula i świeżymi ziołami (pietruszka Koper mięta) 

Można jak najbardziej dodać mięso i wtedy jeszcze bardziej będą przypominać polskie gołąbki ale smak jest imo zupełnie inny dzięki dużej ilości ziół i sokowi z cytryny. 

Jest to bardziej przystawka niż danie główne. 

Opublikowano

Mozarella i polędwiczka z domowej wędzarni, do tego 100 gram czystej, schłodzonej wódeczki i mamy raj na Ziemii.

 

20211113_185452.jpg

Opublikowano

Z kurczakiem w teryaki najlepiej synowi 6 letniemu smakowało,jak posmarował wasabi to mówił że pieklo;)

Spoiler

Dwa razy:)

20211113_170328.jpg

Edytowane przez Barthez

Opublikowano

Wariacja na temat fish tacos z mintajem, marynowaną czerwoną cebulą, kapustą, kolendrą, serem, awokado, zieloną salsą i sosem chipotle. 

 

20211121_130733.thumb.jpg.057e48e28148a94f7a28fb69687f7882.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio mam ciągle smaka na sok pomidorowy i ananasowy. Pomidorowy, najlepiej pikantny smakuje mi z Dawtony, albo Lidlowy, bo są gęste. Ananasowy z Biedry, bo jest tłoczony i ma taki głęboki smak. Dodatkowo, jak regularnie piję pomidorowy to nie mam skurczów łydek, no a z korzyści ananasowego to póki co nikt nie korzysta :nosacz3:

Opublikowano

Dawtona bardzo smaczna. Ja niestety zauwazylem po pomidorowym cos jakby ucisk w klatce, nie wiem, moze to ta slynna zgaga. Jak przepije woda to sie uspokaja ale potrafilo mnie to pare razy wybudzic. Kur.wa a mialo byc zdrowiej od energoli.

Opublikowano

No bez porannej dawki pomidorowego nie wyobrażam sobie dnia. Ostatnio wpadł mi w łapy wielowarzywny, z Fortuny bodajże. Polecam, ogólnie baza też pomidorowa, ale wyraźnie czuć smak innych warzyw.

Opublikowano

A to tak samo te Tymbarki prowansalskie i śródziemnomorskie, dobre są.

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ej czaicie, że jabłecznik od mamusi na wynos świąteczny wysmarowałem nutellą i jestem cały ujebany na mordzie i idę do lodówki po jeszcze? :wub:

Opublikowano
W dniu 26.12.2021 o 11:49, Paolo de Vesir napisał:

Prezent świąteczny od rodziców mojej lubej. Będzie testowane po powrocie na Pomorze. :problem:

 

IMG_20211226_114340.jpg

Zgadzam się w 100%, że to zupa szczęścia. A na kaca noworocznego i nie tylko  nie ma nic lepszego niż  pikantny  ramen. 

Mój wege (bez jajka byłby vegan, to brązowe to "niemięso" z grochu) 

Spicy Miso Ramen:

IMG_20211228_112922.thumb.jpg.c93b35344f4a7bbbaf42ef6ba5f2e6b3.jpg

Edytowane przez Bjały

Opublikowano

Tak jak zawsze lubilem ramen, to nie tknalem więcej od czasu wymiotów życia po skonsumowaniu dużej michy z boczkiem chashu w ponoć najlepszej knajpie w Berlinie.

 

W tramwaju trzymałem pawia na trzy spusty, a w hotelu to już z kibla nie wstawalem przez 30 minut.

 

Anyway, dokanczam jarzynowa salatke po swietach :wub:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć 

 

Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach 

 

DJutk6z.jpg

 

IGTr2lJ.jpg

 

pu9nfWF.jpg

 

6yNMDl2.jpg

 

6ZpJPVh.jpg

 

 

Spoiler

ykBRnt4.jpg

 

6GmvaHI.jpg

 

zMSIHRJ.jpg

 

 

Dużo tego ostatnio idzie u mnie

 

Do tego wędliny na święta i pasztet sam robiłem 

 

FDkyPuh.jpg

 

6Q5ZXH3.jpg

 

vWfbOya.jpg

 

7W5oWZf.jpg

 

kG1Ac9m.jpg

 

 

Wędzone serki

 

9aochoj.jpg

 

 

Chrupiące skrzydełka na ostro 

 

DcWU2wO.jpg

 

Spaghetti z pomidorami i tuńczykiem 

 

yXqYhsk.jpg

 

Ponownie kanapki ryżowe 

 

0tE0edc.jpg

 

AM0xI6W.jpg

 

Bułeczki grahamki a do nich zrobiłem smalec

 

j0FLmZl.jpg

 

RsXDy4T.jpg

 

Chlebek Naan na mące 1850 z dodatkami 

 

oZpQUf9.jpg

 

aoYSY9N.jpg

 

Wątróbka z kuskusem i sosem pomidorowo grzybowym 

 

pW6LxTQ.jpg

 

wj2DZBf.jpg

 

Zapiekanka makaronowa bez mięsa 

 

wCk5pWc.jpg

 

0x6c8IP.jpg

 

W grudniu sporo siedziałem w kuchni bo miałem urlop :) 

 

 

Opublikowano

Ty nie mozesz byc prawdziwy.

Opublikowano

Tynio, proste pytanie - co ty starasz się nam, prostym graczom, udowodnić?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.