Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano
45 minut temu, Rudiok napisał:

jajka nie lubią zbyt szybkich zmian temperatury


To prawda, albo znikają w podbrzuszu, albo nadmiernie wiszą.

A co do mrożenia, to ogólnie w internetach nie polecają, jeśli minęło już trochę czasu od zmielenia. W końcu już bakterie zaczynają żerować, a potem to zamrażamy. Albo od razu po zmieleniu, albo tak jak wyżej przedmówcy, gotowe klopsiki usmażone zamrozić, potem łatwo zjeść po podgrzaniu.

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 416,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

u mnie golabki sie zawsze z kartoflami jadlo, nie widze w tym problemu a wrecz przeciwnie, jak juz jesc bez to musialyby byc male, takie jak robia na balkanach gdzie to jest wielkosci przystawki na jednego gryza i zawijane w liscie winogron. A taki polski golabek to wielki gdzie praktycznie nie czuc ryzu. W sumie nie jadlem juz z 10 lat

Opublikowano
1 godzinę temu, Rudiok napisał:

 

Dobrze ci @Mejmmówi, usmaż i do zamrożenia. O wiele lepsza opcja niż surowe pakować. 

 

Moja mama tak robi, a mam strasznie mądrą mamę, więc jest to na pewno legitny sposób. Dzięki takiemu manewrowi jutro jem kotleta mielonego od rodzicielki.

Opublikowano

Ogólnie mrożenie to jest OP. Mrożę rosół w pojemnikach i mam bazę do zupy, curry w porcjach, kotlety, grillowanego kurczaka, pierogi. Potem raz dwa i obiad gotowy. 

Opublikowano
5 minutes ago, Rudiok said:

Ogólnie mrożenie to jest OP. Mrożę rosół w pojemnikach i mam bazę do zupy, curry w porcjach, kotlety, grillowanego kurczaka, pierogi. Potem raz dwa i obiad gotowy. 

ja mroze w woreczkach foliowych na kostki lodu, lepiej sie to pozniej porcjuje bo jak duza ilosc w pojemniku zrobisz to musisz rozmrazac calkowicie no chyba ze chcesz wycinac dlutem. A po jednym rozmrozeniu to juz sie to srednio nadaje do ponownego zamrozenia.

Opublikowano

Ja wywary wekuje i do lodowki. Ale czasem tez zamroze.

 

 

Co do golabkow to nigdy nie przepadalem. Glownie przez mienzo bo jest gotowane a nie smazone. A za gnoja nie lubilem ryzu wiec sie pewnie nalozylo.

 

W ogole ostatnio od miesa mnie odrzuca. Zaczyna przeszkadzac mi smak i zapach. Chyba ktos mi dosypal cos do drinka bo troche pedau. Duzo wczesniej stalo sie podobnie z jajkami, no nie znosze jak telerz je.bie po jajecznicy czy rozbeltanym jaju do panierki.

Opublikowano

Kolejnego dopada krupkoza :(

Nie no, też ograniczam mięso bo gdybym miał jeść codziennie to bym się zrzygal. Dziś np. makaron z pesto ze zmielonym parmezanem, jutro pewnie jebnę se jaja sadzone z cebulką, szczypiorkiem i jakieś krokiety ziemniaczane. Filet z kurczaka to już mi staje w gardle.

Opublikowano

makaron z pesto i parmezanem :wub: mógłby żreć codziennie. U mnie często w niedzielę przy stole zapala się żarówka "my cały tydzień mięsa nie jedliśmy" i jakoś go nam nie brakowało.

Przy okazji polecam z bezmięsnych:

żona jest mocno ziemniaczana i ma totalną szajbę na punkcie tej zapiekanki

Opublikowano

"Krupkoza" i u mnie.

Kotleciki warzywne nastały. 

Spoiler

Chociaż kilka tradycyjnych też zrobiłem.

 

Grubo starte: cukinia, ziemniaki, marchew i sporo dodatków. Ale jakie to dobre, panie.

20220720_113355.jpg

Opublikowano

Jagodziankę za 9,50 zł ze zwykłej piekarni :kekw:

 

Chociaż dobra i duża, ale gurwa widziałem, że nawet i droższe są w fancy miejscówkach.

Opublikowano

Ja jadłem jagodziankę z biedry za 1.99 zł i była dużo lepsza niż z cukierni za piątaka :nosacz: Nadzienie od pierwszego gryza czuć.

Opublikowano
5 minut temu, krupek napisał:

Chociaż dobra i duża, ale gurwa widziałem, że nawet i droższe są w fancy miejscówkach.

Nie musi byc nawet fancy. We wro jest kawiarnio-cukiernia GiGi, ktora miesci sie w centrum handlowym na prawie zadupiu wroclawia (dalej to juz tylko pola) i sasiaduje z dorabianiem kluczy. Przed wirusem mozna tam bylo sobie usiasc, ale po pandemii przeszli calkiem na model na wynos. Ceny by was pewnie zabily. Taka jagodzianka to stawiam, ze teraz gdzies z 12-14zl stoi. Plus taki, ze wszystko pieczone na miejscu i farsz az sie wylewa, minus taki, ze jest go az za duzo. I co? I kolejki w sobote az po drzwi wejsciowe do centrum oraz ludzie bioracy ich wypieki na torby. No ja nie wiem gdzie ten kryzys. 

Opublikowano

Muszę się wybrać do Dekera sprawdzić, czy mają jagodzianki, bo tam zwykła drożdżówka potrafiła 3-4 razy wincyj kosztować.

Opublikowano

Ja ostatnio w piekarni na osiedlu widziałem jagodzianki po 8.5. No troszkę grubo. One zawsze takie drogie były czy coś mnie ominęło?

Opublikowano

No były nieco droższe od zwykłej drożdżówy, bo to jednak sezonowy przysmak, ale z tego, co pamiętam to był po maks 4-5 zł.

Opublikowano

3-5zl w zaleznosci od budy i jakosci.

Opublikowano

Dziś kupiłem w Netto jeszcze:

 

20681-thickbox_default.jpg

 

Zajebiste, jakby bardziej wyraźny smak przez ten brak cukru, choć takiego klasycznego Chupa Chupsa to nie jadłem bardzo długo.

Opublikowano

Jutro planuje zmierzyc sie z omletem. Lubicie, robiliscie? Na cos zwrocic uwage?

Opublikowano

Arbuzy w kaufie po 2zl/kg wiec wjechal 9kg luj. Tym razem super slodki, nie zaluje zadnej zlotowki. Pewnie 3 lata temu byloby po 1zl (rekord mialem po 50gr) ale nie ma co narzekac.

Opublikowano

Chaczapuri Imeruli. Bardzo smaczne, dość tanie i szybko się robi

20220807_114601.thumb.jpg.e0749a1dbc838d588294a806d2bb096d.jpg

20220725_123040.thumb.jpg.5ef4e07aca35ffc7bd368698db3ebd74.jpg

Opublikowano

Patelnia?

Opublikowano

Tak, Chaczapuri zawsze robię z patelni, a Kubdari z piekarnika

Opublikowano

Poprosze przepis.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.