Yano 3 697 Opublikowano 15 sierpnia 2014 Opublikowano 15 sierpnia 2014 Ooookej... oficjalnie to było awkward i zdecydowanie obyłbym się bez tej rewelacji sam prowokowałeś to teraz masz Cytuj
Gość Opublikowano 15 sierpnia 2014 Opublikowano 15 sierpnia 2014 Polędwiczki wieprzowe zawijane z serem gorgonzola, suszonymi pomidorami i szynką serrano. Spoczko, ale, że dzisiaj wszystko pozamykane, to musiałem się obyć bez sałaty. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 15 sierpnia 2014 Opublikowano 15 sierpnia 2014 Jano wiesz że z ta soja to jest sciema? Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 15 sierpnia 2014 Opublikowano 15 sierpnia 2014 Jano wiesz że z ta soja to jest sciema? ja tylko rzuciłem linkiem do newsa którego już kilka razy spotkałem w necie, niespecjalnie mnie to obchodzi bo spożywam znikome ilości soi. ale jeśli ty jako sojo-żerca masz informację że dane o bezpłodności są fałszywe to chętnie poczytam o tym, więc zarzuć linka który udowadnia że te anty-sojowe newsy są kłamstwem Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Ej jem właśnie spóźnione śniadanie w postaci pysznych, jeszcze nieco ciepłych bułek z pobliskiego sklepu, na to margaryna i ogrom twarogu półtłustego, szczypta soli... Jeszcze kurwa słońce wychodzi zza chmur i zaraz się wzruszę, od rana padało... Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Roladki z sosem bolognese + sos czosnkowy, zas siadlo weekendowe kucharzenie. 1 Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Ciasto francuskie, sos bolognese i mozarella. Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Nom, wyszlo calkiem niezle, chociaz nienajzdrowiej, bo jakies warzywko by siadlo do tego. Cytuj
basbot11 177 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Opublikowano 16 sierpnia 2014 (edytowane) kiedys zrobilem podobne roladki i tez mialem sos czosnkowy do tego, ale jako farsz dalem wedzonego lososia w plastrach i serek twarogowy np. almette. Wczoraj na obiad robilem hiszpanska tortille, czyli taki omlet z papryka, cebula ziemniakami, cukinia i oberzyna. dzisiaj mialem spaghetti z podsmazona cukinia i oberzyna, jako ze wczoraj nie wykorzystalem wszystkiego, a nie lubie wyrzucac jedzenia. Edytowane 16 sierpnia 2014 przez basbot11 Cytuj
Szwed 647 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Hiszpańska tortilla zawsze na propsie, ale ja zawsze robię podstawową wersję "dla biedaków": tylko jaja, cebula i ziemniaki. Przed chwilą zjadłem chlebek bananowy własnej roboty + nutella + kakao. Niebo w gębie <3 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Chłopaki oświećcie mnie amatora w kuchni - jak samemu zrobić tanio i dobrze placek tortilla? Kupne są drogie i satysfakcja mniejsza. Macie jakieś protipy i wypracowane sposoby na dobry placek? Cytuj
Szwed 647 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Wuju, Tobie chodzi o tortillę meksykańską, w którą zawija się różne składniki (mięso, sałatę itd?) czy hiszpańską tortillę w formie omletu? Bo my mówimy o tej drugiej wersji, mniej więcej takiej: Jeśli chodzi o to drugie (chociaż nie wiem gdzie można to kupić o.O i pewnie Twoje pytanie odnosi się do naleśników z Meksyku) to przepis jest dość elastyczny, ale też prosty:1. Obieramy ziemniaki (4-5 ziemniaków zapewni całą patelnię tortilli) i kroimy je na dość cienkie talarki/paski. 2. Kroimy cebulę w piórka. 3. Wlewamy gorący olej na patelnię (bardzo dużo, tak jak na frytki) i podsmażamy lekko ziemniaki (nie robimy z nich frytek, po prostu nie chcemy jeść surowych, czekamy aż zmiękną), dodajemy cebulę. 4. Zlewamy ziemniaki z cebulą do miski, odsączając jednocześnie olej, wbijamy jaja (koło 4-ech, powinno wyjść na dwie osoby), dodajemy sól i wszystko razem mieszamy. 5. Znowu wrzucamy to na patelnię i formujemy omlet. 6. Smażymy do usmażenia się wszystkiego w środku. Ten przepis jest najprostszy i go preferuję. Nie jest to zbyt szybkie danie, ale jak mnie najdzie ochota, to chętnie się przy nim bawię w kuchni. Cytuj
basbot11 177 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Chłopaki oświećcie mnie amatora w kuchni - jak samemu zrobić tanio i dobrze placek tortilla? Kupne są drogie i satysfakcja mniejsza. Macie jakieś protipy i wypracowane sposoby na dobry placek? te meksykanskie placki robisz z maki kukurydzianej, ale jest kupa roboty przy tym, bo najpierw ciasto musisz zagniesc, a potem te placki rozwalkowac. ja ostatnio cos takiego robilem i juz raczej nie zrobie. polecam za to placki z maki przennej, dla leniwych i noobow najlepsze. potrzebna tylko maka, woda, sol, pieprz i mozesz jajko jeszcze dodac. wszystko wymieszac, do mometu az uzyskasz lejaca sie konsystencje. gdy jest zbyt wodniste dosypac maki, a gdy zbyt gliniaste dolac wody. na rozgzana patelnie wlac troszke oleju, a za pomoca chochli wlac ciasto. nie zapominamy o cienkim rozprowadzeniu ciasta na patelni. Cytuj
Mejm 15 378 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Chłopaki oświećcie mnie amatora w kuchni - jak samemu zrobić tanio i dobrze placek tortilla? Kupne są drogie i satysfakcja mniejsza. Macie jakieś protipy i wypracowane sposoby na dobry placek? W lidlu sa imho najlepsze i najtansze placki tortilli. Te w zoltym opakowaniu, 5,40 chyba. Z samorobka za duzo yebania. 1 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 W biedrze 4 duże za 4 ziki chyba. Całkiem dobre. W sumie lepiej gotowe kupić ale dla satysfakcji muszę kiedyś sam ogarnąć. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 17 sierpnia 2014 Opublikowano 17 sierpnia 2014 takie też są spoko i w sensownej cenie http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120040288 Cytuj
Gość Opublikowano 18 sierpnia 2014 Opublikowano 18 sierpnia 2014 Patrząc na skład mam spore wątpliwości. Cytuj
Mejm 15 378 Opublikowano 18 sierpnia 2014 Opublikowano 18 sierpnia 2014 Zawartosc papai - 0,07% Zawartosc trawy cytrynowej - 0,03% Zawartosc jablka - 60,00% xD Ale na upaly calkiem dobre. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 20 sierpnia 2014 Opublikowano 20 sierpnia 2014 Jano wiesz że z ta soja to jest sciema? ja tylko rzuciłem linkiem do newsa którego już kilka razy spotkałem w necie, niespecjalnie mnie to obchodzi bo spożywam znikome ilości soi. ale jeśli ty jako sojo-żerca masz informację że dane o bezpłodności są fałszywe to chętnie poczytam o tym, więc zarzuć linka który udowadnia że te anty-sojowe newsy są kłamstwem masz przekleje ci bo krupkowi też o tym mówiłem Przecież u wegan sperma jest weganska. Zacznijmy od tego, że od nadmiaru soi masz co najwyżej flaczek po pasztetowej w gaciach. MIT Zobacz krupek, tutaj masz doktora z nutritionfacts.org, który mówi o wpływie soi na organizm, w ogóle to jakiś chory mit, który krąży w kręgu spartakusów bo dla nich soja to zło ale już picie mleka, które jest nafaszerowana hormonami, estrogenami krowy to już spoko. Nonsens Cała historia o rzekomo feminizujących właściwościach soi opiera się na teorii zgodnie z którą zawarte w soi fitoestrogeny przypominające budową żeński estrogen zaczynają prowokować zmiany hormonalne u mężczyzn. To byłoby zbyt proste. Po pierwsze fitoestrogeny nie są estrogenami i ich działanie jest wielokrotnie słabsze. Co więcej, w rzeczywistości mogą one w organizmie pełnić rolę anty estrogenową. Mogą być też całkowicie neutralne. Dawki fitoestrogenów, które byłyby niezbędne do wywołania reakcji porównywalnej do działania estrogenu wymagałyby od nas jedzenia tak olbrzymich ilości soi, że nikt z nas nie byłby w stanie ich przejść. plus http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224 a co do twojego artykułu naukowcy z Harvardu udowodnili związek pomiędzy spożyciem soi a gorszą jakością nasienia. Oczywiście naukowcy z Harvardu niczego takiego nie udowodnili. Mowa była bowiem o koncentracji nasienia, a nie ilości plemników. Nie było to też badanie kliniczne. Stało bardzo nisko w hierarchii dowodów naukowych. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 20 sierpnia 2014 Opublikowano 20 sierpnia 2014 Jadłem dziś 'Pizzę Sandwich' z Biedronki i muszę przyznać, że jak ktoś chce przekąsić coś na szybko, to nadaje się to idealnie. Wygląda jak kwadratowy sandwich (w opakowaniu są dwa takie kwadraty), w środku jest szynka i ser, ale ciasto jest faktycznie pizzowe. Szukajcie w lodówkach. Cytuj
schabek 5 346 Opublikowano 20 sierpnia 2014 Opublikowano 20 sierpnia 2014 kozak, jedna z najlepszych mrożonek i nie chodzi mi tu tylko o ryby. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.