QBH 246 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Ogólnie (pipi)enie. Jadlem sporo gyrosów (w Grecji) rok i dwa lata temu i dupy nie urywają. Są OK, ale Yano opisuje jakby to bylo jedzeniowe El Dorado. Kebab lepszy. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Ogólnie, to kebaby i gyrosy o kant dvpy rozchłestać. Mięsa w mięsie tyle, co w parówkach. W Polsce ciężko znaleźć kebab, który oferuje mięso o zawartości czystego mięsa powyżej 30-40 %. Zdarza się, że mięsa nawet nie ma 10%. Cytuj
Mejm 15 371 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 W pl: Kebab - brazowe mieso (baranina, swinia) z pionowego rusztu, krojone w paski Gyros - biale mieso (kurczak) z pionowego grila, krojone w mniejsze kawalki Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 (edytowane) Ja bym jeszcze dodał, że gyros u nas to suche skwary. Edytowane 10 października 2014 przez krupek1 Cytuj
Mejm 15 371 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Czy ja wiem. We wro jest pare dobrych gyrosiarni choc czasem wpadnie pare wyschnietych kawalkow. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Ja chyba jeszcze nigdy nie jadłem dobrego gyrosa . Jak zrobię sam w domu z piersi to jest elegancko. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 W polsce byl tylko jeden dobry gyros robiony przez greka ale potem facet dorobił sie kasy i olal bude z gyrosami i otworzył normalną restauracje qbh moze mamy inny gust. Ja sie zakochalem w gyrosach gdy bylem w grecji dlatego tak je zachwalam 1 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Gyrotarianin. Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Mejm gdzie we Wro są spoko? Bo na wszelki wypadek unikam wszystkich Cytuj
Mejm 15 371 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Na Boguslawskiego (nasypy) ale po drugiej stronie Powstancow czyli nie za kapitolem ale za hotelem (scandic?). Moim zdaniem najlepszy. Bardzo dobry stosunek ceny do jakosci i ilosci. Tylko ta puszka coli za 3,5 ;F Petra - sieciowa ale jakosc bardzo dobra. Porcje solidne. Cenowo drogo. Rog Traugutta i Mierniczej. Jakosciowo nie tak dobrze jak poprzednicy (ale nadal ok) dlatego proponuje wziac maly zestaw i zastanowic sie jak wygladalby duzy. Cenowo najlepiej (wlasnie biorac maly). Za czesto nie bywam na gyrosach ale z roznych miejsc gdzie jadalem to te 3 moim zdaniem najlepsze. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 (edytowane) mejm mógłbyś zrobić fotke gyrosa jak będziesz kolejny raz? ewentualnie jesli są już jakieś w necie to może być z netu, ale nie podałeś nazw więc nie mam jak poszukać sam edit mimo braku nazw udało mi się coś wygooglować i mają fotki na stronach chociaż nie do końca o takie fotki mi chodziło więc jeśli nie sprawiło by ci kłopotu to chętnie bym zobaczył "real foto" gyrosa ze strony petra fotka gyrosa niestety niewiele ma to wspolnego z greckim gyrosem, prędzej ze zwykłym kebabem nie dość że mięso z kurczaka to jeszcze jakaś sałatka w środku, a "pita" to nie grecka pita tylko turecki chlebek grecki gyros wygląda tak - mięso napewno nie z kurczaka, baranina, cielęcina, wieprzowina, czyli mięsa które nie stają sie suchym wiórem jak cycki kurczaka wszechobecne w polskich kebabach - pita to chlebko-ciasto grube na ok 5-6mm, w żadnym razie nie przypomina tortilli, ani placka, ani też buły (na grubym), zwykle jest dosyć tłuste (nie wiem czy przez proces produkcji czy poprostu "wycierają" tą pite o mięso żeby ją nawilżyć, w dodatku pita ma cudowny smak - dodatki: troche pomidora i cebuli, tylko to ! żadne sałaty, coleslawy, ogórki. nie! tylko pomidor i cebula - czasem jeszcze dorzucają pare frytek do środka - sos: tzatziki albo jego wariacje, ogolnie śmietanowo-czosnkowy, nie ładują tam ostrego jak to polskich kebabów to wszystko: cudowna pita, świetne mięso, pomidorek z cebulą i sos czosnkowy w polsce tylko w jednej knajpie jadłem coś takiego, co bardzo ale to bardzo przypominało grecki oryginał, ale niestety tak jak mówilem tej budy już nie ma bo grek któy ją prowadził dorobił sie i otworzył restaurację. to było już kilka lat temu od kiedy nie ma tych gyrosów (swoją drogą mimo że przenosili tą bude ze 4 razy w różne miejsca to wszystkie były w okolicy w której mieszkam), strasznie mi żal że już ich niema wszystkie inne "gyrosy" jakie jadłem w polsce serio niewiele miały wspolnego z greckimi gyrosami i były poprostu lekko zmienionym kebabem :confused: i btw - będąc w grecji widziałem jak robią mięso - nie kupują gotowych "wałków" mięsa zrobionego z psa zmielonego razem z budą. tam na obrotowy rożen nadziewają normalne duże "kotlety" (czy raczej steki) surowego przyprawionego mięsa i opiekają je tak jak trzeba (ostatniego dnia w grecji przed wyjazdem zmusiłem rodzine żeby wpaść na pożegnalnego gyrosa, niestety godzina była dosyć wczesna i gość dopiero rozkrecał rożen, i właśnie wtedy widziałem że to jest najprawdziwsze surowe mieso nadziane na szpikulec, a nie jakaś przemysłowa papka tutaj fotka zrobiona przezemnie właśnie w tej jedynej prawdziwie greckiej gyrosiarni w warszawie (której już niema ) jeśli ktoś wie o czym mówię i zna miejsce gdzie można zjeść greckiego gyrosa w warszawie to będe super wdzięczny za namiary Edytowane 10 października 2014 przez Yano 1 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 10 października 2014 Opublikowano 10 października 2014 Chyba sobie jaja robisz. W polskich kebabach mięso z cycka kurczaka? Strzępy miesne z udek, skrzydełek i innych części kurczaka. Ehh Yano, myślałem, że znasz się na gyrosach i kebsach... 1 Cytuj
Mejm 15 371 Opublikowano 11 października 2014 Opublikowano 11 października 2014 Patrz Yano, to sie nazywa przewidywanie kilku ruchow do przodu: W pl: Kebab - brazowe mieso (baranina, swinia) z pionowego rusztu, krojone w paski Gyros - biale mieso (kurczak) z pionowego grila, krojone w mniejsze kawalki Nie wiem jak wyglada gyros w grecji czy gyros grecki czy gyros po grecku. Nigdy nie widzialem zeby w pl w menu widnialo "gyros grecki" czy nawet "gyros a'la grecki". Jest po prostu "gyros". @krupek w petrze i pod nasypem ladne, biale mieso. dlatego wlasnie polecam. Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 11 października 2014 Opublikowano 11 października 2014 pod nasyp mam bardzo blisko i często bywam, to może kiedyś sprawdzę (myślałam że w ogóle nie ma tam żadnej szamy wartej uwagi).Co do mięsa to oboje macie trochę racji, bo wiki mówi: Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy (tylko cielęcy może być wykonany jako mięso mielone). W Grecji waga całodziennego ładunku mięsa gyros, zakładanego na obrotowy ruszt, zwykle zawiera się w przedziale 70-120 kg, czasami osiągając 150 kg. Produkcję gyrosa ściśle normują greckie przepisy sanitarne i W smaku greckiego gyrosa dominuje wyraźny smak czosnku, papryki, oregano.Turecki kebab to orientalny smak kolendry, kminu rzymskiego oraz kardamonu.Dla uzupełnienie, shoarma to po prostu kebab podsmażony na patelni z różnymi warzywami takimi jak papryka, cebula czy pieczarki. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 11 października 2014 Opublikowano 11 października 2014 Mejm to co w polsce sprzedaja jako gyros to w 99% przypadkow poprostu kebeb w grecji jadlem gyrosy prawie codziennie z różnych knajp i zaden nie byl z kurczaka jak gadalem z tym grekiem z wawy to mowil ze kurczak w gyrosie to profanacja. Raz nie udalo mu sie dorwac odpowiednuego miesa i zrobil z kurczaka to bardzo za to przepraszał (a i tak byl to najlepszy kurczak jakiego jadlem) Cytuj
basbot11 177 Opublikowano 11 października 2014 Opublikowano 11 października 2014 te gyrosy ktore ja jadlem, byly wieprzowe i byly to kotleto podobne kawaly miesa (nabite na ruszt jeden na drugim), pokrojone na male kawalki. kebaby spotykane w europie, czyli te w bulce. to wynalazek turka mieszkajacego w niemczech, koles na poczatku serwowal to na talerzach (czyli tak jak sie to powinno jesc), ale prawie nikt do niego nie chodzil, bo wszyscy woleli frytki albo bratwursta na wynos, wiec wpadl na pomysl aby zapakowac to w fladenbrot. taki kebab to nakladane na siebie cale kawalki miesa (baraniny albo wolowiny, ewentualnie drobiu), przekladane miesem mielonym, z tym ze miesa mielonego moze byc tam maksymalnie 60%, tak chce ustawodawca pita gyros jest dobry, ale bardzo tlusty. ja wole gyros w bulce, ewentualnie z frytkami i zielenina. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 11 października 2014 Opublikowano 11 października 2014 ale właśnie gyros pita (albo gyro pita) czyli ten gyros w picie to cudowny bo sama pita też jest pyszna, nie jest tylko "opakowaniem" służącym do zawinięcia całości ale jest poprostu pyszna, większość kebabów zarówno "na cieńkim" jak i "na grubym" nie ma tego efektu, cieńkie placki mają mało smaku a grube buły często są suche i też niedobre. ale ta gracka pita jest świetna Cytuj
Mejm 15 371 Opublikowano 15 października 2014 Opublikowano 15 października 2014 Kurki na masle z pieprzem i sola. goty. Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 18 października 2014 Opublikowano 18 października 2014 Chleb razowy z miodem. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 19 października 2014 Opublikowano 19 października 2014 Kanapki z twarogiem, kanapki z szynką, lody, monte z płatkami. Depresja przed poniedziałkiem. Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 19 października 2014 Opublikowano 19 października 2014 Jogurt naturalny zmiksowany z gruszkami w blenderze <33Ludzie niech dalej trują się słodzonymi zagęszczanymi papkami koncernowymi. 1 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 21 października 2014 Opublikowano 21 października 2014 własnie jem pierogi z cieciorką, wczesniej było wegańskie sushi a na sniadanie tofucznica z pieczarkami kocham jeść Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 22 października 2014 Opublikowano 22 października 2014 wegańskie sushi to sam ryż z wodorostami? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.