Yacek 852 Opublikowano 13 maja 2011 Opublikowano 13 maja 2011 (edytowane) Kilka dni temu postanowiłem zrobic pizze od podstaw i ponizej zdjecie co wyszlo: Info: ciasto robione samemu, sos pomidorowy na spod robiony samemu i musze powiedziec, ze zaskoczylem sam siebie a jestem wybredny - wyszlo naprawde zaje biscie. Teraz kilka uwag: najslabszym ogniwem w sumie jest/byl samemu zrobiony sos. Zrobiony na pomidorach z puszki i nie wiem czy od nich zalezy jego wyczuwalny smak i kwaskowosc czy od innych przypraw bo musialem troche go dosalac podczas przyrzadzania gdyz nie bylo tego mocno wyczuwalnego smaku jak czasami trafia sie w dobrych sosach nakladanych na ciasto w pizzeriach. Pomidory byly z jakiejs zwyklej puszki ze sklepu typu biedronka. Reszta rzeczy lezala w lodowce i w sumie ze zrobionego ciasta wyszly 3 takie pizze jak na zdjeciu, natomiast pieczarek i mozzarelli bylo za malo stad nie byla to pizza na full wypasie ale przynajmniej wiem juz, ze musze kupic wszystkiego duzo. Samo ciasto roslo z 1,5h - teraz stwierdzam, ze spokojnie styknie max 1h.Pieczarki najpierw pokroic i zasmazyc z cebula aby puscily wode, bron boze dawac surowe na pizze bo wyjdzie kisiel. Takie zasmazone przelezaly 1,5 na papierze sniadaniowym i pozniej posypalem tym pizze, po upieczeniu wyszlo wzorowo.Mozzarella starta na tarce, byly dwa opakowania czyli po 2 'kulki' - takie 2 kulki to absolutne minimum na jedna pizze, ja musialem to rozlozyc na 3 takie placki, na zdjeciu tego nie widac ale sera powinno byc wiecej.Dokladnie wyrobic i pougniatac ciasto przed i po wyrosnieciu. Przy pieczeniu pierwszego placka posmarowalem brzegi pizzy jajkiem co mialo niby uchronic przed jego wysuszeniem - bron boze tak robic, rant sie zrobil zbyt twardy, prawie jak deska. nastepne dwie byly juz niesmarowane i nic sie nie przypalilo ani nie wysuszylo.Pizza trzymana okolo 12min w piekarniku - niektorzy twierdza, ze zbyt dlugo i sie przyjarala. Spokojnie wystarczy 10min na mocno rozgrzanym piecu. Pizza robiona oczywiscie na cienkim ciescie. Troche duzo czasu zeszlo, bo 2h w sumie ale efekt byl dobry i warto sobie samemu od czasu do czasu cos takiego wykonac. Im bardziej sie narobimy tym lepiej i bez sensu robic polsrodki jak sos bolognese na placka albo nie daj boze wysmarowac go ketchupem - szkoda w ogole robic ciasto bo to kicha bedzie. Robiac samemu mamy lepsza kontrole nad ostatecznym smakiem. Edytowane 13 maja 2011 przez Yacek 1 Cytuj
Accoun 252 Opublikowano 15 maja 2011 Opublikowano 15 maja 2011 Kotlet drobiewy z panierką z kokosa (!) - I dunno WTF is this... <_< 1 Cytuj
Plugawy 3 684 Opublikowano 27 maja 2011 Opublikowano 27 maja 2011 (edytowane) nawet dobre^^ tylko że tej panierki styka akurat na 300gr kuraka a nei 400 bo wtedy za malo jest w sumie jedno opakowanie to dla jednej osoby jest Edytowane 27 maja 2011 przez Plugawy Cytuj
_lukas_ 1 685 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Właśnie wcinam żurek. Jest to jedyna zupa którą lubię. reszta jak np: rosół to jakaś kpina. 1 Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Nom. Żurek to jedyna dobra zupa. Właśnie kupiłem sobie pare porcji na wynos, będzie na kilka razy . Cytuj
_lukas_ 1 685 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Ja nie gotuję. Moja mama tak. I nie z torebek. Cytuj
Pawel_S5 13 Opublikowano 6 września 2011 Opublikowano 6 września 2011 dobre są wafle ryżowe Jumbo od Good Food, paprykowe albo serowe Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 za(pipi)istosc 2 Cytuj
Accoun 252 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 Lipton Mild Ceylon Black Tea. Może być, ale chyba wolę zwykłą... Cytuj
Robak 1 235 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 za(pipi)istosc Zgadzam się, najlepszy z takich tatarów pakowanych, a całkiem sporo różnych próbowałem. Cytuj
marcin_N 61 Opublikowano 13 listopada 2011 Opublikowano 13 listopada 2011 Ryż z warzywami. Wystarczy wrzucić torebkę do gotującej się wody na 20 minut i gotowe. Cytuj
Gość kad2 Opublikowano 14 grudnia 2011 Opublikowano 14 grudnia 2011 swoje hamburgery z mielonego wolowego miesa. z ogorkiem kiszonym i majonezem smak bardzo podobny to tych z maka tyle, ze lepsze. do tego frytki dlugie avico i mamy naprawde pyszna kolacje Cytuj
asfalt 439 Opublikowano 17 grudnia 2011 Opublikowano 17 grudnia 2011 Ale ze co jak ty zjesz mielone na talerzu, zamiast ziemnaikow (pipi)niesz bulke bo nie chce ci sie obierać ziemniaków a do tego ogóreczek kiszony to już nie będziesz mógł wyglądać na tego pana? Chyba jest różnica fastfood a domowe żarcie Cytuj
ZUS_PL 82 Opublikowano 26 grudnia 2011 Opublikowano 26 grudnia 2011 Barszcz z pasztecikami, ojojoj Cytuj
Gość kad2 Opublikowano 11 stycznia 2012 Opublikowano 11 stycznia 2012 pizze rigge z szynko. wolalbym z kurczakiem ale w tesko akurat byla promocja na 2 z szynko za 7zl i kwestie finansowe wygraly z upodobaniami kulinarnymi Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 22 stycznia 2012 Opublikowano 22 stycznia 2012 Sunbites paprykowe - jak narazie moje największe odkrycie spożywcze 2012 roku. Pyszności! Cytuj
_lukas_ 1 685 Opublikowano 26 stycznia 2012 Opublikowano 26 stycznia 2012 Sunbites paprykowe - jak narazie moje największe odkrycie spożywcze 2012 roku. Pyszności! Wpis jak (pipi). Wiosenne warzywa też wjeżdżają. Najgorsze jakie jadłem na razie to Owoce Leśne. Cytuj
Arkady 1 011 Opublikowano 27 stycznia 2012 Opublikowano 27 stycznia 2012 Również polecam Sunbites, jadłem paprykowe, a zaraz otwieram wiosenne warzywa, miła odskocznia od chipsów do perełki. Cytuj
Pawel_S5 13 Opublikowano 27 stycznia 2012 Opublikowano 27 stycznia 2012 Również polecam Sunbites, jadłem paprykowe, a zaraz otwieram wiosenne warzywa, miła odskocznia od chipsów do perełki. One są ogolnie dostępne? Nigdzie ich nie widziałem Cytuj
Humulus 825 Opublikowano 28 stycznia 2012 Opublikowano 28 stycznia 2012 Też dzisiaj skosztowałem paprykowych Sunbites. Całkiem niezłe w smaku. Szkoda, że nie było w sklepie tych warzywnych tylko jakieś owocowe Cytuj
Arkady 1 011 Opublikowano 28 stycznia 2012 Opublikowano 28 stycznia 2012 Również polecam Sunbites, jadłem paprykowe, a zaraz otwieram wiosenne warzywa, miła odskocznia od chipsów do perełki. One są ogolnie dostępne? Nigdzie ich nie widziałem Nie rozglądałem się za nimi, poprostu wczoraj jak kupowałem piwo w stokrotce to zauważyłem je przy kasie i kupiłem. Cytuj
miki77 16 Opublikowano 29 stycznia 2012 Opublikowano 29 stycznia 2012 Również polecam Sunbites paprykowe, za(pipi)iste. Cytuj
Pawel_S5 13 Opublikowano 29 stycznia 2012 Opublikowano 29 stycznia 2012 Sprawdziłem paprykowe i te drugie warzywne, sa spoko, brac smiało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.