Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No napisałem, że jadłem z (pastą) curry.

Napisaleś, że jadłeś kurczaka w mleku kokosowym z pastą curry a takie danie nazywa się po prostu curry. To tak jakbyś pisał, że jadłeś zawijance z mąki z farszem z ziemniaków i twarogu zamiast napisać pierogi ruskie. 

Opublikowano

kuurva, odwiedziłem dzisiaj  ze znajomymi jakś hinduską restaurację w Posen  na głogowskiej, wszystko pięknie ładnie, ale co ja czytam "100 vegetarian".

 

To mi się smutno zrobiło, bo czekaliśmy na kociołki z jedzeniem dłuzej niż jak zmawiamy  z mięsem, a to tylko ser z sosem.

 

 

Wnioske: polak chciec mięso, tak bardzo brakowało mi  baranka w tym ;/ albo chociaz kurczaczka.

 

Vegany sie ciesza,  baranek biega po łące,  a mi  było smutno bo zamiast miesą był ser indyjski.

Opublikowano

Nie no smakowało naprawde dobrze, tak jak powinno

 

Chodzi o to że zamawiasz np., swojego ulubionego kebaba a facet zapomina o  mięsie.

Sórwki Ci smakują, frytki super, sos ostry, ale coś tutaj nie pasuje.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Polędwiczka wieprzowa, marynowana w ziołach, duszona w sosie musztardowym. Robi się <3
Do tego sałatka z rukolą, pomidorami, serem feta, papryką
:banderas:

Opublikowano

Właśnie nie, ale myślałem o tym podczas przygotowań. Mjut z musztardą świetnie pasują. Następnym razem kupię słoiczek i wypróbuję w sosie.

Opublikowano

Zrobiliśmy sałatkę z roszponką, awokado, szparagami, pomidorkami koktajlowymi, chorizo, dymką i jajkami w koszulkach. Jezu jakie GOTY :wub:

Opublikowano (edytowane)

Właśnie sobie ugotowałem dwa swojskie jajeczka. Zrobiłem kanapkę ze szczypiorkiem, żółtym serem, do tego te jajka, posmarowane majonezem i popieprz.one. No i tak sobie to zjadłem i mi bardzo smakowało. Wczoraj trochę podrażniłem żołądek alkoholem i nie licząc zjedzonego banana, był to mój pierwszy dziś posiłek :/

Edytowane przez grzybiarz
Opublikowano

Jadłem wczoraj tatara, nie pewny jak to smakuje zaryzykowałem i nie pożałowałem. Był wyśmienity, aż chciałem stanąć na rzęsach i klaskać uszami. Mimo, ze wziąłem najwieksza porcje z trzech dostępnych to niestety sie nie najadłem.

Opublikowano (edytowane)

9DFE6792-7DE5-40EF-8BEE-D4BC56BC8612_zps

 

Zrobiliśmy dzisiaj burgery. Wszystko własnoręcznie, od bułek, przez frytki, po lemoniadę z rabarbaru. 12/10.

Edytowane przez Lucek
  • Plusik 5
Opublikowano

To rabarbar wcisnąłeś do sokowirówki? Nigdy tego nie próbowałem, zazwyczaj gryzę go z cukrem:)

Fajnie, że wszystko sami zrobiliście, ale pewnie zajęło to sporo czasu i cała kuchnia w garach. Zawsze jak coś robię, to już się ponajadam w międzyczasie :/

Opublikowano (edytowane)

-ontopic:

Zjadłem karczochy w oleju, taki tamsłoiczek z Lidla. Lubię nowe smaki, ale w tym wypadku, to te karczochy, to jakieś nieporozumienie. No, ale czytam, że zdrowe to zmuszę się i zjem, bo szkoda wyrzucać  :hi:

 

Karczoch jest niskokaloryczny – w 100 g produktu jest tylko 47 kcal. Ma bardzo mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika, co czyni go idealnym warzywem dla osób odchudzających się.

 

Jest źródłem cennych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo warzywo jest bogate w beta-karoten, witaminę C, PP, K, B3 oraz witaminy z grupy B.

 

Karczochy powinny docenić zwłaszcza osoby, które chcą zadbać o skórę – w warzywie tym znajdują się witaminy A i E, czyli substancje odpowiedzialne za młody wygląd.

 

Niepozorny karczoch kryje w sobie również cenne flawonoidy, czyli antyoksydanty o właściwościach przeciwzapalnych i chroniących komórki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wolnymi rodnikami.

 

ps. myślałem, że złączy posta.

Edytowane przez grzybiarz
Opublikowano

To rabarbar wcisnąłeś do sokowirówki? Nigdy tego nie próbowałem, zazwyczaj gryzę go z cukrem:)

Fajnie, że wszystko sami zrobiliście, ale pewnie zajęło to sporo czasu i cała kuchnia w garach. Zawsze jak coś robię, to już się ponajadam w międzyczasie :/

Tak w skrócie to rabarbar gotujesz z cukrem i miętą, tak by zrobił się z tego taki jakby kisiel, potem przecedzasz to przez sitko i dodajesz do soku z cytryny + w naszym przypadku gazowana woda mineralna. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

 

Z samymi burgerami zeszło dłużej, ale to też nie tak, że spędzasz cały dzień w kuchni. No i bułeczki zostały jeszcze na dzisiaj na śniadanie. Ale fakt, to trzeba lubić gotować, no i samemu pewnie też by mi się nie chciało.

Opublikowano

grzybiarz, pizzę sobie zrób z tymi karczochami, do tego jakaś lekka szynka, trochę cebuli i mozarella, całkiem inny smak karczochów wtedy.

 

 

Jak już się chwalimy ręczną robotą to u mnie wczoraj były ręcznie robione tostadas - kukurydziane spody, kurczak z kuminem i kolendrą, pasta z czerwonej fasoli, marynowana czerwona cebula, ananas, salsa, śmietana i dużo kolendry. Polecam :)

 

qMs4l9g.jpg

  • Plusik 6
Opublikowano (edytowane)

Zainspirowany tym:


postanowiłem spróbować.

Efekt:
bTKjaCj.jpg

Z9DWd9k.jpg

Generalnie bardzo mi smakowało, ale we wszystkim zdziwiło mnie jak łatwo i szybko można zrobić własne bułki z których jedna waży na oko tyle co 6 sklepowych. Całość trochę pracochłonna bo samo przygotowanie sosu barbecue od podstaw zajęło mi koło 3 godzin gotowania, ale mimo to warto. Edytowane przez Yeah Bunny
  • Plusik 8

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...