Opublikowano 28 marca 20223 l 25 minutes ago, LeifErikson said: Robi wrażenie tym cyberpunkowym dizajnem, zwłaszcza na żywo, bo to auto na zdjęciach wygląda jak zwykły kompaktowy hatchback, ale tak naprawdę jest DUŻE. Polecam się przejechać do salonu Hyundaia zobaczyć w realu. Widziałem już też na ulicy jego technologicznego brata, czyli KIA EV6 - zupełnie inny styl, ale też jest efekt wow. KIA EV6 widziałem już na ulicy, ale IONIQ jeszcze nie. No robi wrażenie ten retrofuturyzm. Z filmików trochę Golf, ale tak jak mówisz podobno jest rozmiarów SUV.
Opublikowano 28 marca 20223 l Trochę pojechali z atrapą. Autko jako całokształt spoko, ale ten przód mi jakoś nie pasi.
Opublikowano 28 marca 20223 l Co do tego designu we współczesnych samochodach to zauważyłem jedną śmieszną rzecz (na przykładzie nowego Sportage czy Tucsona) - jedyne co ulega jakiejś wyraźnej wizualnej zmianie na zewnątrz to pas przedni. Bryła samochodu, proporcje itp są zasadniczo takie same - upraszczając, wizualnie nowy Sportage to stary Sportage z innymi światłami. Citroeny tu są też dobrym przykładem - wprowadzili z 7-8 lat temu te dzielone reflektory (Cactus chyba miał to jako pierwszy, później C3, C5 Aircross itd) i wiele osób mówi "ojej, jakie dziwne, ojej, jakie brzydkie" - a to jest nadal zwykły hatchback/suv, tylko światła ma inne niż konkurencja. Gdzieś czytałem, że to takie psychologiczne zjawisko - skłonność ludzkiego mózgu do szukania twarzy w przedmiotach - reflektory są jak oczy i jeśli auto nie ma normalnych lamp z przodu, to trudno te "oczy" zidentyfikować i przez to może się wydawać, że nowy Sportage, Tucson czy Citroeny są jakieś dziwne. Aha, przypomniało mi się - to Złomnik mówił w kontekście wyglądu Pontiaca Azteca. Swoją drogą, polecam jego kanał na YT, o ile jeszcze ktoś nie zna - masa świetnych fur z lat 90-tych, między innymi. Edytowane 28 marca 20223 l przez LeifErikson
Opublikowano 28 marca 20223 l Nowy Tucson jest zajebisty. Od dawna myślę o RAV4, ale nowy Tucson w dopasionej wersji to jest to Wygląda lepiej, a technologicznie wyprzeda Toyotę o lata. Toyota ma wydajniejszy silnik hybrydowy, to fakt, ale cała reszta jest w tyle.
Opublikowano 28 marca 20223 l Fajny jest, ale ja mam z nim odwrotnie niż z Ioniq 5, który w rzeczywistości wydaje się znacznie większy niż na zdjęciach - Tucson na żywo wydaje mi się dziwnie mały, mniejszy niż poprzednia generacja, która miała "normalny" pas przedni. Ale wymiary pewnie ma idento, albo nawet ciut większe.
Opublikowano 28 marca 20223 l Szkoda, że infrastruktura dla elektryków w Polsce wciąż kuleje. W mieście niby spoko, ale pojechać gdzieś w góry to już może być problem. Bateria padnie i trzeba prosić się jakieś kobieciny o kabel do ładowania
Opublikowano 28 marca 20223 l Ładowanie w dystrybutorach Energa też raczej mało atrakcyjna opcja, biorąc pod uwagę cenę auta elektrycznego i przyszłościowy zwrot kosztów zakupu.
Opublikowano 28 marca 20223 l Ioniq 5 jest zajebisty, muszę wybrać się w końcu do Hyundaia obok roboty i obejrzeć na żywo wnętrze, plus w końcu przejechać się jakimś elektrykiem. Chciałbym żeby zrobili takiego samego, tylko o numer mniejszego, serio hatchbacka o wymiarach i30. Co do tematu, to ostatnio się zastanawiałem i prawdopodobnie w garażu marzeń anno 22 postawiłbym Taycana na daily, Range Rovera na trasy, śnieg i offroad, plus jakieś spalinowe superauto w wersji cabrio. Do tego klasyczny Mustang jako ozdoba kolekcji.
Opublikowano 29 marca 20223 l Gdybym miał jakieś nadmiarowe kilkaset tysięcy pln na zakup auta zabawki, to poszedłbym oczywiście w grubego klasycznego JDM'a. Prawdopodobnie była by to Supra mk4 z 2jz na pokładzie Do tego Honda s2000 w wersji poliftowej AP2, model na rynek Europejski. Temat z gatunku "czysta fantazja", bo auto na dzień dzisiejszy praktycznie już nie do kupienia (mowa o nie ulepie oczywiście), budżetu mogło by nie wystarczyć. A jeśli miało by to być nowsze auto, to oczywiście tylko jeden wybór - GT-R w pakiecie Nismo. I można umierać. Edytowane 29 marca 20223 l przez smoo
Opublikowano 29 marca 20223 l 20 godzin temu, Mustang napisał: plus w końcu przejechać się jakimś elektrykiem Polecam Traficara w tym celu. Sam już zrobiłem kilkaset km ich elektrykami (Renault Zoe i... Dacia Spring). Wrażenia są świetne za pierwszym razem - przyspieszenie w zakresie 0-50 km/h robi mega wrażenie, nawet w takim słabiutkim Springu jest nieźle i startując spod świateł mało która spalinówka dotrzymuje kroku. W Zoe to już w ogóle, rakieta. Swietna jest opcja silnej rekuperacji energii, która w efekcie sprawia że operujesz tylko pedałem gazu, bo jak puścisz to samochód dość intensywnie zwalnia. No i ta cisza. Ale tak na przyszłość jakoś ta elektryczna motoryzacja mnie nie grzeje... Przyspieszenia są fajne, ale jarałem się tym przez parę godzin, a później już miałem dość, bo się można porzygać. Na przykladzie tych dwóch aut widać, że skończy się różnorodność wrażeń związana z różnymi rodzajami silników spalinowych, ich dźwiękiem, wibracjami, sposobem rozwijania mocy - to wszystko stanowi jak dla mnie o fajnych odczuciach z jazdy spalinówkami. A przy elektrykach ta jazda będzie właściwie taka sama, auta będą się różnić oczywiście karoserią i wnętrzem, ale same wrażenia z jazdy będą dla każdego auta bardzo zbliżone. No i jest to zjawisko lekkiej schizy związanej z zasięgiem i tak naprawdę jadąc w trasę rzędu 100-150 km częściej spoglądałem na licznik zasięgu niż na prędkościomierz.
Opublikowano 29 marca 20223 l Zobaczę. Może się zgodzą mi dać jakiegoś elektryka na czas przeglądu. Albo wynajmę kiedyś od razu Teslę żeby się pobawić.
Opublikowano 4 czerwca 20222 l Nie znalazłem lepszego tematu to dam tutaj - pierwszy raz na żywo i na wyciągnięcie ręki. Jakosc detali i carbonow na Pagani to absurdalne dzieło sztuki, za to Chiron w zalewie kolorowych kilkudziesięciu Lambo i Ferrari taki zwykły sie wydaje, jakby chcial powiedzieć na chuj wam te spojlery, jak ja pojadę 450? W bonusie Huracan Twin Turbo Niesamowite wrażenie w jednym miejscu setka najlepszych aut swiata, szkoda ze przez pogode zabraklo Ferrari Monza SP2 i Koenigsegga
Opublikowano 5 czerwca 20222 l polowa ekipy nam sie pogubila w Lodzi akurat co roku jade w positve.Pagani auto wypozyczone od kolegi z Ukrainy ktory tymaczowo mieszka w Warszawie:)
Opublikowano 5 czerwca 20222 l 1 hour ago, Pawel24 said: polowa ekipy nam sie pogubila w Lodzi akurat co roku jade w positve.Pagani auto wypozyczone od kolegi z Ukrainy ktory tymaczowo mieszka w Warszawie:) Byłem w szoku, ze ktos zdecydował puscic trase przez centrum Łodzi xD To ze sie pogubili to jedno, ale jakosc dróg to drugie.
Opublikowano 5 czerwca 20222 l jakosc drog dramat to samo w zeszlym roku w Radomiu bylo trzeba sie spocic zeby czegos nie urwac.Kolega z Bugatti dzisiaj kapcia zlapal :(Opona pare groszy kosztuje..Wogole na torach przestali wpuszczac auta powyzej 100db polowa ekipy na lezakach zamiast jezdzic na silesii dzisiaj Edytowane 5 czerwca 20222 l przez Pawel24
Opublikowano 5 czerwca 20222 l Wczoraj mijałem mnóstwo takich aut na A2. To jakiś wyścig jak Gumball?
Opublikowano 5 czerwca 20222 l Positive ways, akcja charytatywna. No z db na torze to nic nie poradzisz, paru upierdliwych lokalnych działaczy kazdy tor zamknie w pizdu przez halas.
Opublikowano 5 czerwca 20222 l powiedzmy ze taki Polski odpowiednik:)i jednoczesnie zbieramy hajs na roznych aukcjach podczas wyprawy,narazie rekord pobity ponad banka w 2 dni
Opublikowano 6 czerwca 20222 l Ja podziwiam też, że ludzie nie boją się takich aut postawić w tłumie ludzi, sam przegoniłem parę osób od Huracana STO jak chciałem syna podnieść pokazać mu silnik z góry, bo się jakiś Janusz z synek prawie na masce rozłożyl, żeby halynka mogła zrobić im zdjęcie
Opublikowano 6 czerwca 20222 l niestety zdazaja sie takie ciezkie przypadki nie szanowania przez ludzi nie swoich aut.....W tamtym roku koledze na aventadorze w Krakowie polozyla sie parka na masce i zrobili sobie zdjecie.W tym roku juz jednemu wczoraj ukradli dekielki z felg w Katowicach przed hotelem.W przyszlym roku bedzie juz ochrona i nie bedzie takiego dostepu do aut ..We Wroclawiu gosciu z dzieckiem wybiegl nam przed auta podczas jazdy na parking zeby zona mogla zrobic zdjecie... Edytowane 6 czerwca 20222 l przez Pawel24
Opublikowano 6 czerwca 20222 l No i tak zawsze się kończy, paru pajacy zawsze zepsuje innym zabawę, a potem zdziwienie, że na targach czy podobnych imprezach nie ma dostępu do superaut.