Kania 66 Opublikowano 4 czerwca 2008 Opublikowano 4 czerwca 2008 (edytowane) Uwielbiam podróżować, zawsze jak mam okazję zwiedzam coś ciekawego, wartego zobaczenia. Chciałabym w przyszłości zobaczyć jeszcze kilka interesujących miejsc, dlatego już następną wycieczkę planuję niedługo, a będzie to wyprawa nad Stonehenge, w sumie mam niedaleko, tylko kilka godzin drogi autem, dlatego czemu nie? Niedawno byłam w angielskim Parku Narodowym bardziej znanym pod nazwą Lake District, też za(pipi)iaszcze widoczki, dużo różnych jezior, praktycznie najgłębszych w całej Anglii i najwyższe góry, wspomnienia bezcenne. Jakie Wy macie plany? Jakie marzenia podróżnika? Co chcielibyście w przyszłości zobaczyć? Jeśli możecie zobrazujcie to jakimiś fotkami lub linkami. Ja wklejam pic Stonehenge, choć pewnie każdy ją kojarzy, kozacka budowla;] Edytowane 4 czerwca 2008 przez Kania Cytuj
kempa 0 Opublikowano 4 czerwca 2008 Opublikowano 4 czerwca 2008 (edytowane) ponoc przereklamowane bardzo. no ale z drugiej strony co moze byc ciekawego w kilku kamieniach... ; ] Edytowane 4 czerwca 2008 przez kempa Cytuj
Kania 66 Opublikowano 5 czerwca 2008 Autor Opublikowano 5 czerwca 2008 A może co najprostsze jest najpiękniejsze? Cytuj
kempa 0 Opublikowano 6 czerwca 2008 Opublikowano 6 czerwca 2008 mowie co slyszalem od ludzi, ktorzy byli i widzieli. A może co najprostsze jest najpiękniejsze? no niby istnieje taka teoria i ja jestem nawet jej zwolennikiem, ale dlaczego w takim razie jezdzic i zwiedzac, skoro mozna sie gapic w blat stolu ? ; ] wyglada na to, ze od kazdej teorii sa odstepstwa. Cytuj
Kania 66 Opublikowano 7 czerwca 2008 Autor Opublikowano 7 czerwca 2008 Po części trochę racji w tym jest:) Cytuj
Kania 66 Opublikowano 10 czerwca 2008 Autor Opublikowano 10 czerwca 2008 Warto zobaczyć zamek Neuschwanstein, położony w bawarskich Alpach, już w którymś temacie o nim wspominałam, więc nie chciałabym się powtarzać. Cytuj
kamilpolpak 61 Opublikowano 3 stycznia 2009 Opublikowano 3 stycznia 2009 ja bym chciał zobaczyć californie w usa no i niedługo będę miał okazję no i jeszcze nowy jork Cytuj
Kathleen 5 Opublikowano 4 stycznia 2009 Opublikowano 4 stycznia 2009 Przereklamowane to są piramidy w Gizie, które tak naprawdę są w środku miasta (na zdjęciach pokazują je zawsze rak, jakby na samym środku pustyni były) chociaż sam Egipt baaardzo polecam, szczególnie wycieczkę statkiem po Nilu. Ale tak naprawdę, to miejsce w którym się zakochałam to Tajlandia... Niestety zdjęć nie wrzucę bo byłam tam jeszcze w dobie aparatów analogowych. Ale to chyba jedno z najpiękniejszych i najbardziej urokliwych miejsc na ziemi.... (niesamowite wrażenie robią słonie chodzące sobie ot tak po ulicach, jak u nas np. psy ;P) Duże wrażenie zrobiło też na mnie safari w Kenii. Wszystkie zwierzęta, które zazwyczaj widuje się w klatkach lub w TV tam na własne oczy można zobaczyć w ich naturalnym środowisku... sama Kenia taka sobie (bieda, smród i ubóstwo) , ale dla safari warto! Cytuj
TyskiPL 64 Opublikowano 5 stycznia 2009 Opublikowano 5 stycznia 2009 Ja bym najchętniej pojechał do Aten zobaczyć Partenon, do Londynu by znów spędzić cudowne chwile w tym mieście I może jeszcze Japonia, by zobaczyć to wielkie, światowe centrum technologii Ale ogólnie w planach mam podróż dookoła Polski, autem Bo "Cudze chwalicie, a swego nie znacie" Cytuj
Kania 66 Opublikowano 7 stycznia 2009 Autor Opublikowano 7 stycznia 2009 Ale ogólnie w planach mam podróż dookoła Polski, autem Bo "Cudze chwalicie, a swego nie znacie" A to święta racja, w Polsce jest tyle pięknych miejsc, których niestety nie doceniamy. Cytuj
Kania 66 Opublikowano 7 stycznia 2009 Autor Opublikowano 7 stycznia 2009 (edytowane) Ja bym najchętniej do Londynu by znów spędzić cudowne chwile w tym mieście Ja byłam w Londynie kilka razy, najfajniej jest pospacerować sobie nocą, wtedy klimat jest na prawdę świetny. Choć sam Londyn nie zrobił na mnie ogromnego wrażenia, wcześniej Big Ben wydawał się o wiele większy, choć tak na prawdę nie jest. Strasznie podobał mi się zamek w centrum miasta ( dawna siedziba brytyjskich monarchów ) - tu historia łączy się z współczesnością, można ją podziwiać jadąc sobie autkiem. Fajny jest też zwodzony most. A Buckingham- budynek jak budynek, kolosalne wrażenia robią pozłacane bramy dookoła niego. Na plus - London Eye. Samo centrum jest brudne, na chodnikach leży masa śmieci, no ale już takie uroki życia w wielomilionowej populacji. Edytowane 7 stycznia 2009 przez Kania Cytuj
kamilpolpak 61 Opublikowano 8 stycznia 2009 Opublikowano 8 stycznia 2009 Ja bym najchętniej do Londynu by znów spędzić cudowne chwile w tym mieście Ja byłam w Londynie kilka razy, najfajniej jest pospacerować sobie nocą, wtedy klimat jest na prawdę świetny. Choć sam Londyn nie zrobił na mnie ogromnego wrażenia, wcześniej Big Ben wydawał się o wiele większy, choć tak na prawdę nie jest. Strasznie podobał mi się zamek w centrum miasta ( dawna siedziba brytyjskich monarchów ) - tu historia łączy się z współczesnością, można ją podziwiać jadąc sobie autkiem. Fajny jest też zwodzony most. A Buckingham- budynek jak budynek, kolosalne wrażenia robią pozłacane bramy dookoła niego. Na plus - London Eye. Samo centrum jest brudne, na chodnikach leży masa śmieci, no ale już takie uroki życia w wielomilionowej populacji. prawda śmieci mają dużo, londyn jest ładny ale pogodę to angole mają zrąbaną ;/ Cytuj
Kania 66 Opublikowano 9 stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 stycznia 2009 No masz rację, całymi dniami pada. Ale z czasem idzie się i do tego przyzwyczaić ;-) Cytuj
TyskiPL 64 Opublikowano 9 stycznia 2009 Opublikowano 9 stycznia 2009 Ja bym najchętniej do Londynu by znów spędzić cudowne chwile w tym mieście Ja byłam w Londynie kilka razy, najfajniej jest pospacerować sobie nocą, wtedy klimat jest na prawdę świetny. Choć sam Londyn nie zrobił na mnie ogromnego wrażenia, wcześniej Big Ben wydawał się o wiele większy, choć tak na prawdę nie jest. Strasznie podobał mi się zamek w centrum miasta ( dawna siedziba brytyjskich monarchów ) - tu historia łączy się z współczesnością, można ją podziwiać jadąc sobie autkiem. Fajny jest też zwodzony most. A Buckingham- budynek jak budynek, kolosalne wrażenia robią pozłacane bramy dookoła niego. Na plus - London Eye. Samo centrum jest brudne, na chodnikach leży masa śmieci, no ale już takie uroki życia w wielomilionowej populacji. Ja jak byłem w Londynie, to tylko 4 dni i nie zobaczyłem wszystkiego, co warto zobaczyć w tym mieście,bo prawda jest taka, że tam jest multum rzeczy ciekawych do zobaczenia. Co do śmieci i pogody - śmieci jakoś w mieście nie zauważyłem, a pogoda to naprawdę, mają z nią nie lada problem. Ja słyszałem, że tam głównie pada. Ja z kolei przyjeżdżam i dzień w dzień ok. 25-30 stopni Celsjusza. Dobrze, że zabrałem mase ciuchów ;P Nawet w nocy bez otwartego okna nie dało się spać. Co widziałem w Londynie i polecam? Most i Tower of London (szczególnie klejnotownia), Muzeum Madame Tussaud, London Eye (chociaż w kolejce się stało pół godziny. I wyobraźcie sobie tak stać pół godziny na słońcu... dobrze,że sprzedawali napoje i lody), Trafalgar Square i Leicester Square (w ogóle tam z kolegami mieliśmy kranik nasz ulubiony, z którego na mieście czerpaliśmy wodę ;D Koło kina, gdzie odbywają się światowe premiery i koło odbitych dłoni znanych aktorów). Czy coś jeszcze? Szczerze mówiąc nie za wiele pamiętam,bo przez tate straciłem zdjęcia z wycieczki ;P Ale troche te ich metro jest dziwne. Tzn. wygodne i w ogóle,ale w sieci metra nie idzie się za bardzo połapać ;P I fajne jest to, że płacisz 1 funt i masz bilet na cały dzień Cytuj
Kania 66 Opublikowano 9 stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 stycznia 2009 (edytowane) Nie no, musisz tylko wiedzieć gdzie chcesz się dostać i patrzysz sobie kolorami na wyznaczoną trasę. Nic bardziej prostszego. Masz rację, ja byłam przy tym kinie nocą, świetna miejscówka, wszędzie pełno dyskotek, pubów, budek z dobrym jedzonkiem, można się tam wybrać. No i klimatyczna jest również chińska dzielnica i picadilly circus. Edytowane 9 stycznia 2009 przez Kania Cytuj
TyskiPL 64 Opublikowano 10 stycznia 2009 Opublikowano 10 stycznia 2009 Chińska dzielnica taka sobie, ale Picadilly Circus też fajne miejsce. A na dodatek jeszcze Soho - dzielnica z największą liczbą sex shopów ;P Nie byłem tam,ale ponoć fajna miejscówa. Cytuj
kamilpolpak 61 Opublikowano 11 stycznia 2009 Opublikowano 11 stycznia 2009 No to możemy się zebrać ekipą i razem pojechać to londynu Cytuj
sznurek 10 Opublikowano 18 sierpnia 2009 Opublikowano 18 sierpnia 2009 Stonehenge jest trochę komercyjnie przereklamowane Zresztą po Europie jest rozstawione kilka, kilkaset takich Stonehenge'ów i ich istnienie jest bardzoo zagadkowe. Co do piramid to wolałbym zobaczyć te w Ameryce południowej a już najbardizej w dizeń przesileń letniego\zimowego i zobaczyc "słoneczny spektakl" gre cieni i świateł - wchodzącego\schodzącego weżą po piramidzie. To w sumie tyle jeśli chodiz o budowle megalityczne, a jeżeli chodzi o fajne widoki, które stworzyła natuira to pewnie fajnie byłbo by zobaczyć ten park kraterów w USA, a z naszego podwórka o nasze polskie góry. Cytuj
TyskiPL 64 Opublikowano 18 sierpnia 2009 Opublikowano 18 sierpnia 2009 Ja polecam Primorsko w Bułgarii - od strony trasy Burgas - Kiten nie wygląda ciekawie, ale jak się wjedzie w centrum i okolice plaż, to jest to cudowne miasteczko Fajne centrum, pensjonaty również (polecam Seeblick [można znaleźć w Googlach ich strone] - blisko plaży północnej, ładnie się prezentuje, do tego taras na dachu z widokiem na morze. Polecam widok wieczorem na gwiazdy, kiedy niebo jest bezchmurne ). Trasę polecam jadąc przez Bratysławę, Budapeszt i Belgrad autostradami, ale od razu radzę nie liczyć na cudowne widoki w Serbii odc. Roszke-Subotica - Belgrad - Niś, bo tam to biedotę widać gołym okiem. Z kolei od Niśu przez Pirot i Dimitrovgrad do Sofii to widoki cudowne Cytuj
Kania 66 Opublikowano 19 sierpnia 2009 Autor Opublikowano 19 sierpnia 2009 Stonehenge jest trochę komercyjnie przereklamowane Zresztą po Europie jest rozstawione kilka, kilkaset takich Stonehenge'ów i ich istnienie jest bardzoo zagadkowe. Co do piramid to wolałbym zobaczyć te w Ameryce południowej a już najbardizej w dizeń przesileń letniego\zimowego i zobaczyc "słoneczny spektakl" gre cieni i świateł - wchodzącego\schodzącego weżą po piramidzie. To w sumie tyle jeśli chodiz o budowle megalityczne, a jeżeli chodzi o fajne widoki, które stworzyła natuira to pewnie fajnie byłbo by zobaczyć ten park kraterów w USA, a z naszego podwórka o nasze polskie góry. Polecam piramidy w Ameryce Południowej (Meksyk), zwłaszcza te w Chitchen Itza. Sama miałam okazję je zobaczyć i wspiąć się na jedną z nich, 43- metrową w Cobie. Widok z góry niesamowity- stać na samym szczycie, nad kolumnami drzew w samym centrum dżungli. Wrażenie na prawdę ogromne. Będąc w Meksyku warto wybrać się na wycieczkę i wykąpać się w cenotach, w pobliżu piramid : Przeżycie fantastyczne. Woda wręcz odcienia granatowego- bardzo głęboka. Ale kąpiel orzeźwiająca. Dawniej zbiorniki te służyły Majom do składania ofiar dla Bogów- wrzucali je tam żywcem, by wybłagać deszcz od Bogów. I oczywiście nie można nie wspomnieć o nurkowaniu w głąb oceanu, by zobaczyć takie oto widoki: Niezapomniane widoki, niezapomniane przeżycia. Na pewno tam jeszcze kiedyś wrócę. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 20 sierpnia 2009 Opublikowano 20 sierpnia 2009 ja bym chciał zobaczyć californie w usa no i niedługo będę miał okazję no i jeszcze nowy jork Ja ze swojej strony polecam Floryde - Miami, Daytona Beach, Orlando, z jednej strony ocean, z drugiej Zatoka Meksykańska - no raj na ziemi Cytuj
Kania 66 Opublikowano 20 sierpnia 2009 Autor Opublikowano 20 sierpnia 2009 ja bym chciał zobaczyć californie w usa no i niedługo będę miał okazję no i jeszcze nowy jork Ja ze swojej strony polecam Floryde - Miami, Daytona Beach, Orlando, z jednej strony ocean, z drugiej Zatoka Meksykańska - no raj na ziemi Zatoka Meksykańska z lotu ptaka wygląda przepięknie- kolor wody jest wręcz turkusowy i przejrzysty. I całe wybrzeże, tak jak mówisz Lucjan- Miami i Florydy dostarcza niesamowitych wrażeń dla zmysłów. Cytuj
sznurek 10 Opublikowano 21 sierpnia 2009 Opublikowano 21 sierpnia 2009 a ile kosztuje taka przyjemność? tak szukałem keidyś przelotu samolotem do A południowej i gdzieś widizałęm, że sam przelot kosztuj 10 000, ale to chyba niemożliwe? Cytuj
Kania 66 Opublikowano 21 sierpnia 2009 Autor Opublikowano 21 sierpnia 2009 Nie wiem ile kosztuje dokładnie sam przelot. Ja miałam wliczony w jego cenę 8- dniowy pobyt na półwyspie Jukatan, oczywiście all inclusive ( żarcie i inne przyjemności), zaje/bisty hotel z basenem, do tego oddzielna plaża. Wycieczka nie należała do tanich. Leciałam z Londynu, więc kosztowało mnie to taniej niż wylot z Polski i wynosiło w granicach 6-7 tyś zł na osobę. Wycieczki do Meksyku są drogie, ale fantastyczne. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 21 sierpnia 2009 Opublikowano 21 sierpnia 2009 ja ta wycieczke wygralem wiec tez niestety nie mam pojecia ile to kosztowalo dokladnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi