Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cisnij śrube bo ci łańcuch spadł bizon

I jak narazie to ktoś inny sobie leczy kompleksy kupując dacie czy citroena w salonie cisnąc moją alfe czy bmw qwestry ;)

Ten znowu się tłumaczy ? Wodzu biała skarpeto albo tyś naprawdę taki głupi albo żarciku nie wyczułeś dot. Qvestry.

Gość _Milan_
Opublikowano

Laureate 1.6 16V 105 4X2

plus elek. szyby  z  tyłu, cofanie, i inne pierdoły

Opublikowano

Laureate 1.6 16V 105 4X2

plus elek. szyby  z  tyłu, cofanie, i inne pierdoły

O, i jak Ci się ten silnik sprawuje? Bo to dokładnie ten, który odrzucił mnie od Nissana Qashqaia. Gazowałeś?

Gość _Milan_
Opublikowano

ma na budziku kilkadziesiąt kilosów więcna razie zgodnie ze wskazówkami lekarza nie piłuje silnika przez 2000 km i bede jezdizl max 80km/h.

Ale jeździ się bardzo przyjemnie.

Nie jestem znawcą motoryzacji, to co sobą przedstawia mi  w zupełności wystarczy. Nastepny samochód pewnie będe kupował pod kątem spełnienia marzeń, byłoby fajnie, na razie sie ciesze z  tego co jest.

Gazować może będę w  przyszłości.

Opublikowano

No właśnie nie wiem już jak to jest z tym "oszczędzaniem" silnika od nowości. Ja zarówno jak odbierałem Opla jak i Cytrynę to powiedzieli mi, żebym jeździł normalnie, dynamicznie żeby je ułożyć dynamicznie ?!  Może się jacyś uber znawcy wypowiedzą np PAjda albo Infidel ?

Opublikowano

Czytałem ostatnio w internecie na ten temat. Podobno docieranie nie jest już tak istotne jak kiedyś, a skoro przy odbiorze nikt o nim nie mówi, to pewnie 90% nabywców aut tego nie robi. Z drugiej strony pojawia się opinia, że warto nie wchodzić na najwyższe obroty przez pierwszy 1000/2000 km.

IMO można pojeździć chwilę delikatniej i poczekać z testowaniem prędkości maksymalnej.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie nie polecam ślepo ufać sprzedawcom w salonach. Osobiscie pytalem sie w salonie Hyundaia sprzedawcow o docieranie, to uslyszalem 2 rozne wersje. 

Ogolnie technologia wykonywania podzespolow poszla znaczaco do przodu i teoretycznie spasowanie silnikow jest niemalze idealne. Spotkalem sie nawet z informacja, ze  nowe silniki nawet w fabryce nie sa docierane, jedynie wyrywkowo sprawdza sie parametry. Michał ma racje z tymi zbyt niskimi obrotami. Przy niskich obrotach w silniku jest mniejsze cisnienie oleju. Nie wiem czy w kazdej jednostce, ale u mnie np. optymalne smarowanie mam w okolicach 3tys obr. Z hamowaniem trzeba uwazac, bo zwalniajac przy uzyciu wewnetrznych oporow silnika i skrzyni, wystawiamy je na dzialanie poteznych sil. A przy docieraniu, ulozenie przekladni jest rownie wazne.

Druga zagadka jest pierwsza wymiana oleju, chyba sprawa nie do rozwiazania :P Inna sprawa to interwal wymiany oleju - 30tysiecy to wg. mnie przesada, maksymalnie jezdzilbym 15kkm lub rok.

Ja tesciowej doradzilem zeby jezdzila normalnie, unikajac jedynie zbyt wysokich i niskich obrotow. 

@Majoneze

1.6 to mul bagienny w tym aucie, ale wlasnie o tej jednostce moj znajomy serwisant z Renault wypowiada sie bardzo dobrze. Najmniej problematyczny silnik z francuskiej stajni. Sehr gutt ! Schone panzer, gut preise, am besten mobile in Posen.

Edytowane przez Pajda
Opublikowano

Jakie auto ma lucek? linky wygasły. :(

Poprawiłem już :D

Sorry, że wam tak napyerdalam, ale podniecenie jeszcze nie zeszło :D

10446474_866856756676680_154547804283899

10480969_866856823343340_735388637046277

10402432_866856903343332_129316407720723

10347508_866856956676660_795776439632553

10313124_866857123343310_796601180259348

Ogólnie zrobiłem dzisiaj 150km i jestem po prostu zachwycony. Samochód jest niesamowicie wygodny i 'płynie' po drodze - posiadając wcześniej dwie Mazdy 323F byłem przywyczajony do czegoś zupełnie innego. Silnik sprawuje się świetnie, ale tutaj żadnych niespodzianek nie było - objeździłem go wcześniej na jazdach próbnych zarówno w Sportage, jak i ix35. Obsługa całej elektroniki jest prosta, intuicyjna i przyjemna, a czujniki i kamerka cofania spisują się znakomicie - bez nich byłoby ciężko, bo jednak szyba z tyłu jest bardzo wąska + to, że Sportage jest zdecydowanie większy od moich poprzednich samochodów i muszę go jeszcze dobrze wyczuć. Pojeździliśmy zarówno po mieście, jak i lesie i autostradzie. Pobawiłem się tempomatem - kolejna nowość, której wcześniej nie miałem. Fajne urządzenie, trzeba przyznać. Bardzo podobają mi się automatyczne światła - ustawione w pozycji 'auto' i już nie muszę o niczym pamiętać. Czekam jeszcze na jakiś deszcz żeby zobaczyć jak działają automatyczne wycieraczki z czujnikiem deszczu :D Po tych 150km komputer pokazuje średnie spalanie na poziomie równych 10 litrów.

Opublikowano

Łeee myslalem, ze Lucek pociagnie zart, ale za bardzo jara sie fura i chce calemu swiatu pokazac jaka jest piekna :)

No sorry, jeszcze mi staje na jej widok. Ale to przejdzie :D

• Plusik 1