Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze intryguje mnie jak w USA uwielbienie dla mocnych aut pozostaje faktem przy tak niskich ograniczeniach prędkości. W Ohio macie 70 mph, na nasze nieco ponad 110, a przy takiej prędkości nawet w Punto 1.2 nie brakuje jeszcze szczególnie koni. Da się w ogóle wcisnąć gdzieś mocniej gaz? Jak redaktor Jalopnika Hellcata testował, to skończył w celi aresztu.

W Ohio max to 70 mph. Na lokalnych autostradach w terenie zabudowanym (lol) mamy 60 mph, poza miastami, gdzieniegdzie 65 a na platnej miedzystanowej autostradzie 70. Wiec nie ma jak poszlec, chyba ze pojedziesz na zlot maniakow i staniesz w wyscigach na kresce "drag"
Jak ma sie w praktyce mityczna ogromna ilosc policji na kazdym rogu? Rzevzywiscie nie da rady szybciej pojezdzic?

Slyszalem,ze mozna pozapie.rdalac,ale trzeba wedziec gdzie. Jakie masz o tym zdanie?

Owszem, da sie, wszedzie sie jednak czai policja. Czasem wiesz gdzie moga stac, a gdzie nie stoja nigdy. Jesli znasz teren to mozna smialo depnac.

Może mają swojego yanosika

My uzywamy Waze. Z tego co mi wiadomo to to samo. :)

Opublikowano

Też używam Waze, mam status rycerza :sir: Dobra aplikacja, brakuje tylko wyświetlania limitu prędkości w danym miejscu lub sygnalizacji przekroczenia prędkości.

ja smigam z mieczem :D mam aktualnie 27k punktow. Janosik nie jest popularniejszy w PL ?

Opublikowano (edytowane)

myślałem też o 2.4 v6, ale 1000 km w miesiącu to u mnie minimum, przez 4 zrobiłem ponad 5 tyś, więc nie wyrobiłbym z tankowaniem, a gazu nie chcę. Cholera jak kupowałem to benzynka była po 4.30, a tu znowu 5 ;/  no i brakuję trochę szóstego biegu na trasie.

jeździłem też kiedyś 1.6, przyśpieszenie żadne a pali tyle co 1.8t. 

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano

Mnie niestety w tej chwili wykończyłoby ubezpieczenie nawet tego 1.8T, nie mam żadnych zniżek. Jeśli chodzi o przebieg, to przez ostatnie miesiące robiłem ponad 3000 na miesiąc. Przynajmniej ze spalaniem nieco ponad 6 litrów nie jest źle finansowo.

Trochę szkoda, ze Bora już się starzeje. Zawsze podobało mi się to auto, ale najmłodsze mają już 10 lat. Trzeba było iść do roboty i kupić na 18 :P

Masz katalog (niestety krótka wersja, bez rozpiski wersji itp.): https://www.volkswagen-classic.de/en/modelle/bora#

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wrzucam Punto.

24phv2u.jpg

Obecnie ma niecałe 9 lat i ledwo ponad 100k przebiegu. W tym okresie raz zawiódł wysprzęglik, zepsuł się mechanizm tylnej szyby i w zasadzie tyle. Poza tym posypały się jedynie pierdoły jak zaczepy tylnej półki czy daszek przeciwsłoneczny.

Po zakupie ponaprawiałem parę drobnych rzeczy. Kupiłem w necie filtry (kabinowy, oleju i powietrza) i dałem lokalnemu mechanikowi do wymiany. Podobnie z mechanizmem tylnej szyby, zamiennik z netu. Sam wymieniłem daszek przeciwsłoneczny na sprawny ze złomu oraz lampę tylną (zardzewiały styki i wariowała) na używaną z netu.

Do tego zrobiłem geometrię przodu, bo dotąd musiałem lekko skręcać kierownicę przy jeździe na wprost.

Już parę miesięcy temu, kiedy zacząłem autem regularnie jeździć, ale jeszcze długo przed odkupieniem go, dokupiłem za grosze kabelek do wpięcia z tyłu oryginalnego radia. Dzięki temu mogę bez problemu słuchać muzyki z telefonu. Czemu Fiat dodał w radiu funkcję AUX, ale pominął seryjne wejście, to już inne pytanie.

Dotychczasowe kołpaki były poobcierane i miejscami połamane, kupiłem więc nowe. Zwykle jestem zwolennikiem oryginałów, ale akurat fiatowskie średnio mi się podobają, dlatego wybrałem dwukolorowe Michelin.

Poza tym jedyny bonus, na który sobie pozwoliłem, to gałka zmiany biegów. Dotychczasowa była niezbyt atrakcyjna i niemiła w dotyku. Najpierw myślałem o jakiejś Momo albo Sparco, ale ostatecznie zamówiłem oryginalną, nową i pokrytą skórą. Warto było, dużo przyjemniej zmienia się teraz biegi.

idhzeo.jpg

Do tego ręczna polerka lakieru i nowe dywaniki.

Trochę "zainwestowałem", a teraz mam nadzieję na jak najmniejsze koszty, bo i tak traktuję to auto tymczasowo. Opony w dobrym stanie, hamulce jeszcze też - mam nadzieję, że skończy się na tankowaniu i czasem dolewkach oleju.

Edytowane przez Mustang
  • Plusik 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołożyłem brelok kĄsolomaniaka. Czekał na pierwsze auto i się doczekał. Btw. Forza 3 miała naprawdę fajną limitkę. Z bonusów w grze oczywiście skorzystałem, pendrive'a nadal używam na co dzień, a teraz breloczek.

15j760.jpg

Macie jakieś ciekawe breloki przy kluczach, czy raczej z logo marki albo w ogóle nic, żeby kluczyk był lżejszy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tez się pochwale, w końcu spełniłem jedno ze swoich marzeń :

IMG0727jp_wsaraph.jpgIMG0745jp_wsarapa.jpg

Silnik 1,75 TBI 200KM

Oczywiście ta biała :D Czarna na sprzedaż :)

Dopiero zauważyłem, ale ta brera jest kozacka. U nas jeździ taka czerwona , na żywo robi niesamowite wrazenie. Chciałbym miec w przyszłosci brere albo GT. Imo najbardziej kozackie modele.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie się pozbyłem autka, które było moim pierwszym:(

DSC00800.jpg

Suzuki Swift 2006, 1.3 disel... trochę się przywiązałem i było mi nawet smutno, no ale wymieniłem na audicę. Bedę teraz jak Tommo/Najdas:/

W Swifcie wkur.wiało mnie to niskie zawieszenie i haczenie o krawężniki. No i jednak ten silnik słaby. Pod koniec, to średnio raz na dwa miechy byłem na warsztacie.

Edytowane przez grzybiarz