Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do chorwacji jechalem caly czas autostradami, pozniej zjazd na karlovac i krajowa na plitwickie jeziora. z jezior po okolo 70km wrocilem na autostrade i juz nie zjezdzalem z niej az do baskiej vody. przed wyjazdem z jezior planowalem jechac ta krajowa droga az do samej baskiej, ale po 1. zmeczenie i po 2. brak klimatyzacji zadecydowaly o tym, ze jechalem autostrada. poza tym spalanie roslo do normalnych wartosci :)

na dniach napisze dluzsza relacje w kaciku podroznika ze zdjeciami i filmikami z trasy, bo mam ich troche. chociaz i tak nie oddaja w najmniejszym stopniu tego, jak niesamowicie pieknie jest tam.

btw. jak jechalismy do splitu droga po wybrzezu (jednopasmowka, gdzie prawie przez caly czas jest widok na morze i plaze, ale sa tez miejsca, w ktorych od przepasci w dol chroni tylko niska i watpliwej wytrzymalosci barierka) napotkalismy na korek. stoimy z 20min i ponad drzewami za zakretem widze wystajacy dzwig. mowie do dziewczyny, ze pewnie jakis samochod spadl w przepasc i wyciagaja. jak w koncu ruszylismy i wyjechalismy zza zakretu zauwazylismy jak dzwig wyciaga z przepasci ciezarowego mercedesa:

540x405_samochod-ciezarowy-mercedes-benz

kabina kierowcy zmiazdzona, a pod zerwana barierka byly zabudowania, ale nie wiem czy komus oprocz kierowcy cos sie stalo.

Opublikowano

Bez klimatyzacji na Chrowacje to hardcore, odważna podróż ;)

na autostradzie dzieki szyberdachowi bylo w miare okej, gorzej na jednopasmowce w chorwacji, gdzie jechalo sie maks 90km/h (a przewaznie ~60), albo w korkach na poczatku austrii za granica z czechami, gdzie tablice informacyjne przy drogach pokazywaly 45* temperatury powietrza :)

Opublikowano

Jechałem kiedys do Bułgarii w upał, w nocy było 35*, 3km korek na przejściu granicznym, woda w chłodnicy sie gotowała, a klime miałem wylaczona, zeby nie gotować silnika. Ludzie polewali silniki woda mineralna zeby schłodzić :)

Teraz w Octavii bede miał szyberdach tez, super sprawa to jest :)

Opublikowano

Qvstra ta twoja 3 fotka to jak w forzie normalnie :D

Gdyby postawili w akcie pokuty i żalu za grzechy do wyboru te dwa srebrne transformery i żółtego forda ka bez wahania wybrałbym fordzika. Boże co za gosc, co za upodlenie aut

Opublikowano

Kiedyś tak sie przecież konfigurowalo, klima to był drogi bajer.

To prawda, do połowy lat '90 było to typowe. Pierwsze auto ojca to był Golf z 1983 bodajże i miał właśnie seryjny szyberek.

Sam bym nie kupił teraz auta bez klimy. Jeszcze na szosie czy po mieście można jeździć z otwartymi szybami, tak samo na krótkich dystansach, ale połączenie 30 stopni i więcej z autostradą wymusza jednak klimę. Poza tym ile razy odparowywałem sobie szyby w parę sekund, rewelacja.

Śmieszna ta Zastava z ostatniego zdjęcia.

Opublikowano

gdybym nie mial szybera to nawet nie myslalbym o jechaniu tym samochodem w trase - nie wytrzymalbym huku spowodowanego opuszczonymi szybami. jak byl odsuniety do tylu to jechalo sie przyjemnie, a i przy okazji troche sie opalilismy :D

poza tym mnie zawsze po jezdzie z klimatyzacja boli gardlo, szczegolnie jak  ja ustawie na auto

Opublikowano

gdybym nie mial szybera to nawet nie myslalbym o jechaniu tym samochodem w trase - nie wytrzymalbym huku spowodowanego opuszczonymi szybami. jak byl odsuniety do tylu to jechalo sie przyjemnie, a i przy okazji troche sie opalilismy :D

poza tym mnie zawsze po jezdzie z klimatyzacja boli gardlo, szczegolnie jak ja ustawie na auto

Jak na auto ? Albo masz klimę automatyczną (i nastawiasz temp. jaką chcesz ) albo manualną i ręcznie dopasowujesz do temperatury.

Opublikowano

poza tym mnie zawsze po jezdzie z klimatyzacja boli gardlo, szczegolnie jak ja ustawie na auto

Jak na auto ? Albo masz klimę automatyczną (i nastawiasz temp. jaką chcesz ) albo manualną i ręcznie dopasowujesz do temperatury

Normalnie masz klime automatyczną i ustawiasz np. 16 stopni i nawiew na środkowe kratki i prędkość wiatraka na low/medium czy jaka tam skale masz w samochodzie. Ewentualnie ustawiasz temperature 16 stopni i dajesz Auto i klima sama sobie ustala siłe wiatraka i kierunek nawiewu.

Opublikowano

To nie wiem. Ja mam w aucie tylko ustawienie strefy, temperatury i kierunku nawiewu a resztę sobie sama zawsze steruje albo coś nie zrozumiałem :)

Opublikowano

No jak nawiew na łeb leci, to trochę bez sensu. Kumpel tak jeździł, przewiało go i potem miał coś z okiem nie tak (jęczmień)

Ojciec załapał się na przejściowy paraliż mięśni twarzy, na szczęście przeszło dość szybko.

Opublikowano (edytowane)

odzyskałem samochód z warsztatu, obiecałem że sie "pochwale"

oczywiście nadal jest to 15 letni dziadek, ale przynajmniej nie jest zardzewiały i całkiem nieźle sie sprawdza w sumie

2d8rt43.jpg

jeszcze jedna fota, jedyny "tuning" jaki zrobiłem (juz ponad rok temu, standardowa gumowa sie lekko nadrywała wiec pomyślałem że wymienie na coś ciekawszego)

1z3xn47.jpg

> in b4

> ale skąd wiesz gdzie są biegi??

Edytowane przez Yano
  • Plusik 1
Opublikowano

No i to jest prawdziwy tuning, ośmiobiegowa gałka zmiany biegów dla obniżenia spalania na autostradzie.

Piąteczka. :czesc:

• Plusik 4