Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok to czas na mnie. Fotka zrobiona dzisiaj o poranku.

Wracałem rano od swojej dziewczyny ( która jechała za mną swoim autem do pracy), było świeżo po burzy, mokra droga,ostry zakręt i naniesiony  żwir . 

20150817_073322.jpg

A teraz najlepsze- auto (prawie)  i ja wyszliśmy bez szwanku. Boska wola, Anioł Stróż, fart nazwijcie to jak chcecie.  

Kiedy wyleciałem z drogi ( robiąc obrót o 180 stopni) wpadłem do rowu. Auto oparło się na niedużym drzewie czereśni, resztę zamortyzowało błoto . Jedyna szkoda to małe wgniecenie na drzwiach koło lusterka i lekko zarysowany błotnik.  Gdyby nie to drzewko, auto na sto procent zaliczyłbym dachowanie, w najgorszym wypadku zderzyłbym się ze słupem obok  i moja fura poszła by na szrot.

Dzięki za(pipi)istym wujkom i teściowi Ford w 30 minut stanęło na kołach, przed chwilą wróciłem ze stacji diagnostycznej i mechanik powiedział, że wszystko jest tip-top. Szczęście w nieszczęściu jak to mówią. Oczywiście jakiś życzliwy sąsiad zadzwonił na policję, ale  z rodziną mojej Agnieszki żaden policjant nie ma szans i skończyło się na upomnieniu :obama:

Prawko  od 8 lat, ani jednej stłuczki,  ani jednego mandatu. (pipi) nigdy nawet o  nic nie zaczepiłem zderzakiem na parkingu. A  tu taki numer na drodze którą znam i jeżdżę przynajmniej 2 razy w tygodniu. 

Edytowane przez chris85
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 17.08.2015 o 12:04, krupek1 napisał(a):

Mokro, żwir... czyli zbyt duża prędkość na zakręcie? :P

Też, ale nie jechałem jak wariat :P Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Przyda mi się taka nauczka.

Edytowane przez chris85
Opublikowano
  W dniu 17.08.2015 o 12:13, Szejdj napisał(a):

dużo szczęścia miałeś ;)

a ja pytanie zadam: czy masz ESP w tym samochodzie?

a tego nawet nie wiem, chyba nie bo z tego co pamiętam Focusy mają osobny przycisk do ESP. Ja mam tylko ABS. Aczkolwiek to auto do dzisiaj świetnie pokonywało zakręty. 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 17.08.2015 o 11:58, chris85 napisał(a):

(...) jakiś życzliwy sąsiad zadzwonił na policję, ale  z rodziną mojej Agnieszki żaden policjant nie ma szans i skończyło się na upomnieniu :obama:

Takie rzeczy to się zostawia dla siebie - dla dobra zastraszonej lub skorumpowanej policji.

Edytowane przez Wieslawa
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 17.08.2015 o 12:15, chris85 napisał(a):

W dniu 17.08.2015 o 12:13, Szejdj napisał(a):

dużo szczęścia miałeś ;)

a ja pytanie zadam: czy masz ESP w tym samochodzie?

a tego nawet nie wiem, chyba nie bo z tego co pamiętam Focusy mają osobny przycisk do ESP. Ja mam tylko ABS. Aczkolwiek to auto do dzisiaj świetnie pokonywało zakręty. 

No też tak myślę. Focus 1 sprzed liftingu to zapewne sam ABS. Nawet Focusy 2 przed zmianami zwykle nie mają ESP.

Edytowane przez Mustang
Opublikowano (edytowane)

Dobra, zakupiłem samochód o którym mówiłem w Pomocy w kupnie auta ((pipi)k za 1000zł równe - Mazda 626 2.0i 115 kucy, 1992r.)

Byłem na przeglądzie i do zrobienia na cito:
-hamulce tylnie (linka pękła podczas przeglądu xD a jechałem 30km i wszystko było git, lepiej szybciej niż później :) ) - jestem to w stanie zrobić samemu.
-świece - sam
-poprawki wizualne - sam.
-korozja - papierek ścierny i zabezpieczenie - sam.

-wszelkie w(pipi)iające mnie rzeczy - sam.

-lekko chlapie w prawym przegubie - sam. (przynajmniej kuzyn w swojej hondzie robił i twierdzi, że tu też zrobimy, spoko).

innymi słowy - na mechanika nie wydam za dużo. No i jak zrobie (pisząc samemu, mam na myśli z kuzynem, który się na tym zna) hamulce, mam przyjść do gościa od przeglądu i mi sprawdzi czy wszystko gra (za free <wygryw> ), tyle co części. 

Poniżej zdjęcia:

Pokaż ukrytą zawartość

Zdjęcia robiłem już po wstępnych rozbiórkach, do czyszczenia elementów, więc niektórych rzeczy może brakować ;) chciałem zrobić w dalszym etapie, ale telefon mi się rozładował -.- jutro z rana jade kupić to, co mogę dostać od ręki, tj. farby itp. a w tygodniu zamawiam tarcze i linkę. 

Dodatkowo zapomniałem, do wymiany (znaczy w(pipi)iają mnie), są uszczelki, niektóre odchodzą lekko. samochód stał jednak koło roku bez odpalania i troche mchu zaczęło rosnąć :P Na tę chwilę, jestem bardziej niż zadowolony z zakupu, zobaczymy jutro dokładnie co jeszcze do ewentualnych poprawek/wymiany. Na tę chwilę jestem dobrej myśli :)

A no i jeden minus.. oleju nie daje, ale też nie bierze ;)

Edytowane przez Plamek
  • Plusik 4
Opublikowano (edytowane)

Weekendy i po 18 jak z roboty wróce ;) Nie śpieszy mi się jakoś super ze zrobieniem tego :) Zresztą na tę chwilę mamy malutki przestój i myśle, że za tydzien dwa sie w robocie uspokoi ;) wrócą majstry z urlopów i delegacji i odejdzie mi zarządzanie halą. Będe robił do 14 a to juz oznacza więcej czasu : ]

Edytowane przez Plamek
Opublikowano

Okej, dzisiaj mija 15 miesiąc użytkowania mojego autka

Może to nie jest limuzyna pokroju audi 80 ale i tak ją kocham

R5ynru8.jpg

EuVhQAp.jpg

cGPJyZT.jpg

jedyne co naprawiałem to chłodnica przeciekała

ALFA ROMEJO TAKA AWARYJNA

• Plusik 5