Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok to czas na mnie. Fotka zrobiona dzisiaj o poranku.

Wracałem rano od swojej dziewczyny ( która jechała za mną swoim autem do pracy), było świeżo po burzy, mokra droga,ostry zakręt i naniesiony  żwir . 

20150817_073322.jpg

A teraz najlepsze- auto (prawie)  i ja wyszliśmy bez szwanku. Boska wola, Anioł Stróż, fart nazwijcie to jak chcecie.  

Kiedy wyleciałem z drogi ( robiąc obrót o 180 stopni) wpadłem do rowu. Auto oparło się na niedużym drzewie czereśni, resztę zamortyzowało błoto . Jedyna szkoda to małe wgniecenie na drzwiach koło lusterka i lekko zarysowany błotnik.  Gdyby nie to drzewko, auto na sto procent zaliczyłbym dachowanie, w najgorszym wypadku zderzyłbym się ze słupem obok  i moja fura poszła by na szrot.

Dzięki za(pipi)istym wujkom i teściowi Ford w 30 minut stanęło na kołach, przed chwilą wróciłem ze stacji diagnostycznej i mechanik powiedział, że wszystko jest tip-top. Szczęście w nieszczęściu jak to mówią. Oczywiście jakiś życzliwy sąsiad zadzwonił na policję, ale  z rodziną mojej Agnieszki żaden policjant nie ma szans i skończyło się na upomnieniu :obama:

Prawko  od 8 lat, ani jednej stłuczki,  ani jednego mandatu. (pipi) nigdy nawet o  nic nie zaczepiłem zderzakiem na parkingu. A  tu taki numer na drodze którą znam i jeżdżę przynajmniej 2 razy w tygodniu. 

Edytowane przez chris85
Opublikowano (edytowane)

Mokro, żwir... czyli zbyt duża prędkość na zakręcie? :P

Też, ale nie jechałem jak wariat :P Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Przyda mi się taka nauczka.

Edytowane przez chris85
Opublikowano

dużo szczęścia miałeś ;)

a ja pytanie zadam: czy masz ESP w tym samochodzie?

a tego nawet nie wiem, chyba nie bo z tego co pamiętam Focusy mają osobny przycisk do ESP. Ja mam tylko ABS. Aczkolwiek to auto do dzisiaj świetnie pokonywało zakręty. 

Opublikowano (edytowane)

(...) jakiś życzliwy sąsiad zadzwonił na policję, ale  z rodziną mojej Agnieszki żaden policjant nie ma szans i skończyło się na upomnieniu :obama:

Takie rzeczy to się zostawia dla siebie - dla dobra zastraszonej lub skorumpowanej policji.

Edytowane przez Wieslawa
Opublikowano (edytowane)

dużo szczęścia miałeś ;)

a ja pytanie zadam: czy masz ESP w tym samochodzie?

a tego nawet nie wiem, chyba nie bo z tego co pamiętam Focusy mają osobny przycisk do ESP. Ja mam tylko ABS. Aczkolwiek to auto do dzisiaj świetnie pokonywało zakręty. 

No też tak myślę. Focus 1 sprzed liftingu to zapewne sam ABS. Nawet Focusy 2 przed zmianami zwykle nie mają ESP.

Edytowane przez Mustang
Opublikowano (edytowane)

Dobra, zakupiłem samochód o którym mówiłem w Pomocy w kupnie auta ((pipi)k za 1000zł równe - Mazda 626 2.0i 115 kucy, 1992r.)

Byłem na przeglądzie i do zrobienia na cito:
-hamulce tylnie (linka pękła podczas przeglądu xD a jechałem 30km i wszystko było git, lepiej szybciej niż później :) ) - jestem to w stanie zrobić samemu.
-świece - sam
-poprawki wizualne - sam.
-korozja - papierek ścierny i zabezpieczenie - sam.

-wszelkie w(pipi)iające mnie rzeczy - sam.

-lekko chlapie w prawym przegubie - sam. (przynajmniej kuzyn w swojej hondzie robił i twierdzi, że tu też zrobimy, spoko).

innymi słowy - na mechanika nie wydam za dużo. No i jak zrobie (pisząc samemu, mam na myśli z kuzynem, który się na tym zna) hamulce, mam przyjść do gościa od przeglądu i mi sprawdzi czy wszystko gra (za free <wygryw> ), tyle co części. 

Poniżej zdjęcia:

433e488cec625.jpg
93a722fbb9127.jpg42a048d7a0c59.jpg4c1b316f3a6b7.jpgd45e6a91c1251.jpg1f97f8b23baec.jpg68123cffdf412.jpgec5ab6a48a26b.jpg

Zdjęcia robiłem już po wstępnych rozbiórkach, do czyszczenia elementów, więc niektórych rzeczy może brakować ;) chciałem zrobić w dalszym etapie, ale telefon mi się rozładował -.- jutro z rana jade kupić to, co mogę dostać od ręki, tj. farby itp. a w tygodniu zamawiam tarcze i linkę. 

Dodatkowo zapomniałem, do wymiany (znaczy w(pipi)iają mnie), są uszczelki, niektóre odchodzą lekko. samochód stał jednak koło roku bez odpalania i troche mchu zaczęło rosnąć :P Na tę chwilę, jestem bardziej niż zadowolony z zakupu, zobaczymy jutro dokładnie co jeszcze do ewentualnych poprawek/wymiany. Na tę chwilę jestem dobrej myśli :)

A no i jeden minus.. oleju nie daje, ale też nie bierze ;)

Edytowane przez Plamek
  • Plusik 4
Opublikowano (edytowane)

Weekendy i po 18 jak z roboty wróce ;) Nie śpieszy mi się jakoś super ze zrobieniem tego :) Zresztą na tę chwilę mamy malutki przestój i myśle, że za tydzien dwa sie w robocie uspokoi ;) wrócą majstry z urlopów i delegacji i odejdzie mi zarządzanie halą. Będe robił do 14 a to juz oznacza więcej czasu : ]

Edytowane przez Plamek
Opublikowano

Okej, dzisiaj mija 15 miesiąc użytkowania mojego autka

Może to nie jest limuzyna pokroju audi 80 ale i tak ją kocham

R5ynru8.jpg

EuVhQAp.jpg

cGPJyZT.jpg

jedyne co naprawiałem to chłodnica przeciekała

ALFA ROMEJO TAKA AWARYJNA

• Plusik 5