szejdj 2 804 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 12:29, Mustang napisał: Niby staram się do tego stosować, ale jeśli jadę np. do pracy, mam wjazd na dwupasmówkę stosunkowo niedaleko od domu, dojeżdżam więc na niedogrzanym silniku (1-2 kreski na 4). Tymczasem pas rozbiegowy jest wyjątkowo krótki i zaczynający się za bardzo ostrym zakrętem, a ruch duży, z licznymi tirami, najbezpieczniejsze pozostaje więc zwykle depnięcie na trójce i trudno coś z tym zrobić. Także teoria teorią, w praktyce nie zawsze można dać silnikowi się rozgrzać. Te kreski to i tak pokazują temperaturę płynu chłodniczego a nie oleju. Jak płyn chłodniczy jest zimny to olej wtedy ma o wiele niższą temperaturę, bo dużo dłużej się nagrzewa. 11 godzin temu, Jotrazydwa napisał: Wystarczy przed planowaną jazdą w zimie (generalnie poniżej zera) wyjść z domu wcześniej, wsiąść do auta i rozgrzać je trochę na jałowym biegu. Gdzieś mam ekologię itp. Kiedy jest wiosna czy jak dzisiaj rano +2 stopnie to odpalam i zaraz jadę. Wiadomo, że nie katuje od razu i staram się nie wyprzedać ale czasem się nie da. Nigdy nie zarżnąłem żadnego silnika i też bez przesady - jak wy macie nowe w miarę maszyny to czym się martwić? Ja tu mam 2006 rok i 253 tysie na liczniku więcej dmucham na zimne. To oczywiście też jest złe podejście, bo praca zimnego silnika na wolnych obrotach jest dla niego szkodliwa i wystarczyłoby, żebyś spędził jedną minutę w Googlach zamiast pisać publicznie takie głupoty, no ale to Ty, więc się przyzwyczailiśmy, że Tobie się coś wydaje dobre a jest wręcz odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 420 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Wujaszek jezdzi po sniegu na letnich oponach i potrafi jednym guzikiem wlaczyc lub wylaczyc czipa z aliexpress dodajacego 50 kucy pod maska wiec wie co to motoryzacja ekstremalna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 1 godzinę temu, szejdj napisał: Te kreski to i tak pokazują temperaturę płynu chłodniczego a nie oleju. Jak płyn chłodniczy jest zimny to olej wtedy ma o wiele niższą temperaturę, bo dużo dłużej się nagrzewa. Ja w dwóch autach mam wskaźnik temp. oleju. Oprócz tego tez temp. płynu Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Nom, w sportowych samochodach są często montowane wskaźniki temperatury i ciśnienia oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 U siebie w Fabii w komputerze też mi wyświetla temperaturę oleju i w porównaniu do temperatury płynu chłodzącego, która w benzynie nagrzewa się błyskawicznie to olej już trochę trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 7 godzin temu, LiŚciu napisał: Niestety kombi to tylko jak jest potrzeba - wizualnie słabo IMO. No akurat Mazda 6 w kombinie a hatchu to niebo a ziemia IMO ale najczęściej jest tak, jak piszesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 6 godzin temu, szejdj napisał: To oczywiście też jest złe podejście, bo praca zimnego silnika na wolnych obrotach jest dla niego szkodliwa i wystarczyłoby, żebyś spędził jedną minutę w Googlach zamiast pisać publicznie takie głupoty, no ale to Ty, więc się przyzwyczailiśmy, że Tobie się coś wydaje dobre a jest wręcz odwrotnie No tą ironię sobie w buty wsadź. W zimie jak nie masz garażu to też od razu odpalasz i heja przed siebie. Szyby zamarznięte, nic nie widać ale przecież silnikowi szkodzi czy wtedy nie? Silnik to maszyna. Jeżdżę autami że 20 lat. W żadnym nie zepsułem silnika grzejąc auto w zimie nawet w -20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 700 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 No tą ironię sobie w buty wsadź. W zimie jak nie masz garażu to też od razu odpalasz i heja przed siebie. Szyby zamarznięte, nic nie widać ale przecież silnikowi szkodzi czy wtedy nie? Silnik to maszyna. Jeżdżę autami że 20 lat. W żadnym nie zepsułem silnika grzejąc auto w zimie nawet w -20 stopni. Możesz i sto lat jeździć i jedyne co udowadniasz, że nie masz pojęcia o silnikach samochodowych. Szkodliwe jest grzanie silnika nie biegu jałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Ok masz rację. Ch.uj z nim w takim razie. Jak padnie to kupię nowy. Wolę coś widzieć w zimie jak jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 700 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Umyj porządnie szybę od środka to nie będzie parowała. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Kombi? No niestety, ale nigdy się nie przekonam. Nawet jakby miał 7 dzieciarów to bym wolał je na dwa razy nad morze wozić niż kupić karawan. Sprzęt AGD RTV też zamawiam z dostawą, bo nie jestem dzikusem, żeby sam wnosić pralkę i żydzić 5 dyszek. No po prostu nie! liftbacki? To moj ulubiony typ nadwozia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 No ja nie wiem. A6 w Avancie jest ładniejsza o niebo od sedana i wolałbym taka w Allroad to stary bardziej od suva. Tak samo np Volvo V70 crosscountry etc. Jedyne co to samochód miejskich i kompaktów średnio pasuje kombi, ale szczerze w życiu bym na to nie wracał uwagi przy kupnie używanego samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 044 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Dla mnie kombi to taki samochód pantoflarza trochę co baba kazała kupić coś "rodzinnego" i praktycznego zamiast fajnego auta. No ale opinia jak dupa i każdy ma swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Moja dziewczyna mówi, że chce A8 w wersji L więc Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 W dniu 26.03.2021 o 15:57, Jotrazydwa napisał: No akurat Mazda 6 w kombinie a hatchu to niebo a ziemia IMO ale najczęściej jest tak, jak piszesz. Mazda 6 w hatchu? Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 No wiadomo, są gusta i guściki i są po to, żeby z nich szydzić. Jest tyle alternatyw i jak ktoś wybiera kombi to - no... na pewno nie z myślą o sobie;] Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 No ale nie o to mi chodzi. Nie ma szóstki w hatchu... Cytuj Odnośnik do komentarza
Welna 1 094 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Ja tez preferuje liftback /coupe od kombi Prywatnie mam suva (bo zona chciala) ale osobiscie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 4 godziny temu, balon napisał: No ale nie o to mi chodzi. Nie ma szóstki w hatchu... No jest raczej rocznik 2002-2008. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Nie ma 6 w hatchu, są tylko 3. Może mylisz liftback z hatchback? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Aaaa ja myślałem, że tym masz ten nowszy model i o nim pisałeś. https://www.autocentrum.pl/mazda/6/iii/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Ych. Ja mam z 2013 roku Magdę ale chodziło o to, że Mazda 6 występowała z początku w hatchu. Cytuj Odnośnik do komentarza
creatinfreak 3 827 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 A ja sobie sobie kombi bardzo chwałę. Dzicko, wózek, później hulajnoga, rowerek, wyjazd na wakacje i pakujesz wszystko. Ba w mojej starej astrze zmieściłem nawet cały plac zabaw ( domek z piaskownicą pod spodem, huśtawką i zjeżdżalnią), lodówkę 1,8m, tv 65cali czy duży materac sypialniany. Teraz drugie dziecko w drodze i przesiadłem się na większego brata. Zdjęcie mojej byłej Astry i obecnej Vectry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Mój szwagier ma taką Vectrę w kombi. W bagażniku to inna strefa czasowa jest takie to wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi