Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mrs. Asterka

spacer.png

spacer.pngspacer.png

Ostatnio, przed samymi świętami, podczas wypoczywania na parkingu, Mrs. Asterka miała bliskie spotkanie z dynamicznym, naćpanym Oskarkiem w Porsche Carrera i niestety, pół karoserii do naprawy. Dynamiczny Oskarek uciekł, ale na szczecie namierzyłem go i już Policja się nim dalej zajmuje :D

Swoja drogą, nadal zachodzę w głowę jak na prostej drodze można tak komuś w auto się wpakować :D

spacer.png

• Plusik 1
  • Smutny 4
Opublikowano

Piękna Mazda, w świetnym kolorze i w najlepszej wersji!

Do tej pory gdy je widzę ( a rzadko można trafić ten model na ulicy) zastanawiam się dlaczego kupiłem cx-30 ;). To już ponad 4 lata, jakieś argumenty musiały być, pewnie nawet rozsądne ;), ale mimo wszystko  Mazda 3 jest na prawdę bardzo ładna i wg mnie nie ma konkurencji która fabrycznie wyglądała by tak zadziornie. 

Opublikowano
13 minut temu, Artur_K napisał(a):

zastanawiam się dlaczego kupiłem cx-30

Ludzie od wielu lat po prostu lubią SUVy oraz crossovery. Szczególnie kobiety, dla których przemawia pozycja za kierownicą - wyżej się siedzi.

Ja jako wychowanek teamu E36/E46 nigdy nie byłem fanem tych napompowanych osobówek.

Opublikowano
W dniu 1.01.2025 o 10:33, LeifErikson napisał(a):

Robi robotę ta panorama bez żadnego poprzecznego elementu po drodze. Nie nagrzewa się latem od tego jakoś tragicznie?

Nie, nie jest moim zdaniem gorzej niż w normalnym aucie, przynajmniej nie na tyle, żeby to jakoś super odczuć. Jedyne co - to w lato warto jeździć z okularami przeciwsłonecznymi, bo nic nie rzuca cienia i jak sie jedzie pod słońce to jest troche lipa. Niby można opuścić daszek, ale nie po to jest panorama, żeby zasłaniać ją daszkiem :D

Opublikowano

Świetnie jeżdzą te Mazdy, znajomy miał w sedanie wersję ze zwykłym Skyactiv i po prostu bardzo, bardzo przyjemne auto w jeździe. Oczywiście dość hmm hipsterskie, bo nie ma tego powszechnego w tych czasach uderzenia turbodoładowanego momentu obrotowego, więc na pewno nie auto dla każdego, bo subiektywnie wydaje się dużo wolniejsze niż konkurencja. Inny znajomy kupił ostatnio 6 GJ w wersji 2.5, oddał do Disi Tune, gdzie samym programem z wolnossącej jednostki osiągneli 297 nm. I też to świetnie, oldskulowo jeździ, jest coś fajnego w takim liniowym przyroście momentu obrotowego.

Opublikowano
18 minut temu, Bartg napisał(a):

Oczywiście dość hmm hipsterskie, bo nie ma tego powszechnego w tych czasach uderzenia turbodoładowanego momentu obrotowego

Nowa Mazda 3 wychodzi z turbo (250 KM), ale tylko na rynek US. W Europie niestety nie jest sprzedawana w tym wariancie ze względu na niespełnione normy spalania.

Wciąż jednak podoba mi się to w Mazdzie, że nie stosują ortodoksyjnie downsizingu i zamiast małych silników (1.2, 1.4, itp.) kładą prawilne 2 litry do rodzinnego hatchbacka.

• Plusik 1
Opublikowano

W mojej 3 2.0 z 2003 roku całkiem fajnie się odczuwało przyspieszenie i była elastyczna, ale spalanie było wysokie. Za to prowadzenie kozak, bo mają budowę jakby płaszczki, dobrze się kleją. Chociaż takie same wrażenie mam teraz też w Focusie.

Opublikowano
3 godziny temu, Bartg napisał(a):

Świetnie jeżdzą te Mazdy

Potwierdzam, w mojej cx30 mam skyactive X czyli 180 KM. Wiadomo, to silnik wolnossący, więc na pełną moc trzeba chwilę poczekać, bo skrywa się pod koniec obrotomierza. Przy rewelacyjnej skrzyni manualnej jaką posiadam daje sporo frajdy z jazdy i jest taki vibe „klasycznej” motoryzacji, przypomina mi accorda 1.8 vtec którym kiedyś jeździłem. 
A gdy chce się jeździć spokojnie, to jest wystarczająco elastyczny, na wyższych biegach więc nie trzeba go cały czas piłować na wysokich obrotach co odwdzięcza się niskim spalaniem. Na krajowkach jeżdżąc w rozsądnych granicach przepisów spalanie oscyluje w granicach 5,5 l. Ostatnio byłem na weekend w Warszawie, łącznie przejechane 1100 km, z czego 380 krajówki, reszta po autostradzie z prędkościami 125-140. Średnia z całości to 6,5l/100.

Prowadzi się również bardzo fajnie, pomimo odrobinę podwyższonego zawieszenia, jest dosyć sztywno i responsywnie. 
Leci już 5 rok od zakupu, przejechane 70 tyś. i dalej jestem zachwycony. 

• Plusik 2