Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Lain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ten element chodzi. Zatrzaski puszczają i nie trzyma się to. 
Ta Mazda stoi mniej więcej na podobnym pułapie cenowym co Civic w roczniku 2019/20 więc też ją oglądałem. Wygodniejsza do wsiadania. 

IMG_5053.jpeg

Opublikowano
Just now, iluck85 said:

O ten element chodzi. Zatrzaski puszczają i nie trzyma się to. 
Ta Mazda stoi mniej więcej na podobnym pułapie cenowym co Civic w roczniku 2019/20 więc też ją oglądałem. Wygodniejsza do wsiadania. 

IMG_5053.jpeg

Civic jest większy w środku. Więcej miejsca z przodu, więcej z tyłu. Wygodniejsze ma też siedzenia, przynajmniej na moje duże dupsko. Mazda na pewno lepiej wykonana i lepiej wyposażona w podstawowej wersji. No i sporo szybsza. Civic miał 158KM, Mazda ma 191

Opublikowano

W Civic x narzekają na słabą antykorozje spodu, zalecają się tym zająć. W tych nowych modelach, to już po opuszczeniu salony zalecają zabezpieczyć, bo oszczędzają ile się da. Nie wiem jak wersje z US. U nas sól robi swoje i po zimie warto zajrzeć. 

Ja mazde odpuściłem i zostaje wierny Hondzie :) 

Opublikowano

Ładna ta mazda. Ładna bryła i przód. Ale to zabudowywanie plastikami słabo wygląda. Babka w pracy ma taką i widać że jak się nie dba regularnie o te osłony to szybko tracą na wyglądzie. Do tego jeszcze ta mazda ma jakieś dziwne pasowania przedniego słupka szyby z maską. Tak jakby ktoś odgiął blache i tak zostawił. Poza tym autko mega. 

Opublikowano (edytowane)

Do tego problem z tankowaniem do pełna i coś z hamulcami. Była akcja serwisowa na to. 

No Mazdy ładne. 

Edytowane przez iluck85
Opublikowano
W Polsce niestety był problem z kradzieżami, szczególnie w Warszawie. 

No był, bezkluczykowy dostęp do auta i popyt na części (wschód) zrobił swoje. Mazda zaczęła dawać drugi niezależny immobilizer, do tego policja rozbiła największą stołeczną grupę co kradła auta i na razie jest w miarę spokój, pewnie jakieś kradzieże się zdarzają jak wszystkich marek. Jakiś użytkownik forum Mazdy 6 kiedyś pisał, że mu ukradli nową szóstkę i po paru godzinach ją odnaleźli w „dziupli” cała rozebraną, no nie był zadowolony.
Do tego problem z tankowaniem do pełna i coś z hamulcami. Była akcja serwisowa na to. 
No Mazdy ładne. 

Ja tankuje do pełna, wymieniam hamulce co parę lat i jakoś jeżdżę bezawaryjnie trójką od 9 lat. Można żyć problemami z internetu, a można kupić i cieszyć się autem Aha i jeszcze nie rdzewieje jak coś, w tym Meksyku to potrafią w auta
Opublikowano
6 minut temu, Santi napisał(a):

No był, bezkluczykowy dostęp do auta i popyt na części (wschód) zrobił swoje. Mazda zaczęła dawać drugi niezależny immobilizer, do tego policja rozbiła największą stołeczną grupę co kradła auta i na razie jest w miarę spokój, pewnie jakieś kradzieże się zdarzają jak wszystkich marek. Jakiś użytkownik forum Mazdy 6 kiedyś pisał, że mu ukradli nową szóstkę i po paru godzinach ją odnaleźli w „dziupli” cała rozebraną, no nie był zadowolony.
Ja tankuje do pełna, wymieniam hamulce co parę lat i jakoś jeżdżę bezawaryjnie trójką od 9 lat. Można żyć problemami z internetu, a można kupić i cieszyć się autem emoji846.png Aha i jeszcze nie rdzewieje jak coś, w tym Meksyku to potrafią w auta emoji3.png

https://dailydriver.pl/nowosci/wydarzenia/mazdy-cx-30-lepiej-nie-tankowac-do-pelna-jest-problem/

Pewnie auto z 2025 tego nie ma, ale wspomniałem tylko. 

A jak nie masz rdzy, to tylko się cieszyć :)

Opublikowano

https://dailydriver.pl/nowosci/wydarzenia/mazdy-cx-30-lepiej-nie-tankowac-do-pelna-jest-problem/

Pewnie auto z 2025 tego nie ma, ale wspomniałem tylko. 
A jak nie masz rdzy, to tylko się cieszyć

Myślę, że już żadne auto tego problemu nie ma, przy takich akcjach wzywają właścicieli na wizytę serwisową do ASO. Ja wybrałem Mazdę ze względu na silnik, wrażenia z jazdy no i wygląd oczywiście Chciałem kupić Hyundaia i30 albo Kia Ceed, ale jakoś po jazdach próbnych w tych autach i po przetestowaniu Mazdy entuzjazm do Koreańczyków mi mocno opadł.
Odniosę się jeszcze do rdzy, Mazda zrobiła progres w tym temacie, od trzeciej generacji trójki i szóstki, wcześniejsze modele mocno na to cierpiały, szczególnie pierwsze generacje tych samochodów, opinia ta niestety się cały czas ciągnie za Mazdą i chyba tak będzie zawsze. Oczywiście nie jest idealnie, warto zabezpieczyć samemu podwozie, niektórzy oklejają maskę czy inne elementy folią by odpryski nie uszkodziły lakieru, bo wiadomo jakiej jakości i grubości teraz jest lakier, ale to już problem praktycznie wszystkich aut, także Mazda obecnie nie wyróżnia się na plus czy minus w porównaniu do innych marek w tym temacie.
Opublikowano

Kompletna awaria manualnej skrzyni biegów przy 110k km to absurd i jak dla mnie powinni poczuć się do winy i pokrycia całości. Tam musiała być jakaś wada fabryczna.

• This 1
Opublikowano

No ja się już raczej z Forda wyleczyłem. Zresztą, ich gama modeli teraz to coraz większa beka. Jedynie Kuga fajna, ale tylko z zewnątrz.

• Plusik 1
Opublikowano
23 godziny temu, iluck85 napisał(a):

Tfu, nie nadkole, tylko ta nakładka co jest nad kołem- na zderzaku. Na to narzekali często na necie.

Ja już piąty rok jeżdżę cx30, przebieg ~70 tyś. Z tymi plastikami nic się nie dzieje, a najprawdopodobniej były już ściągane, bo po 2 tygodniach od zakupu miałem strzała w tył.

Civica też oglądałem przed zakupem, mazda zdecydowanie wygrywa jakością wnętrza. W hondzie strasznie słabo wygląda ten ekran, no i brak tam kamer 360. Plus parę innych drobiazgów. Dodatkowo w grę wchodziła tylko wersja sport (z centralnym tłumikiem) a ta ma mniejszy bagażnik.

Pomimo, że auto ładne i na pewno prowadzi się lepiej, to wygrał rozsądek i dopasowanie do potrzeb rodziny, a auto odwdzięcza się niezawodnością i jest na prawdę rewelacyjne.

• Plusik 1
Opublikowano
35 minut temu, Artur_K napisał(a):

Ja już piąty rok jeżdżę cx30, przebieg ~70 tyś. Z tymi plastikami nic się nie dzieje, a najprawdopodobniej były już ściągane, bo po 2 tygodniach od zakupu miałem strzała w tył.

Civica też oglądałem przed zakupem, mazda zdecydowanie wygrywa jakością wnętrza. W hondzie strasznie słabo wygląda ten ekran, no i brak tam kamer 360. Plus parę innych drobiazgów. Dodatkowo w grę wchodziła tylko wersja sport (z centralnym tłumikiem) a ta ma mniejszy bagażnik.

Pomimo, że auto ładne i na pewno prowadzi się lepiej, to wygrał rozsądek i dopasowanie do potrzeb rodziny, a auto odwdzięcza się niezawodnością i jest na prawdę rewelacyjne.

No to ten sam poziom finansowy, Mazde chyba można ciut młodszą dorwać. 

Ładna ta CX 30 i oglądałem. Mam czas, ale i tak bliżej mi do Hondy. Chociażby że mam dobrego mechanika który ogarnia tylko Hondy. 

Opublikowano
W dniu 4.03.2025 o 21:30, Homelander napisał(a):

Miałem wymieniać za 2-3 lata, a się okazało, że Honda poszła do kasacji i musiałem już. Wybrałem auto, którego się nie spodziewałem wybrać. Nie stać mnie było na to co chciałem, a i nie bez znaczenia było to, że dostałem finansowanie 3.9%. Oto i ona, Mazda CX30. Absolutnie podstawowy model. Silnik 2.5 191KM, nówka, rocznik 2025, cena 27.100$

Ta cena to już z lokalnym taxem? Rabat jakiś dali?

Opublikowano
8 minutes ago, MaZZeo said:

Ta cena to już z lokalnym taxem? Rabat jakiś dali?

Tak, z taxem. Rabatów tutaj nie dają, ale można wyrwać dodatki. Dostałem na rok myjnię, na 3 lata darmowe wymiany oleju i opon, 6letnią pełną gwarancję, jedną bezpłatną wymianę hamulców z przodu i z tyłu. W sumie chyba lepiej, bo na racie ten rabat mało odczuwalny, a za te "pierdoły można sporo wywalić. A tak jest spokój na jakiś czas

• Plusik 1
Opublikowano
On 3/3/2025 at 1:43 PM, MaZZeo said:

@ginn czy to jest wersja 1.2 mild hybrid czy zwykly 1.2? Jesli to pierwsze to masz 136 km

A nawet 145 od teraz. Stellantis właśnie zmienia metodę liczenia, wcześniej z jakiegoś powodu podawali maksymalną moc silnika spalinowego, zamiast całego układu, czym strzelali sobie w stopę wobec konkurencji generalnie podającej moc całościową.