Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych aut

Featured Replies

Opublikowano

Znam znam, chyba najlepszy zajawkowy kanał moto w Polsce i pewnie jedyny rozpoznawalny na świecie.

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Wyświetleń 638,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Ululululu Paaanowie! Co to była za wycieczka! Trip życia, naprawdę polecam każdemu! Tyrol, Bawaria, przełęcz  Grossglockner hochalpenstrasse jest niesamowita, i przez 4 dni 30 stopni, słońce i an

• Sure   Mam ja co prawda dopiero kilka miesiecy, ale wrazen bylo przez ten czas pod dostatkiem   Dla mnie - jako chlopaka wychowanego na Gran Turismo, Initial D, F&F itd - mot

• okej, czas się pochwalić nowym nabytkiem. Dopiero teraz pogoda dopisała żeby auto umyć i ogarnąć.   Pozbyłem się swojej białej alfy i nabyłem tym razem hot hatcha   to znowu alfa x

Opublikowano
19 minutes ago, Artur_K said:

Świetna ta 40!

No wiem, że stary jestem, ale żeby tak bezpośrednio :kekw:

Opublikowano

A to i ja się pochwalę.

IMG_20250404_141501732_HDR.jpg

IMG_20250404_131712687_HDR~2.jpg

Edytowane przez Jakim

Opublikowano

To jest najgorsze. Jakby na zachod nie mogli dac normalnych nazw :/

Sam samochod - piekny! Sam chyba postawie na chinola jako samochod na co dzien.

Opublikowano

To i tak lepsze niż Buduj Swoje Marzenia. Czym jeździsz? BYDEM. Bydem jeździł bydem.

Opublikowano
49 minut temu, Jakim napisał(a):

A to i ja się pochwalę.

IMG_20250404_141501732_HDR.jpg

IMG_20250404_131712687_HDR~2.jpg

Mamy odważnego :)

Podziel się wrażenami jak to jakościowo wyszło i jak jezdzi.

A auto z wygladu-kosa!

Opublikowano

Powiem Wam, że komicznie się jeździ malutkim MX-5 o wysokości ok 1.25m wśród takich gigantów reggie Wczoraj stanęła obok mnie G-klasa od Brabusa na 24 calowej feldze to myślę, że nawet by nie zauważyli jakby po mnie przejechali.

Opublikowano
1 hour ago, Chad Davski said:

To jest najgorsze. Jakby na zachod nie mogli dac normalnych nazw :/

Sam samochod - piekny! Sam chyba postawie na chinola jako samochod na co dzien.

Dlatego imo najfajniej kiedy kupują europejskie marki, oni zyskują niby „dziedzictwo”, a klient jeździ autem szanowanej marki. Jak MG, nie mówiąc o wszystkich markach Geely.

Opublikowano

Ten Jaecoo wygląda zajebiście, chętnie bym takiego sprawdził.

Opublikowano

Ogółem potrzebowaliśmy już rodzinne autko, a że często jeździmy w góry i na narty to pomyśleliśmy aby to w końcu miało te 4x4 w razie czego. Padło na chińczyka bo stosunek wyposażenia do ceny to trochę wygrywa z tym co znamy. Plus ewidentnie się na spodobał z wyglądu więc jest w pytę. Przynajmniej na razie.

Opublikowano
5 godzin temu, Bartg napisał(a):

Jak to się wymawia? Bo ze znajomymi mówimy na to "Jajcoo" kaz

"Dżejku"

Opublikowano
W dniu 4.04.2025 o 18:26, Jakim napisał(a):

Ogółem potrzebowaliśmy już rodzinne autko, a że często jeździmy w góry i na narty to pomyśleliśmy aby to w końcu miało te 4x4 w razie czego. Padło na chińczyka bo stosunek wyposażenia do ceny to trochę wygrywa z tym co znamy. Plus ewidentnie się na spodobał z wyglądu więc jest w pytę. Przynajmniej na razie.

Jaki to ma silnik z tym 4x4 i ile kosztuje taka wersja?

Opublikowano

Wg danych producenta 1.6 147km, 275Nm

Wg hamowni na YouTube około 160km i 290 Nm.

To jest ten sam silnik co na rynek azjatycki ale zdławiony aby normy się zgadzały. Tam ma 197Km.

Kosztuje to 157900 ale można wyrwać taniej z rabatami. Ja świeżą demowkę co miała 1500 km przejechane dostałem za 142k

Opublikowano

Czyli w granicach Bigstera, ale masz automat i 4x4.

Opublikowano
26 minut temu, krupek napisał(a):

z ciekawości sprawdziłem i Bigster 4x4 dużo tańszy jest, 20k mniej full wersja ze wszystkimi dodatkami. tylko wiadomo, moc mniejsza i manual, ale ma niby w połowie roku wejść wersja 4x4 z automatem, ale nie wiem co to za wersja będzie

Zrzut ekranu 2025-04-6 o 13.02.31.png

Jaecoo całkiem spoko wygląda, chyba jedyny spalinowy Chińczyk który mi się póki co podoba, ale jakbym miał wymaganie SUV 4x4 i automat to pewnie bym wolał dorzucić niewiele więcej do Cupry Ateci 2.0 190KM bo po paru miesiącach przerwy znowu są dostępne (chociaż podobno to nie jest produkcja wznowiona na stałe ale jakaś seria aut wypuszczona)

otomoto.pl
No image preview

Nowy Cupra Ateca 2025 - 169 000 PLN, 10 km - Otomoto.pl

OTOMOTO - nowe i używane samochody i motocykle w Polska

W podobnych pieniądzach ma być na dniach Formentor 2.0 TSI 204 KM DSG 4Drive - cena od ok 170k ale Cupra daje duże rabaty to pewnie wyjdzie taniej. Octavia (co prawda nie SUV, ale można mu dokupić zawieszenie podniesione o 15mm co sprawi że pewnie prześwit będzie większy niż większości SUVow) też jest dostępna w tej wersji co Formentor i kosztuje sporo mniej, ale Skody mają dużo słabsze wyposażenie w porównaniu do Cupry

Edytowane przez gtfan

Opublikowano
11 godzin temu, krupek napisał(a):

No ale w tym Bigsterze też takie wyposażenie?

Kamery 360? Wentylowane fotel, dach panorama? Ten Jajco 7 to wyposażanie i wykończenie ma praktycznie jak suvy premium.

10 godzin temu, gtfan napisał(a):

Jaecoo całkiem spoko wygląda, chyba jedyny spalinowy Chińczyk który mi się póki co podoba, ale jakbym miał wymaganie SUV 4x4 i automat to pewnie bym wolał dorzucić niewiele więcej do Cupry Ateci

Tylko to prawie 20 cm różnicy. Praktycznie jeden segment, crossover vs suv w sumie.

Opublikowano
20 minut temu, balon napisał(a):

No ale w tym Bigsterze też takie wyposażenie?

Kamery 360? Wentylowane fotel, dach panorama? Ten Jajco 7 to wyposażanie i wykończenie ma praktycznie jak suvy premium.

Kamery 360 są, dach panorama jest, wentylacji foteli nie nie ma, ale w Jaecoo to jest tylko w tej wersji 20k droższej.

A z tym wykończeniem premium to trochę się rozpędziłeś :) Nie mówię że jest źle, ale to jest na poziom Seata/Skody a nie Audi (to sam sprawdzałem), a wyciszenie (wg testerów, bo nie jeździłem) to poziom Dacii.

23 minuty temu, balon napisał(a):

Tylko to prawie 20 cm różnicy. Praktycznie jeden segment, crossover vs suv w sumie.

Wiem że faceci lubią wydłużać to i owo, ale żeby z różnicy w długości 11.5cm zrobić "prawie 20cm"? :) Oj nieładnie :)

Inna sprawa że porównywanie samej długości jest trochę bez sensu bo same zderzaki potrafią robić różnicę, a w środku auto wciąż może być duże. tak jest w tym przypadku, Ateca jest dość krótka ale to nie crossover ale kompaktowy suv, w stosunku do Jaecoo różnica w rozstawie osi to już tylko 4cm mniej, pojemność bagażnika 485-510l (Jaecoo 4x4 - 480l), w środku przestrzeni jest bardzo dużo. Wyposażenie tej Cupry też jest bardzo bogate w podstawie, chociaż za parę dodatków które Chińczycy dają w standardzie trzeba dopłacić. Ale najważniejsze - w cenie 10k więcej dostaniemy porównywalnej wielkości auto, niewiele gorzej wyposażone, lepiej wykończone, ale co najważniejsze - o nieporównywalnie lepszych osiągach i przy porównywalnym spalaniu (realnie - niższym, bo Chińczyki to ostro oszukują w pomiarach). 212km/h vs 180km/h, 7.2 do setki vs 11.4s. No to jest po prosty inna liga, nawet dwie.

Troszkę to wygląda jakbym hejtował Chińczyków ale nie, mega doceniam że są, szczególnie parę modeli jak MG HS czy to Jaecoo, wymusi to na europejskiej konkurencji pewnie zmiany korzystne dla konsumentów. Ale w tym wszystkim trochę widzę mocne klapki na oczach na zasadzie "Chińczycy oferują to samo a nawet lepsze za połowę ceny". No nie :) Producenci do których się przyzwyczailiśmy dalej są mocno konkurencyjni, niestety przez ostatnie podwyżki cen i politykę cenową opartą na rabatach wszystko to wygląda na pierwszy rzut oka bardzo słabo. Ale jak pochodzimy po salonach, pogadamy, ponegocjujemy to bez problemu znajdziemy kilka alternatyw w podobnej cenie. Sam teraz trochę przez przypadek wróciłem do koncepcji zmiany mojego Ceeda z której niby się wycofałem, ale może zmienię na kolejną Kię - ale Proceeda ;) A to tylko dlatego że przypadkowo fajne oferty zobaczyłem - ok 135k za full wersję (dosłownie wszystkie opcje dostępne - jakieś zaawansowane pakiety bezpieczeństwa, elektryczne fotele z pamięcią w skórze i alcantarze, dach panoramiczny, koła 18 cali (tego to bym akurat nie chciał), lepsze audio itd), wersja 1.5 140KM w automacie. O ile dogadam się co do warunków (tu jest mały zgrzyt ale gadam, jutro też uderzę do innych delerów) to zmienię, bo sama Kia mi wyjątkowo dobrze leży :) W każdym razie za taką cenę mam sprawdzone i lepiej wyposażone kombi niż większość Chińskich SUVów (bo ci kombi nie oferują) o podobnych wymiarach i cenie. Także tylko o to mi chodzi - o pokazanie że pogłoski o zagładzie jaką zrobi Chińska motoryzacja są zdecydowanie przedwczesne ;)

Może nie zawsze oferta będzie taka sama, może z tyłu będzie 2cm mniej miejsca na nogi, może wyposażenie nie będzie aż tak bogate (co nie znaczy że będzie słabe), ale za to dostajemy coś co Chińczycy nie są w stanie zaoferować - sprawdzoną technologię, rozbudowane serwisy, pewną gwarancję, łatwość odsprzedaży i relatywnie niską utratę wartości. Także tu każdy niech sobie wyważy to wszystko jak chce, Chińczycy mają mocne argumenty ale konkurencja też ma parę asów.

Edytowane przez gtfan

Opublikowano
5 godzin temu, gtfan napisał(a):

Wiem że faceci lubią wydłużać to i owo, ale żeby z różnicy w długości 11.5cm zrobić "prawie 20cm"? :) Oj nieładnie :)

No ale mi tutaj chodziło do seata. Jednak faktycznie podkręciłem. To jest prawie 15 cm, bo 14. No ale dalej dla auta, to jest faktycznie segment więcej (np A4 - A6, Octavia - Superb itd) . No chyba że ma dłuższe zderzaki ;)

Co do jakości to faktycznie się rozpędziłem, te premium to bardziej w porównaniu do Dacii chociaż żadnego z nich nie widziałem na żywo i tylko piszę na postawie tego co widzę na fotkach/relacjach z neta.

Opublikowano
6 godzin temu, gtfan napisał(a):

pogłoski o zagładzie jaką zrobi Chińska motoryzacja są zdecydowanie przedwczesne ;)

Uuuu tego nigdy nie powiedziałam i mam nadzieję, że to nigdy nie nastąpi.

Ehhh nie scaliło.

Opublikowano

Tak się składa, że ten sam właściciel na jeden posesji miał salon Renault z Daciami i własne Mode/Jaecoo, wiec czekając na dopełnienie formalności miałem okazję posiedzieć w kilku nowych Renault i właśnie Bigsterze. I o ile jakość środka i ogólny design w takim Rafale czy Australu jest super, tak cena za maks doposażone auto aby odpowiadało mojemu Chiniolowi to był już koszt rzędu 260k xd.

Fakt że hybryda, więc pewnie oszczędniejsze ale też ciaśniejsze w środku (Rafale).

Apropo bigstera- fajne autko. Dość spore, z dużym bagażnikiem. Ale jak bezpośrednio przesiądziesz się z chińczyka, potem wejdziesz do dopasionego Renault i na końcu wejdziesz nawet do najbogatszej wersji bigstera- no nie ma to podjazdu do tych poprzednich. Ciężko to okreslić z czego to wynika ale czujesz że ten feeling jest inny.

Nie chce mi się bronić wyboru, bo na ten moment jest bardzo zadowolony. Cieszą takie pierdoły jak siedzenia, które przy wysiadaniu się odsuwają i przesuwają, jak wsiądziesz i drzwi zamkniesz. Cieszy to, że jak wrzucisz kierunkowskaz to na dużym ekranie widzisz to, co znajduje się w przeciwnym kierunku do tego gdzie zamierzasz skręcać. Fajne jest to, że na drzwiach pasażera z tylumasz sygnał ambientowy aby nie otwierać drzwi bo coś jedzie z tyłu i można drzwi urwać jak otworzysz.

Takich smaczków jest sporo. Oby się nie zjebaly po 3 miesiącach użytkowania 😂.

Sporo osób pyta mnie co to za fura, a ci bardziej rozeznani zaczepiają na parkingu i pytają o szczegóły co jak gdzie z czym. Przyjemna sprawa.

To są własnie takie niuanse, które mimo "pewniejszej" konkurencji jaką znamy od lat spowodowały że jednak padło na coś nowego i świeżego. 7 lat gwarancji jednak daje pewne poczucie bezpieczeństwa.

Opublikowano

Wizualnie bardzo ładne auto, a cena z tym wyposażeniem atrakcyjna. Jak telefony chińskie wchodziły na rynek, to każdy mówił, że ciekawostka, którą mało kto kupi. Jaka jest teraźniejszość, każdy wie, z autami będzie tak samo.

Opublikowano

Ja za swoją absolutnie maksymalną nową Sorento Prestige dałem 190k w 2021, teraz jest dalej tyle warta, a nowe teraz takie koreańce to koszt niemalże 300k xD, kogoś tutaj popierdoliło w motoryzacji, więc nie dziwię się, że Chinole tak weszli. Za parę lat wszyscy się przyzwyczają i nie będzie wytykania palcami na Jajca i Komody.

Z Koreańców też się śmiali, dzisiaj już nikt się nie śmieje :D.