Pan Pieczarka 167 Opublikowano 11 czerwca 2008 Opublikowano 11 czerwca 2008 Myślę, że wielka część konsolomaniaków ma z gotowaniem niewiele wspólnego, dlatego pomyślałem, że można stworzyć swojego rodzaju tutorial dla naszych przyszłych kucharzy. Jak ugotować makaron? Z czego zrobić naleśnika? W jaki sposób przyrządzić kotleta? Ta wiedza może się przydać w ekstremalnej sytuacji każdemu! Najlepiej by było wykonać wszystko w formie programu kulinarnego z programów telewizyjnych. Co sądzicie o tym pomyśle? Cytuj
szeni 114 Opublikowano 11 czerwca 2008 Opublikowano 11 czerwca 2008 No ale chcesz to nagrywać na kamerę, tak? Cytuj
Pan Pieczarka 167 Opublikowano 11 czerwca 2008 Autor Opublikowano 11 czerwca 2008 Na kamerę, przez zdjęcia - ważne, żeby łatwo pochłonąć wiedzę. Cytuj
Kania 66 Opublikowano 11 czerwca 2008 Opublikowano 11 czerwca 2008 Mnie się ten pomysł bardzo podoba Cytuj
peter.a 0 Opublikowano 12 czerwca 2008 Opublikowano 12 czerwca 2008 Najlepiej zrobić to w engliszu i wrzucić na youtube. Byłby hit. Cytuj
Scorp1on 8 Opublikowano 12 czerwca 2008 Opublikowano 12 czerwca 2008 wszystko mozna znalesc w guglach Cytuj
molly 311 Opublikowano 12 czerwca 2008 Opublikowano 12 czerwca 2008 dokładnie, nie kminie po kiego taka inicjatywa. program kulinarny dla graczy? a czym to ma się różnić od zwykłych takich? Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 15 czerwca 2008 Opublikowano 15 czerwca 2008 dokładnie, nie kminie po kiego taka inicjatywa. program kulinarny dla graczy? a czym to ma się różnić od zwykłych takich? że mieszasz zupe joypadem a obiad podajesz na płytkach Cytuj
Lain 107 Opublikowano 15 czerwca 2008 Opublikowano 15 czerwca 2008 Pieczarka chciał się pochwalić, że nie ma plastikowych sztućców i nowym blatem w kuchni, a Wy rujnujecie jego marzenia . ;\ Cytuj
kold 8 Opublikowano 17 czerwca 2008 Opublikowano 17 czerwca 2008 Kurna, co to, blz? :> Generalnie dobra opcja. Jak jestes naprawde tepy w kuchni i nie ma co jesc w domu to znajdz ryz. Wstaw wode, zaczekaj az sie zagotuje, wrzuc kostke rosolowa, czy wolowa czy cos Knura, wrzuc torebke, lub jak jestes duzy to i 2 lub odpowiednio niewielka szklanke ok. 200ml - porcja imo sredniowieksza. Tyle z reguly jadam. I gotuj 10 minut przy niewielkim wrzeniu wody! Przykrycie garnka sprawi, ze oszczedzisz troche energii, ale trzeba uwazac by woda sie nie przegotowala. Gdy czas minie, odcedz, wypruj, whateva i szamaj z warzywami i czymkolwiek znajdziesz z lodowy Sosy smietanowe: Mowie o smietance do sosow. Czy to prawdziwa 36% czy 15% roslinna. Obie sie nadaja. Sieknij cebule w kostke, wrzuc miecho na rozgrzana patelnie (czerwone, biale, dziczyzna, drob) i podsmazaj. Jesli robisz danie z ryba to mozesz ja dodac po cebulce. Wrzucaj wymyslne warzywa, nadawaj smaku winem, przyprawami, czym chcesz, ewentualnie dolewajac odrobine wody, po czym jak sie wszystko dogotuje dolej smietanke. Gotuj troche dalej, az smietanka wyciagnie i przesaczy skladniki, odstaw. Zalej potrawe na ryz i tak praktycznie mozesz robic dania, ktorymi mozesz zachwycac wszystkich ;D. Proste sosy grzybowe (moga byc nawet z muchomorow) na tej bazie - na patelnie miecho, cebula, grzyby, sol (kolejnosc wazna!), smietanka i rzondzisz. Do tego mozna tez wrzucac koperek i inne duperele. Mozesz zrobic nawet sos z go.wna ;]. Mozna jeszcze sosy gotowac uzywajac duzo wody i maki, ale to dosc wschodnia tradycja. Maki mozemy tez uzyc do sosow ze smietanka jesli nie bedzie Was zadowalala gestosc . Nalezy wtedy wsypac do kubka troche maki, dolac wody/smietanki i rozpuscic make tak by nie bylo grudek - moze wymagac zrecznosci dla co niektorych ;]. Ewentualnie, dysponujac odpowiednio wielkim naczyniem, mozna po usmazeniu sie ochlapa, cebulki i warzyw dolac sporo wody (prosto z czajnika), wsypac ryz i gotowac do momentu az ryz wszystko ladnie wchlonie. Mozna tez dolac mleka kokosowego, a jeszcze wczesniej sporo curry na kurczaku i mozna zaaranzowac to na indyjsko ;]. Gotowanie to kwestia pomyslowosci. Jak ma sie dobre wyczucie smaku mozna sobie robic codziennie nowe dania z tych samych skladnikow, zmieniajac je tez, mieszajac itd. Co ja tam bede pier... gotowanie to sztuka ;]. Cytuj
Kroolik 7 Opublikowano 17 czerwca 2008 Opublikowano 17 czerwca 2008 Nie chciałbym nikogo obrazić, ale nie umieć gotować to chyba posiadacze dwóch lewych rąk mogą. To proste jak xxx (wpiszcie co chcecie). Jeśli na prawdę ktoś nie ma talentu to trudno, metodą prób i błędów trzeba próbować. Ja się uczyłem na książkach i własnych błędach. Czytam opis dania a tam "cebulkę na złoty kolor" wtf ? Jak raz zjarałem na dużym ogniu to się nauczyłem. Na początek polecam proste dania typu kotlet z piersi indyka (kurczaka), ziemniaki (dowolnie podane) i surówka. Jak już ktoś opanuje niezbędne minimum może brać się za kosmosy. Wczoraj ukończyłem remont kuchni i znów mogę zacząć szaleć w ulubionej części mieszkania... Cytuj
Manor 645 Opublikowano 17 czerwca 2008 Opublikowano 17 czerwca 2008 dla noobow polecam hotdoga z miszmaszem bieremy ogromnego rogala i wkładamy miszmasz. Miszmaszem jest to co znajdziecie w lodówce. Ja pakuje w rogala kiełbodrona, sos tatarski, keczup, korniszona, szynke, wszystko przykrywamy serem i do mikrofali na 4 minuty na opiekanie albo do piekarnika. Aż rogal będzie chrupki i ser się ładnie rozpuści. 2 takie i jesteś najedzony jak po sytym obiedzie. I smakuje w deche Cytuj
okens 541 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Troszeczke sie wyzej przyofftopowalo wiec nie wiem czy temat czyasami nie zdechl ale kilka wskazowek mozna podrzucic: Do nauki jest conieco wiec zaczne od podstawy, od krojenia. Umiejetne krojenie pozwoli wam zaoszczedzic mnostwo czasu jak i paluchy ;P - Wazna sprawa rzeby pod deske do krojenia podlozyc recznik to pozwoli wam zapobiec slizganiu sie owej po nawierzchni stolu - Standardowy noz kuchenny jest srednicy 20 cm, trzymacie go za rekojesc jak najblizej ostrza - Wszystko co kroicie, trzymacie na srodku deski nie przy dolnej krawedzi, ostrze noza powinno dotykac deski a wy wykonujecie tylko plynne ruchy tnace, nei siekajace( to ma wyglac mniej wiecej jak praca tloka) - Druga reka( lewa, dla parworecznego) trzyma przedmiot tniety i teraz uwaga, jak to zrobicie dobrze, obiecuje, ze mozecie ciac szybko jak kucharze na filmach z zamknietymi oczyma i NIE MACIE PRAWA sie przeciac. Po pierwsze koncowka dloni dotyka deski, palce powinny bac zgiete na zgieciu najblizej paznokcia, w tym miejscu powinny byc w pionie( powidzmy, ze to ma wygladac jak byscie chcieli komus pokazac na dloni xenomorpha z aliena), najwazniejszym palcem jest palec srodkowy, ostrze przylega zawsze do niego, pozostale palce pomagaja sunac dloni po powierzchni deski. Jesli rozumiecie o co mi chodzi, nie bojcie sie tego uzywac, gwarantuje rowniez, ze po tygodniu bedziecie naprawde zrecznie smigac - Gdy siekacie lewa dlonia dociskacie ostrze noza przy koncu, dlon powinna byc otwarta a palce trzymac w powietrzu( bo bedzie katastrofa) - Na koniec dla nieostroznych: kladac noz na stole, kladz go zawsze w pozycji lezacej, rzucajac go niedbale, noze maja intencje do ukladania sie ostrzem do gory, przenoszac noz zawsze trzymaj go w pozycji pionowej ostrzem do dolu. Jesli takie porady wam odpowiadaja napiszcie, to poopowiadam wam wiecej. Ciao Cytuj
Tori 12 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Kuchnia dla gracza: Bierzesz vifona, zalewasz wrzątkiem, dodajesz 1/4 kostki rosołowej, zaparzasz 15 minut i jest wypas. Dwie kromki chleba posmarowane masłem, w środku szynka, ser, przyprawy, czosnek i do opiekacza.... jeśli to ma być kuchnia dla gracza, to niech bedzie śmieciowa i banalna, a nie jakieś dania z restauracji. Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Opublikowano 11 sierpnia 2008 jeśli to ma być kuchnia dla gracza, to niech bedzie śmieciowa i banalna, a nie jakieś dania z restauracji. Nie wiem, o co chodzi w ogóle z tą kuchnią dla gracza. Ale nie łapię, czemu gracz ma jeść śmieciowo i banalnie. Z logiki wynika, że jakieś długie do przygotowania dania pasują - no bo jak gracz, to podczas gotowania może sobie pograć na DS-ie. Zresztą na DS-a wychodzą książki kucharskie. Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Kurczę... Skąd wiedziałeś, że jestem bułką z jajkiem? Tyle robiłem, myślałem, że przez internet tego nie rozpoznają... Cytuj
Gość Opublikowano 11 sierpnia 2008 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Widać po avku , z masłem orzechowym. Tori, to że to jest forum konsolomaniaków wcale nie oznacza że nie przyda się tu umiejętność posługiwania się nożem! Zombie Twój wróg! Ps. Ja do Vifona nie dodaję kostki rosołowej, za mało w niej chemii ;/ Cytuj
okens 541 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Ok a wiec nastepna porcja porad dla osob ktore zamierzaja spedzic troche czasu w kuchni a nie wiedza co i jak: - Apropo nozy jeszcze: nigdy nie zmywajcie nozy kuchennych w zmywarce, temperatura tam jest za wysoka co za tym idzie noz traci na swojej wytrzymalosci. Noze wystarczy przepukac pod biezaca ciepla woda i porzadnie wytrzec. - Po panierowaniu zawsze przetrzpujcie make i bulke tarta przez sitko, jajko powoduje sklejanie sie tych skaldnikow przez co traca one na przyczepnosci i jkaosci panierowania - Papryczke chili zawsze krojcie na odwrocie deski do krojenia w innym przapadku wszystko co pokroicie pozniej bedzie mialo ostrawy posmak. - Deske powinniscie przepukiwac tak czesto aby nie dochodzilo do pomieszania smakow. - Jezeli chcecie wyeliminowac muchy z kuchni najlepiej jest przemywac blaty, naczynia, niedlugo po wykonaniu parcy. Muchy szczegolnie lubia zapach miesa i owocow morza - Nic innego nie przychodzi mi chwiliwo do glowy wiec jak cos bede edytowal Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Opublikowano 12 sierpnia 2008 - Jezeli chcecie wyeliminowac muchy z kuchni najlepiej jest przemywac blaty, naczynia, niedlugo po wykonaniu parcy. Muchy szczegolnie lubia zapach miesa i owocow morza I zwłok, więc je też lepiej pochować. Cytuj
Tori 12 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Opublikowano 12 sierpnia 2008 przepukiwaczawsze pukam! Rada ode mnie: Żeby nalesniki były puszyste (a nie jak to zwykle bywa ciężkie placki) trzeba oddzielić białko i ubić z niego pianę miksując jakieś 2 minuty. Fajnie? Cytuj
epl 160 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Opublikowano 12 sierpnia 2008 krojenie - zayebista rada - trzymajcie palec wskazujacy prawej reki NA ostrzu, zgiety w ten sposob bzeby paznokiec dotykal paqlca srodkowego ktory jest na rekojesci frytki - najpierw je gotujemy do momentu gdy sie dosc lato lamia, dopiero wtedy do smzenia w frytkownicy/garnku (ugotowane frytki mozemy spokojnie trzymac w pojemniku z woda w lodowce przez pare dni) maselko czosnkowe - srednio 1 growka czosnku na kostke masla - czosnek podkpiekamy w oliwie/oleju w piekarniku do momenty gdy zabki czosnku same 'wyskakuja' gdy scisniemy glowke, miazdzymy je, maslo roztapiamy z mikrofali, nastepnie dokladnie mieszamy np w mikserze, dodajemy posiekanej pietruchy/ koperku odstwiamy do stezenia (spokojnie mozna przez 10-15 dni` pozniej w lodowce tzrymac) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.